Atacuri cu bombă în Ucraina

Dnipropetrovsk, 27 aprilie 2012

Patru bombe au explodat astăzi în orașul Dnepropetrovsk rănind 27 de oameni, inclusiv nouă copii.
Președintele Viktor Ianukovici a spus că exploziile, cauzate de dispozitive plasate în coșuri de gunoi, sunt „o încercare pentru întreaga țară”, iar autoritățile le anchetează ca pe atacuri teroriste.

Prima explozie a avut loc cu zece minute înaintea prânzului, într-o stație de tramvai.

Un purtător de cuvânt al poliției a spus că explozia s-a produs în momentul când tramvaiul pleca din stație - nu era nimeni pe peron - iar persoanele rănite, 13 la număr erau în interior.

Your browser doesn’t support HTML5

Atacuri cu bombă în Ucraina



A doua explozie a avut loc după o jumătate de oră lângă un cinematograf, rănind 11 oameni, inclusiv nouă copii.

A treia, soldată cu doi răniți, s-a produs la scurt timp lângă un parc. Nu există deocamdată informații dacă a patra și ultima explozie, produsă tot în centrul orașului, a rănit pe cineva.

Autoritățile ucrainiene nu au oferit vreo explicație privind posibilele motive, nici nu au speculat în privința autorilor, dar procuratura a spus că incidentele vor fi anchetate ca atacuri teroriste. Potrivit agenției DPA, căile de ieșire din oraș au fost închise.

Într-o declarație televizată, șeful serviciului de informații al Ucrainei, Volodimir Rakițki, a spus că înaintea atacurilor nu au fost nici un fel de avertismente și că autoritățile n-au avut nici un fel de semnale privind riscul vreunei acțiuni teroriste.

Dnepropetrovsk, aflat la 400 de kilometri sud-est de Kiev, este unul din cele mai mari centre industriale ale Ucrainei. Este orașul care l-a propulsat spre vârful ierarhiei politice pe fostul președinte Leonid Kucima, care a condus Ucraina între 1994 și 2005. De asemenea, este locul nașterii fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în prezent în închisoare pentru abuz de putere.

Atacurile din Ucraina au fost condamnate de președinția irlandeză OSCE, care și-a exprimat compasiunea pentru răniți și rudele lor.

Ecouri deosebite au fost și în Polonia, țară care va găzdui împreună cu Ucraina, la vară, turneul final al campionatului european de fotbal.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a spus că asemenea incidente sunt neobișnuite „în regiune” și că este nevoie de vigilență sporită înaintea marelui eveniment sportiv de la vară. Tusk a adăugat că se află în contact permanent cu autoritățile de la Kiev.

Dnepropetrovsk nu se numără printre cele opt orașe (patru poloneze, patru ucrainiene) care vor găzdui meciurile turneului european.