La noi se confundă jurnalismul de investigaţie cu jurnalismul de scandal

Alexandru Călinescu

Alexandru Călinescu: „Există destule zone de umbră şi semne de întrebare în ce priveşte evenimentele din 1989 şi 1990. În mod normal, ele ar trebui să fie obiectul de studiu al istoricilor. Cînd un ziarist se lansează pe un asemenea teren, documentaţia lui trebuie să fie ireproşabilă, iar el trebuie să înainteze cu maximă prudenţă.”


Este ceva vreme de cînd un ziar important, ziarul „Adevărul”, publică un serial despre evenimentele din decembrie 1989. Serialul se datorează chiar redactorului-şef Grigore Cartianu, autor al unor cărţi despre sfîrşitul Ceauşeştilor şi despre Revoluţia română. Trebuie spus din capul locului că Grigore Cartianu este adeptul teoriei conspiraţioniste. În consecinţă, tot ce s-a întîmplat în urmă cu 22 de ani e rezultatul acţiunii KGB-ului, al agenţiilor de spionaj occidentale, cu complicităţi din interiorul ţării.

Serialul în curs de desfăşurare avansează nişte ipoteze abracadabrante bazîndu-se pe mărturii mai mult decît îndoielnice. Unul din personajele vizate este Mircea Dinescu. Poetul, care a fost aproape tot anul 1989 arestat la domiciliu după ce publicase în străinătate texte devastatoare la adresa lui Ceauşescu, devine centrul unui complot tenebros, în care s-au implicat ambasadori occidentali şi agenţi sovietici. Pentru cine cunoaşte situaţia lui Mircea Dinescu din acea perioadă, şi mă număr printre cei care o cunosc, toată această construcţie este ridicolă şi grotescă.

Nu spune nimeni că nu există destule zone de umbră şi semne de întrebare în ce priveşte evenimentele din 1989 şi 1990. În mod normal, ele ar trebui să fie obiectul de studiu al istoricilor. Cînd un ziarist se lansează pe un asemenea teren, documentaţia lui trebuie să fie ireproşabilă iar el trebuie să înainteze cu maximă prudenţă. La noi se confundă jurnalismul de investigaţie cu jurnalismul de scandal. În definitiv astfel de derapaje sînt o insultă la adresa celor care au ieşit în stradă şi mai ales a celor care au murit în decembrie ’89.

Altfel, ziarul „Adevărul” este destul de bine făcut, bucurîndu-se de colaborarea cîtorva nume de prim rang. Printre ele – Andrei Pleşu. Dar iată că Andrei Pleşu tocmai îşi anunţă încetarea colaborării la „Adevărul”. Motivele sînt mai multe şi nu le vom relua aici, deşi o discuţie pe această temă ar fi interesantă. Oricum, printre motive se află şi tratamentul aplicat de Grigore Cartianu lui Mircea Dinescu. Un frumos gest de solidaritate, amintind de altul, oarecum asemănător, din aprilie 1989, cînd mai mulţi scriitori, printre care şi Pleşu, au protestat împotriva modului în care regimul ceauşist înţelegea să-l pedepsească pe poetul răzvrătit.