Cristina Pereteatcu: „Compromisul care a fost făcut este, din păcate, în defavoarea apărării drepturilor omului”.
Pe agenda guvernului se află săptămâna aceasta dezbaterea și aprobarea disputatei Legi împotriva discriminării. Ultima variantă a proiectului de lege pregătită de ministerul este criticat aspru de Coaliția Nediscriminare compusă din organizații neguvernamentale moldovene. Înainte de a vedea noul proiect, emisarul european la Chișinău Dirk Schuebel își exprima speranța că acesta va menține toate criteriile de interzicere a discriminării convenite cu Uniunea Europeană. Dar organizații ca Amnesty International Moldova sunt dezamăgite de noul proiect și acuză guvernul de lașitate în fața presiunilor conservatoare. Alla Ceapai a întrebat-o care sunt argumentele pe directoarea organizației, Cristina Pereteatcu:
Cu excluderea sintagmelor menţionate, suntem de părere că legea nu poate fi un mecanism eficient şi util de apărare a drepturilor omului, pentru că acestea trebuie să fie apărate fără discriminare. Cred că atunci când vorbim despre discriminare ne referim la toate persoanele care locuiesc în Republica Moldova şi această lege venind în ajutorul tuturor persoanelor în versiunea în care a fost legea acum o săptămână în opinia noastră era bună pentru a fi votată şi aprobată în Parlament.
Cu atât mai mult considerăm că cei de la putere, din păcate, nu sunt capabili să-şi apere propriile iniţiative legislative, la care renunţă cu uşurinţă. Şi susţine ideea că a fi lider înseamnă capacitatea şi curajul de a lua decizii responsabile chiar dacă deseori te afli între ciocan şi nicovală.”
Europa Liberă: Înseamnă asta că autorităţile au cedat în faţa celor care se opuneau acestei legi şi au făcut un compromis prea mare?
Cristina Pereteatcu: „Da, credem că autorităţile au cedat. Compromisul care a fost făcut este din păcate în defavoarea apărării drepturilor omului şi în cazul dat legea care în versiunea actuală se numeşte Legea cu privire la egalitatea de şanse, din păcate nu este nici un fel de egalitate de şanse. Pentru că aşa cum am menţionat şi ceva mai devreme, fiind excluse sintagmele starea sănătăţii, averea, origine socială, precum şi orientare sexuală, nu putem vorbi de egalitate de şanse.”
Europa Liberă: Într-un fel e mai mult sau mai puţin clar de ce a fost exclusă sintagma „orientare sexuală”, dar în opinia dvs. de ce au fost excluse şi celelalte sintagme, adică discriminare pe criterii de starea sănătăţii, avere şi origine socială?
Cristina Pereteatcu: „Probabil ca să ne închidă ochii, să spună că iată nu am exclus doar orientare sexuală, dar mai sunt şi alte categorii excluse presupun că asta este, nu cunosc de fapt care sunt motivele.”
Europa Liberă: Faptul că a fost exclusă însăşi sintagma „orientare sexuală”, înseamnă că minorităţile sexuale nu vor mai putea fi apărate deloc prin această lege?
Cristina Pereteatcu: „Această lege lasă loc de interpretare în cazul dat. Ca să ai un mecanism eficient de apărare a drepturilor omului trebuie să incluzi absolut toate categoriile de persoane discriminate. Respectiv, în situaţia dată, atît pentru Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, cît şi pentru instanţele de judecată, o să fie foarte complicat să apere persoanele care o să vină şi o să spună că „am fost discriminat într-o situaţie sau alta”. Legea trebuie să fie un mecanism complet de apărare a drepturilor omului, în special această lege care joacă un rol foarte important pentru o societate care este în dezvoltare şi care tinde să fie una care apără drepturile tuturor persoanelor.”