Balul Junimii Universitare (Burschenschaften) austriece, organizat în ziua Holocaustului, a fost perceput ca o provocare şi jignire a victimelor nazismului.
La unii politicieni se observă tendinţa de a folosi anumite comparaţii cu scopul de a şoca, de a convinge, de a minimaliza sau a hiperboliza ceva sau, pur şi simplu, de a provoca. Discutabile sunt, în acest context, mai ales comparaţiile care fac trimiteri la perioada nazismului.
Un scandal legat de o astfel de comparaţie absolut inadecvată şi, în acelaşi timp, provocatoare şi jignitoare a lansat liderul Partidului aşa-zis Liberal din Austria (FPÖ), Heinz-Christian Strache. Acesta este succesorul naţional-populistului austriac, Jörg Haider, care a murit într-un accident în 2008. Vineri, cînd a fost Ziua Internaţională a Holocaustului şi au avut loc în multe părţi ale lumii festivităţi comemorative, Junimea Universitară, naţionalist-patriotică, cunoscută sub denumirea germană Burschenschaften, a organizat la Viena un mare bal în incinta fostului palat imperial, Hofburg.
În acelaşi timp, evenimentul, susţinut de Partidul aşa-zis Liberal (FPÖ), a fost transformat într-o tribună de întîlnire a nomenclaturii radicale de dreapta din Europa, care a participat la acest „bal brun” (precum a fost calificat de ziarul „Libération”): Marine Le Pen, şefa „Frontului Naţional" din Franţa, liderul „Suedezilor democraţi”, Kent Ekeroth şi Philip Claeys din partea radicalilor separatişti din Belgia din organizaţia „Vlaams Belang".
Pe străzile Vienei au demonstrat sute de persoane contra acestei întruniri dansante, considerată o adevărată provocare la adresa milioanelor de victime ale Holocaustului.
În cuvîntarea de deschidere a balului, Heinz-Christian Strache a ţinut să sublinieze că demonstranţii nu sunt nimic altceva decît „pegra violentă şi anti-democratică” a societăţii. Adevăraţii democraţi şi patrioţi, care simbolizează adevărata libertate, însă, ar fi cei care s-au adunat în fostul palat imperial, a reliefat acelaşi Strache.
În discuţii avute cu invitaţi la balul controversat al naţionaliştilor radicali, Strache a continuat să peroreze în stilul său belicos şi emfatic. Potrivit ziarului vienez „Der Standard”, el a spus că astăzi forţele naţionale sunt prigonite ca evreii în trecut de către nazişti. Manifestanţii s-ar fi comportat tot aşa ca şi cei care au participat, în 1938, în aşa-numita „noapte de cristal”, la devastarea şi incendierea sinagogilor.
Un alt lider al partidului lui Strache, care a participat la discuţie, a adăugat că firmele care au sprijinit balul sunt stigmatizate prin lipirea „stelei galbene”.
Afirmaţiile lui Strache au fost condamnate de numeroşi politicieni şi intelectuali, care i-au cerut să se retragă din arena politică. Comentînd comparaţia inadecvată a lui Strache, televiziunea austriacă a subliniat că pentru o astfel de deraiere în Germania cariera unui politician s-ar fi încheiat. În alte relatări ale televiziunii austriece, s-a amintit şi de faptul că incidentul s-a produs în acelaşi loc unde Hitler a proclamat în 1938 alipirea Astriei la Germania nazistă.