In hadjalîc la Mecca: cum să (nu) te costumezi

Moda este ultimul lucru la care pelerinii musulmani se gîndesc în timpul pelerinajului la Mecca. Dar felul în care se prezintă un pelerin joacă un mare rol în călătoria în orașul sfînt.

Unele femei încep la un magazin de îmbrăcăminte ca la Groznîi în Cecenia. Cînd credincioșii se angajează să facă hadjalîcul și își pun o podoabă cunoscută la Ihran, pelerinajul este considerat ca apropiat.

La Kabul, instructori sponsorizați de guvern îi ajută pe pelerini pentru ritualul complex, cum ar mișcarea corectă și ordinea rugăciunilor în anumite moschee.

La multe națiuni din Asia Centrală, pelerinii își iau rămas bun de la familiile lor îmbrăcînd costumul tradițioanl. Fete turkmene dansează în costume populare.

Unele femei poartă chiar emblema steagului național pe șal sau pe geantă. Femei afgane urcînd la bordul unui avion spre Arabia Saudită.

Femeile nu trebuie să facă pelerinajul neacompaniate. Ele sînt încurajate să poarte un veșmînt fără podoabe, asemenea bărbaților, în ideea că toată lumea se reunește și se roagă în mod egal.

Mulți bărbați pelerini se rad pe cap, iar femeile își taie părul în cursul pelerinajului, ca un simbol tradițional al sacrificiului.

Ritualul purificării cere ca îmbăierea și schimbarea veșmintelor să se desfășoare într-o anume locație. Dar pentru cei care iau avionul este mai ușor să urmeze prescripțiile rituale înaintea îmbarcării.

Pelerinii, în special bărbați, sînt îndemnați să nu poarte încălțăminte care le acoperă întreg piciorul. Aici, pelerini musulmani se îndreaptă de la Mecca spre Mina, unde urmează să efectueze rugăciunile.

Albul, culoare a purității, este dominantă între cei care efectuează pelerinajul. Credincioși adunați lîngă Muntele Arafat, la sud-est de Mecca, unul din multele locuri sfinte pe care pe care trebuie să le viziteze în cursul pelerina