Speakerul Marian Lupu spune că legea nediscriminării este foarte bună, dar sintagma „orientare sexuală” trebuie eliminată

„Nu am fost niciodată eurosceptic dar am fost mereu euro realist”, a declarat liderul parlamentului, Marian Lupu, într-un interviu cu Europa Liberă, replicând astfel la speculaţiile că şi-ar fi modificat atitudinea faţă de integrarea europeană a Moldovei. Lupu crede însă că Moldova mai are mulţi ani de reforme în faţă, înainte de a fi pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Referitor la legea antidiscriminare, Marian Lupu consideră că este o lege cadru foarte bună, dar crede că trebuie evitate formulele precum „orientare sexuală” care, crede el, jignesc tradiţiile creştine ale moldovenilor. Lupu a lăsat de înţeles că s-ar fi găsit deja o formulă de compromis.

Marian Lupu a mai declarat Europei Libere că relaţiile moldo-ruse vor avea o nouă calitate pe termen mediu, acum că viaţa politică de la Chişinău este stabilă iar Rusia a trecut de alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

Un parteneriat strategic cu Rusia, crede Marian Lupu, reprezintă „interesul naţional” al Republicii Moldova, la fel ca parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană sau Statele Unite.