Ordonanța care reglementează introducerea sistemului corporatist prevede că managerii privați vor fi selectați la nivel internațional.
În încercarea de a economisi bani, guvernul României vrea să facă mai eficiente și mai profitabile companiile de stat aducându-le șefi din domeniul privat. Detalii are Sabina Fati.
CFR Marfa, dar in cele din urma toate intreprinderile de stat cu mai mult de o mie de angajati vor intra in aceasta logica. Ordonanta de urgenta care reglementeaza introducerea sistemului corporatist prevede ca managerii privati vor fi selectati la nivel international, in urma unor proceduri decise de adunarile generale ale actionarilor societatilor romanesti de stat. Procesul de selectie a acestora ar urma sa dureze intre trei si cinci luni.
Proiectul de lege a fost intocmit de Ministerul român al Justitiei la sugestia Fondului Monetar International, cu scopul de a creste eficienta intreprinderilor de stat. Dintre cele mai mari 15 companii romanesti care au capital majoritar sau total de stat, doar patru au avut profit anul trecut si toate se cele patru sint din domeniul energetic: Romgaz peste155 de milioane de euro, Transgaz aproape 90 de milioane de euro, Hidroelectrica, in jur de 70 de milioane de euro si Nuclearelectrica 3,8 milioane de euro.
In topul celor mai ineficiente societati romanesti se afla doar intreprinderi de transport si conduce detasat CFR cu o pierdere de peste 300 de milioane de euro, urmata de CFR Marfa cu un minus de aproape 130 de milioane de euro si Tarom, care a pierdut circa 80 de milioane de euro anul trecut.
Ministerul Economiei de la Bucuresti ar vrea ca la companiile cu pierderile cele mai mari, managementul privat sa devina efectiv incepind cu luna februarie a anului viitor. Limitele salariilor viitorilor manageri nu sint prevazute de ordonanta de urgenta adoptata de guvernul roman, ordonanta care va incepe sa produca efecte imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial, cel mai probabil saptamina viitoare. Introducerea managementului privat la companiile de stat este prima incercare a guvernului de a se folosi de profesionisti pentru a moderniza administratia publica.
Prima etapa a proiectului este aproape finalizata si se refera la selectarea consultantului pentru elaborarea caietului de sarcini necesar pentru licitatia in care se vor alege asa numitii head-hunters, cei care ii vineaza si ii plaseaza cei mai buni specialisti din diverse domaneii.
Informatiile din aceasta zona sugereaza ca viitorii manageri privati ai companiilor de stat ar putea castiga pina la 75 de mii de euro lunar, la care s-ar putea adauga atunci cind e cazul si comisionul de succes. Exista si rezerve in privinta efectelor benefice ale acestei idei, iar unii oameni de afaceri sugereaza ca fondurile de investitii ar fi solutii mai bune pentru a face profitabile intreprinderile de stat.