Victor Doraș: „în relaţiile noastre timp de zeci de ani s-au acumulat mai multe probleme şi noi acum trebuie să le rezolvăm.”
12 decembrie 2011
Ora Moldovei.
Conferința de presă a consilierului politic prezidențial pe tema relațiilor moldo-române.
Consilierul politic şi de imagine al preşedintelui ţării, Victor Doraş, a făcut astăzi o declaraţie neaşteptată pe tema relaţiilor moldo-române. Mai multe de la Alexandru Eftodi.
Consilierul politic şi de imagine al preşedintelui Voronin, Victor Doraş, a susţinut astăzi o conferinţă de presă, la care a declarat că divergenţele dintre Republica Moldova şi România vor dispărea pe măsură ce Bucureştiul va promova o politică de apropiere de Moscova. În opinia sa există deja o asemenea tendinţă.
Victor Doraş: „Eventuala apropiere dintre Rusia şi România, care se conturează deja, în Moldova va fi prezentă această eventuală apropiere. Şi opunerile, care erau întotdeauna opuse şi la noi în cadrul politicii interne între direcţia pro-română şi direcţia pro-rusă, eu cred că acum cu eventuala această apropiere vor fi mai mult nişte speculaţii decât divergenţe reale. Noi în relaţiile noastre timp de zeci de ani s-au acumulat mai multe probleme şi noi acum trebuie să le rezolvăm.
Este un interes foarte mare şi din partea României şi din partea noastră ca să rezolvăm aceste probleme. Esenţialul pe tot ce s-a bazat până acum relaţiile noastre cu România în ultimii zece ani a fost opunerea Est-Vest, Rusia-România. Opunerea asta se scoate acum. Trebuie să înţelegeţi că următorii zece ani o să fie ani de integrare, cum anii precedenţi 10 ani au fost ani de dezintegrare. Se începe integrarea în tot spaţiul acesta, şi în CSI şi în spaţiul fost socialist, şi inclusiv şi foştii adversari încep să găsească limbă comună. Rusia găseşte cu NATO, România găseşte cu Rusia.”
Relaţiile dintre Republica Moldova şi România s-au complicat după preluarea puterii la Chişinău de către comunişti, care au întreprins mai multe acţiuni considerate antiromâne de către oficialii de la Bucureşti. Cele mai mari nemulţumiri le-a trezit discursul ministrului moldovean al Justiţiei, Ion Morei, în cadrul procesului de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în problema Mitropoliei Basarabiei, când el a acuzat România de expansionism şi de încălcare a suveranităţii Republicii Moldova.
La conferinţa de presă de astăzi consilierul prezidenţial Victor Doraş a refuzat să răspundă la întrebarea dacă autorităţile comuniste vor admite sau nu în legalitate Mitropolia Basarabiei în cazul în care aceasta va câştiga procesul împotriva Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Doraş a refuzat să răspundă şi altor întrebări, între care: ce poziţie are şeful statului faţă de proiectul de lege a deputaţilor comunişti privind refacerea sistemului de raioane şi convocarea de alegeri locale anticipate.
Consilierul politic şi de imagine al preşedintelui Voronin s-a referit astăzi la relaţia Chişinău-Tiraspol. El a declarat că şeful statului nu va mai negocia în nici un caz cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, reales duminică în funcţia de preşedinte al republicii transnistrene autoproclamate. Consilierul prezidenţial a spus că Voronin nu va negocia cu Smirnov pentru că liderul transnistrean, precum şi republica separatistă nu au şi nu au avut legitimitate internaţională.
Victor Doraş: „Preşedintele Republicii nu va negocia cu Smirnov. Dumnealui nici nu poate să negocieze. Practica aceasta care a fost formată de foştii preşedinţi nu e corectă. Domnul preşedinte, care este preşedinte recunoscut de toată lumea, nu poate negocia cu o persoană care nu e recunoscută de nimeni. Dacă va fi nevoie de anumite negocieri, vor fi persoane împuternicite, care vor duce aceste negocieri. Dacă vor fi reluate negocierile, fiindcă Smirnov deja declară că este gata, însă subiectul negocierilor poate fi numai un singur subiect – statutul Transnistriei în cadrul Moldovei.”
Consilierul preşedintelui Voronin a evitat să răspundă la întrebarea de ce şeful statului a negociat până acum cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov şi a semnat cu el mai multe protocoale de colaborare atâta timp cât îl considera în afara legii.
Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
*
Republica Moldova este interesată nu numai de intensificarea relaţiilor de parteneriat privilegiat cu Federaţia Rusă, ci şi cu Republica Belarus. Ministrul de externe belarus, Mihai Hvostov, a anunţat ieri seara că preşedintele Alexandr Lukaşenko va efectua la începutul anului viitor vizite oficiale în Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. Vizita la Moscova va fi prima vizită cu caracter oficial, pe care controversatul preşedinte belarus o va face în Rusia după realegerea sa în funcţia de şef al statului ca urmare a alegerilor prezidenţiale din septembrie.