Statele Unite, Franța și Marea Britanie au condamnat operațiunea de îmbogățire în grad înalt a uraniului, declanșată în Iran

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au condamnat începerea de către Iran a îmbogățirii în grad înalt a uraniului, calificând-o drept o încălcare a legilor internaționale. Agenția pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (IAEA) a confirmat că Iranul îmbogățește uraniu până la nivelul de 20% la uzina Fordo, la 150 de kilometri sud-vest de Teheran. Se realateză că uraniul îmbogățit în asemenea măsură poate fi folosit mai ușor la construirea focoaselor nucleare.
Într-o declarație de presă ministerul francez de externe a condamnat acțiunea Teheranului, avertizând că Parisul va recurge la „măsuri de intensitate și severitate fără precedent” pentru a contracara ambițiile nucleare iraniene.
Ministrul de externe britanic William Hague a numit acțiunea iraniană „provocare”, iar purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, Victoria Nuland, a spus că ultimele evoluții din Iran marchează o „escaladare” a disputei nucleare a Teheranului cu comunitatea internațională.
Potrivit AFP emisarul permanent al Iranului la IAEA, Ali Asghar Soltanieh, a spus astăzi că reacțiile occidentale sunt exagerate și „motivate politic”.