Parlamentul European a cerut puterii de la Moscova să dialogheze cu opoziția și protestarii din Rusia

Rezoluția PE solicită aplicarea unui set complex de măsuri de reformă în această țară.
Într-o rezoluție adoptată joi, 15 martie, deputații europeni îi solicită lui Vladimir Putin să își reducă retorica împotriva protestatarilor și să demareze un „dialog onest" cu aceștia. Rezoluția spunecă observatorii internaționali din partea OSCE/Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului și ai Adunării parlamentare a Consiliului Europei au descoperit că modul de organizare și desfășurare al alegerilor prezidențiale a „favorizat puternic unul dintre candidați, datorită deficiențelor în procesul de înregistrare, acoperire media inegală și folosirea resurselor publice pentru susținerea unui candidat".

Deputații i-au cerut președintelui în exercițiu Medvedev să treacă de la vorbe la fapte si să garanteze că reformele necesare în sistemul politic se vor adopta. De asemenea, „se așteaptă de la noul președinte Vladimir Putin să fie pregătit să ducă mai departe aceste reforme, incluzând necesara simplificare a legislației referitoare la înregistrarea partidelor politice".

Rezoluția solicită tuturor părților să profite de această ocazie, înainte de începerea mandatului noului președinte, și să se pună de acord asupra unui set complex de măsuri de reformă. Se așteaptă de la președintele-ales Putin, precum și de la toate partidele reprezentate în Duma de Stat să inițieze un dialog cu protestatarii și opoziția, pe tema viitorului Rusiei. În finalul textului, sunt încurajate diferitele grupări ale opoziției democratice să se coaguleze în jurul unor măsuri de reformă politică, oferind astfel cetățenilor ruși o alternativă credibilă.

Socialiștii din Parlamentul European au anuntat că se vor deplasa săptămâna viitoare la Moscova. Timp de 3 zile o delegație condusă de liderul grupului, politicianul austriac Hannes Swoboda, va avea întrevederi cu politicieni de rang înalt și cu reprezentanți ai societatii civile.

Decizia socialistilor europeni vine imediat dupa adoptarea, astazi, de catre Parlamentul European cu larga majoritate a unei rezolutii care in mare „critica in termeni duri“ iregularitatile in pregatirea si desfasurarea alegerilor si faptul ca optiunile alegatorilor au fost limitate. Rezolutia deplange faptul ca nici recentele alegeri parlamentare si nici cele prezidentiale din Rusia nu pot fi considerata libere si solicita presedintelui inca in functie Dmitri Medvedev sa initieze reformele promise, pana la instalarea la Kremlin a lui Vladimir Putin.

„Vladimir Putin a ratat sansa de a avea alegeri libere si transparente. Cand spun asta ma refer la candidati, la felul in care s-a comportat mass media si la alegerile ca atare. Acum este timpul sa faca reforme si sa conduca Rusia pe drumul democratizarii si respectarea drepturilor fundamentale lucru cerut atat de deschis de populatie“ a declarat dupa vot autorul raportului pe marginea alegerilor prezidentiale din Rusia, Hannes Swoboda.

În timpul dezbaterii care a precedat votul, liberalii, care i-au invitat la Strasbourg si Bruxelles in numeroase ocazii pe liderii opozitiei ruse, s-au exprimat vehement impotriva a ceea ce au numit „șarada“ reprezentata de alegerile din Rusia.

„Alegerle din Rusia sunt o șarada. Partidele liberale de opozitie serioase, au fost excluse din cursa, ceea ce i-a permis lui Putin sa isi asigure o victorie sigura si predictibila“ a spus liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt care a cerut statelor membre ale Consiliului Europei sa ia atitudine daca dupa instalarea lui Putin lucrurile nu se vor schimba.

Miercuri la Strasbourg, fostul premier rus Mihail Kasianov (lider al PARNAS) si Garry Kasparov, care conduce Frontul Civic Unit, au participat la o discutie organizata de ALDE pe tema rezolutiei referitoare la alegerile din Rusia. Cei doi i-au cerut presedintelui Medvedev sa puna in practica discursul sau reformist si sa se angajeze intr-un dialog cu protestatarii din Moscova pentru modernizarea Rusiei, idee prinsa si in rezolutia Parlamentului European adoptata joi.

Tot miercuri, ministrul danez al afacerilor externe Villy Søvndal a declarat ca Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate, Catherine Ashton „asteapta cu interes sa colaboreze cu noul presedinte si noul guvern, iar de la presedintele Medvedev sa remedieze deficientele in organizarea alegerilor si sa ia masuri pentru respectarea drepturilor fundamentale“.