26.11 - Chișinău: Conferința de presă a președintelui Voronin

Vladimir Voronin

Vladimir Voronin: „ar fi normal ca toţi să vorbim şi ruseşte şi moldoveneşte.”






26 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Conferința de presă a președintelui Voronin.

Preşedintele Vladimir Voronin s-a întâlnit astăzi cu reprezentaţii mediilor de informare în masă. La conferinţa de presă a participat şi Alexandru Eftodi.

Autorităţile comuniste de la Chişinău vor oferi limbii ruse un statut special, astfel încât în Republica Moldova să fie instaurat bilingvismul, a declarat astăzi la o conferinţă de presă preşedintele Vladimir Voronin. El a menţionat că l-a informat despre acest lucru pe preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei de acum o săptămână la Moscova.

Vladimir Voronin: „În Moscova şi eu, şi domnul Putin am vorbit la această temă, am discutat această temă că este normal într-o societate, mai ales cum suntem noi moldovenii în Republica Moldova, cu în jurul la 40 de procente de populaţie minorităţi naţionale, diferite naţionalităţi cetăţenii Republicii Moldova, ca să fie un bilingvism normal, real, concret. Şi ar fi normal ca toţi să vorbim şi ruseşte şi moldoveneşte. O să fie elaborat un proiect de lege, care o să specifice statutul limbii ruse.”

Şeful statului nu a precizat ce anume va presupune acest statut special al limbii ruse. În Legea minorităţilor naţionale, adoptată în vara acestui an de majoritatea parlamentară comunistă limba rusă este numită „limbă de comunicare între persoanele ce aparţin minorităţilor etnice din Republica Moldova”.

La conferinţa de presă Vladimir Voronin a fost solicitat să dea o apreciere relaţiilor Republicii Moldova cu statele vecine, România şi Ucraina. El a criticat dur Ucraina pentru faptul că nu acceptă amplasarea posturilor vamale mixte moldo-ucrainene la punctele de trecere a frontierei. Şeful statului moldovean a acuzat autorităţile de la Kiev că favorizează contrabanda practicată de autoproclamata republică transnistreană.

Vladimir Voronin: „Părerile sunt mai complicate. Cu părere de rău, autorităţile oficiale din Kiev au cam dat-o înapoi în această direcţie, motivând cu faptul că se blochează Transnistria. Lor le e mai mare grija că se blochează sau nu se blochează Transnistria decât nouă, autorităţilor oficiale din Chişinău. Cu părere de rău, noi până astăzi încă n-am hotărât problema la punctele acestea mixte. Nu prea trece chestia asta şi în afară de aceasta se prelungeşte şi dacă de spus, să mă exprim normal, contrabanda. Pentru că dacă astăzi se mai trece peste hotarele Transnistriei export-import fără de ştampilele noi, dar cu ştampilele vechi pe care le-au avut până acum Transnistria, înseamnă că asta este contrabandă. Cu părere de rău această contrabandă se prelungeşte.”

Preşedintele Vladimir Voronin a avertizat că Republica Moldova, care a devenit în acest an membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, i-ar putea împiedica Ucrainei accesul în OMC în cazul în care acest stat nu-şi va revizui poziţia în privinţa regiunii transnistrene.

Vladimir Voronin: „Cu mare stimă de Ucraina, de popor, în jur la 50 de milioane de ucraineni şi de conducerea Ucrainei, dar noi suntem obligaţi, conducerea Republicii Moldova să avem grijă de ţara noastră.”

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că nu va relua în nici un caz negocierile cu autorităţile de la Tiraspol deoarece acestea nu au legitimitate internaţională. În privinţa crizei intervenite în relaţiile cu România după acuzaţiile de expansionism pe care le-a adus statului vecin ministrul moldovean al Justiţiei, Ion Morei, preşedintele Voronin a spus că nu se simte obligat să ofere explicaţii.

Vladimir Voronin: „Noi nu suntem obligaţi nici către o ţară, nici către România, nici către altă ţară să ducem explicaţii referitor la activitatea membrilor Guvernului, de activitate a persoanelor de conducere.”

Cu toate acestea Vladimir Voronin a anunţat că îl aşteaptă în decembrie într-o vizită în Republica Moldova pe preşedintele României, Ion Iliescu.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

*

La sfârşitul săptămânii trecute ziarul moscovit Rosiiskaia Gazeta a publicat un interviu cu preşedintele Voronin, realizat de Ludmila Felixova. Referitor la tratatul politic de bază cu Federaţia Rusă preşedintele a subliniat faptul că Rusia a devenit prima ţară cu care Republica Moldova are relaţii descrise în mod oficial drept strategice. El a scos în evidenţă speranţele pe care Chişinăul le pune pe rolul de mediator pe care Moscova îl joacă în chestiunea transnistreană. „Pentru noi are o importanţă principială ca aliatul şi partenerul nostru strategic să nu schimbe poziţiile în legătură cu recunoaşterea integrităţii teritoriale şi a caracterului indivizibil al ţării noastre.

Cât despre stadiul tratativelor cu Tiraspolul Vladimir Voronin a declarat că „atâta vreme cât Igor Smirnov şi banda sa se află la putere, nu poate fi vorba despre nici un fel de negocieri. Dar să aşteptăm până la 9 decembrie când în Transnistria vor ave aloc alegerile prezidenţiale.”

În încheierea interviului, preşedintele a ţinut să atragă atenţia asupra unui alt avantaj, pe care, în opinia sa, tratatul îl oferă Republicii Moldova, şi anume: „tratatul întăreşte poziţiile noastre pe arena internaţională. Orice ţară care are un asemenea partener devine mai puternică”.