Autorităţile de la Chişinău cer din nou ca trupele de pacificatori să fie transformate într-o forţă civilă cu mandat internaţional

Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov cere anchetarea în detaliu a incidentului de la Vadul lui Vodă şi cooperarea Federaţiei Ruse, dar nu crede că în acest caz ar trebui implicate şi autorităţile de la Tiraspol.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Carpov a declarat: „Eu nu aş face o legătură directă acum cu cei de la Tiraspol. Situaţia s-a produs pe teritoriul controlat al Republicii Moldova, implicaţi au fost militarii din forţele de pacificare, cetăţeanul concret implicat este cetăţean al Federaţiei Ruse, deci nu aş plasa incidentul tragic care s-a produs în cadrul dialogului Chişinău-Tiraspol”.

Mai mult, Carpov a cerut din nou ca trupele de pacificatori să fie transformate într-o structură civilă şi cu adevărat internaţională: „Avem nevoie de un format demilitarizat. Asta e prima concluzie. Armele nu mai sunt necesare. Doi: trebuie să avem o misiune cu caracter civil care să ne ajute la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului. Trei: este nevoie de aplicarea unui caracter real, internaţional, al acestei misiuni aşa cum formatul 5+2 este unul internaţional, aşa şi misiunea de pacificare trebuie să devină una internaţională”.

Ministrul de externe Iurie Leancă a cerut şi el într-un interviu cu Europa Liberă modificarea contingentului de pacificatori într-o forţă civilă. El a recunoscut însă că pentru moment, negocierile pe această temă nu au dat rezultatele scontate.