2011: Anul în imagini

4 ianuarie. Exlipsă parţială de soare. Oraşul Volojin, Belarus.

5 ianuarie, Ankara. Poliţia dispersează un protest al studenţilor împotriva politicii proislamiste a guvernului Turciei.

11 ianuarie. Militari ai armatei naţionale afgane la Kabul în timpul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden.

12 ianuarie. Preşedintele american Barack Obama şi comandantul de navetă spaţială NASA Mark Kelly, soţul parlamentarei Gabrielle Giffords, după ce aceasta a fost rănită grav într-un atentat la Tucson, Arizona, în care 6 oameni au fost ucişi.

18 ianuarie. Confruntări violente între protestatari şi poliţie în Tunis, la puţin timp după alungarea de la putere a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, în primul val al Primăverii Arabe.

24 ianuarie. După atentatul sinucigaş de la aeroportul Domodedovo din Moscova, în care au fost ucise 31 de persoane şi altele mai mult de 130 rănite.

26 ianuarie. Sprijinitori ai opoziţiei protestează la Sana'a, Yemen. După reprimarea sângeroasă a protestelor preşedintele Ali Abdullah Saleh a demisionat.

1 februarie. Marele Muftiu al Bosniei, Mustafa Ceric. Lideri musulmani, evrei şi creştini au comemorat victimele regimului nazist din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, Polonia.

4 februarie. Participant la protestele antiguvernamentale din piaţa Tahrir, Cairo, capitala Egiptului.

11 februarie, Cairo. Protestatarii antiguvernamentali sărbătoresc demisia preşedintelui Hosni Mubarak, cel care a condus Egiptul timp de 30 de ani. La demonstraţiile de protest împotriva lui Mubarak au participat aproximativ 2 milioane de oameni.

14 februarie, capitala Iranului, Teheran. Ciocniri cu poliţia la o manifestaţie de solidaritate cu mişcările pro-democraţie din lumea arabă.

14 februarie. Proteste antiguvernamentale la Diraz, Bahrain. Manifestaţiile în masă pro-democraţie din Bahrain au fost suprimate cu multă brutalitate şi violenţă.

16 februarie, oraşul Kacanik. Un kosovar alergând cu drapelul SUA pe un pod împodobit cu steagui albaneze, în ajunul celei de a treia aniversări de la proclamarea independenţei Kosovo faţă de Serbia.

25 februarie, Lvov, Ucraina. Discursul lui Victor Ianukovici, la un an de la alegerea sa ca preşedinte al Ucrainei.

25 februarie. "Ziua furiei" la Bagdad. Irakienii protestează împotriva corupţiei şi indiferenţei statului faţă de nevoile principale ale cetăţenilor.

11 martie, Chişinău. Vicepreşedintele SUA Joe Biden salută locuitorii capitalei R.Moldova, cea mai săracă ţară din Europa.

11 martie, Tot ce a rămas din satul Natori, nord-vestul Japoniei, după un cutremur devastator şi ţunami-ul ce a urmat.

Femeie plângând, la Natori, localitate distrusă complet de cutremurul şi ţunami-ul ce au făcut peste 23 de mii de victime în nord-vestul Japoniei.

13 martie. "Cine-i următorul?". Opozanţi ruşi la Moscova cu portretele lui Putin, Lukaşenka şi Gaddafi.

Studente la Universitatea Petrolului din Groznîi, cărora li de aduce la cunoştinţă, în timpul orelor, decretul liderului cecen Ramzan Kadîrov care a obligat femeile să se îmbrace după normele tradiţiei religioase islamice.

8 aprilie, Astana. Inaugurarea preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

26 aprilie. Oraşul Pripeati, în apropiere de Cernobîl. Ucraina, Rusia şi Belarus au comemorat aniversarea a 25-a de la cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii la un obiectiv civil.

Gara din Lion. O musulmană încalcă demonstrativ interdicţia de a purta vălul islamic în locurile publice din Franţa.

17 aprilie, Baku. Poliţia arestează o fetiţă care striga "Libertate!" în timpul unei manifestaţii de protest din capitala Azerbaidjanului. Fetiţa şi mama sa au fost duse la secţia de poliţie.

29 aprilie, Londra. Prinţul britanic William şi soţia sa Catherine, ducesa de Cambridge, se îndreaptă spre palatul Buckingham, după ceremonia lor de căsătorie la mănăstirea Westminster.

1 mai. Preşedintele SUA Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden, secretarul de stat Hillary Clinton şi membrii consiliului de securitate al preşedintelui american urmăresc în direct operaţiunea de lichidare a lui Osama bin Laden.

2 mai. Locuitori ai New York-ului, bucurându-se de succesul operaţiunii de lichidare a lui Osama bin Laden, într-un raid al trupelor speciale americane la Abbottabad, Pakistan.

5 mai. Ecologiştii ruşi încearcă să împiedice tăierea pădurii de la Himki, pe unde urmează să treacă autobanul Moscova - Sankt-Peterburg.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov şi Diego Maradona în timpul unui meci al starurilor de fotbal, la inaugurarea noului stadion din Groznîi.

11 mai. Demonstraţie antiguvernamentală la Atena, Grecia, şi începutul unei greve naţionale împotriva măsurilor de austeritate bugetară.

14 mai. Interpreţii azeri Ell şi Nikki, câştigătorii Eurovision 2011, Duesseldorf, Germania.

16 mai. Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, în faţa tribunalului din Manhattan, acuzat de agresiune sexuală asupra unei menajere de la un hotel new-yorkez.

24 mai. Arkadi Voloj, directorul general al Yandex, cea mai mari companie de Internet din Rusia, bucurându-se de includerea companiei sale în listele bursei americane NASDAQ.

26 mai. Demonstraţie la Belgrad în sprijinul fostului comandant al armatei sârbilor bosniaci Ratko Mladic, acuzat de crime de război şi capturat la Lazarevo, un sătuc din Serbia, după 16 ani de căutări.

6 iunie. Liderul georgian Mihail Saakaşvili o întâmpină pe actriţa americană Sharon Stone la Tbilisi. Stone a participat la campania de lansare a filmului "Cinci zile de război" dedicat conflictului militar ruso-georian din 2008.

Un preot sfinţeşte nava "Soiuz TMA-02M" pe cosmodromul din Baikonur, înainte de startul spre Staţia cosmică internaţională.

15 iunie. Fondatorul WikiLeaks Julian Assange în arest la domiciliu la Bungay, Anglia, şi în aşteptarea deciziei privind recursul său împotriva extrădării în Suedia, unde este acuzat de abuzuri sexuale.

29 iunie, Minsk. Participant la acţiunea "Revoluţie prin reţele sociale", în arestul poliţiei belaruse.

3 iunie. Preşedintele republicii Belarus, Alexandr Lukaşenka, şi fiul său Nicolai deschid parada militară de Ziua independenţei.

11 iulie, cimitirul din Potocari, în apropiere de Srebrenica, Bosnia-Herzegovina, unde au fost reînmormântaţi peste 600 de musulmani bosniaci, cu ocazia comemorării a 16 ani de la masacrul de la Srebrenica.

21 iunie. Ultima aterizare a navetei cosmice Atlantis pe cosmodromul Kennedy din Florida, încheind activitatea sa de peste 30 de ani.

22 iulie, insula Utoya, Norvegia. Salvatorii evacuează tinerii din tabăra atacată de teroristul Anders Behring Breivik, care a ucis 69 de oameni pe insulă, după ce a aruncat în aer, la Oslo, o clădire guvernamentală.

27 iulie. Extremiştii sârbi au incendiat punctul de control Jarinje, de la graniţa sârbo-kosovară, după ce autorităţile Kosovo au anunţat preluarea controlului asupra acestui punct de trecere şi a altuia din apropipere.

8 august. Un magazin devastat în cartierul Peckham, Londra. Violenţele stradale, jafurile şi incendierile din Londra şi alte câteva oraşe din Anglia au durat mai multe zile.

19 august. Primul şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, la conferinţa de presă dedicată împlinirii a 20 de ani de la puciul eşuat de la Moscova, care a grăbit destrămarea Uniunii Sovietice.

21 august. Rebeli libieni din Bengazi, bucurându-se de capturarea lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului dictator libian colonelul Muammar Gaddafi, şi căderea capitalei libiene Tripoli.

24 august. Preşedintele afgan Hamid Karzai graţiază un terorist siucigaş. În timpul ceremoniei prilejuite de
sărbătoarea Eid al-Fitr, ce încheie luna Ramadan, au fost graţiaţi 20 de tineri.

28 august. Podul Brooklyn din New York. Uraganul Irene, care a lovit coasta de Est a Statelor Unite, a luat viaţa a cel puţin nouă oameni.

7 septembrie. Fragmente ale avionului Yak-42, după prăbuşire, la bordul căruia se afla echipa campioană a Rusiei la hockei "Lokomotiv Iaroslavl". 44 de oameni au murit, nici unul din membrii echipei nu a supravieţuit.

11 septembrie, Manhattan. O ofrandă de lumină la aniversarea a 10-a de la atacurile teroriste din Statele Unite.

11 septembrie, Memorialul 9/11, New York. Robert Peraza sărută numele fiului său, Robert David Peraza, ucis pe 11 septembrie 2001, în urma aracului terorist asupra turnurilor gemene.

14 septembrie. O urare de ziua preşedintelui rus Dmitri Medvedev, care a împlinit 46 de ani.

20 septembrie, Kiev. Protest al participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobîl în faţa Parlamentului Ucrainei, care le-a anulat îndemnizaţiile bugetare.

23 septembrie, Kabul. Înmormântarea fostului preşedinte al Afganistanului Burhanuddin Rabbani, ucis de un terorist sinucigaş care s-a dat drept negociator al Talibanilor.

Cupertino, California. Studenţi din China aprind lumânări în memoria co-fondatorului Apple, Steve Jobs, care a decedat pe 5 octombrie.

11 octombrie. Ex-premierul Ucrainei Iulia Timoşenko şi fiica sa Evghenia la tribunalul raional Pecersk din Kiev. Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani privaţiune de libertate pentru semnarea în 2009 a noilor contracte de livrare a gazlor cu Gaz

20 octombrie. Fostul lider al Libiei Muammar Gaddafi, rănit, după capturarea sa de către rebeli în oraşul Sirte. La scurt timp după capturare Gaddafi a fost batjocorit şi omorât.

25 octombrie. Un copil de numai 2 săptămâni a fost salvat de echipa de salvatori turci, în oraşul Ercis, distrus cu 48 de ore în urmă de un cutremur devastator în regiunea de Est a Turciei.

25 octombrie. Un activist al mişcării "Ocupaţi Wall Street" la Oakland, SUA. Mişcarea împotriva lăcomiei nesăbuite băncilor şi a marilor corporaţii a apărut la New York şi s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Satul Araşan, în apropiere de Bişkek. Almazbek Atambaev a învins în alegerile prezidenţiale din Kîrgîzstan din 30 noiembrie, acumulând 63 la sută din voturi.

13 noiembrie, oraşul Homs, Siria. Protest împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. ONU estimează că forţele de securitate siriene au ucis aproximativ 5000 de manifestanţi de la începutul protestelor în martie şi până acum

28 noiembrie. Un locuitor al capitalei egiptene Cairo, ieşind de la vot pentru alegerile parlamentare din Egipt, primele alegeri după debarcarea regimului lui Hosni Mubarak în februarie 2011.

29 noiembrie, Islamabad. Copii pakistanezi protestând, urmare a raidului aerian al NATO în care au fost ucişi 24 de soldaţi din armata Pakistanului.

29 noiembrie. Un student iranian rupe portretul reginei britancie Elizabeta II, în timpul unui protest în faţa ambasadei Marii Britanii la Teheran împotriva noilor sancţiuni impuse de Londra Iranului.

6 decembrie. Explozie într-o moschee din Kabul, în care au fost ucişi 20 de oameni.

6 decembrie, Moscova. Un activist al mişcării pro-Kremlin "Naşi" încearcă să-i astupe gura unui participant la protestul împotriva fraudării alegerilor parlamentare din Rusia, din 4 decembrie.

10 decembrie, Moscova. Peste 100 de mii de oameni au participat la un protest împotriva fraudării alegerilor parlamentare. A fost cea mai mare acţiune de protest din Rusia din ultimul deceniu.