Ministerul educaţiei, o miză electorală

Echipament de supraveghere video la BAC

Noul guvern de centru-stânga din România a schimbat în mai puţin de două săptămâni doi miniştri ai educaţiei.

În România noul guvern continuă să aibă probleme cu componența. Ieri, cam la o săptămână după depunerea jurământului, și-a dat demisia ministrul educației, Ioan Mang, al doilea numit în acest post de premierul Victor Ponta. Relatează de la Bucureşti, Sabina Fati:

Noul guvern de centru-stinga din Romania a schimbat in mai putin de doua saptamini doi ministri ai educatiei, ambii dupa presiuni masive din patea opiniei publice, dupa ce au fost prinsi cu minciuni: prima candidata, Corina Dumitrescu a pretins ca a facut studii postuniversitare la Standford, iar la cerea jurnalistilor romani, universitatea americana a facut verificari si a constatat ca nu a trecut pe acolo; al doilea candidat, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat de mai multi cercetatori cu anvergura internationala din domeniul calculatoarelor. Cei doi au declarat ca au plecat de buna voie, dupa ce premierul socialist, Victor Ponta a incercat sa-i sustina, cu atit mai mult cu cit vulnerabilitatile lor i-au afectat si lui si guvernului imaginea, credibilitatea, poate chiar sustinerea.

Pentru prima data in istoria politica a Romaniei, Ministerul Educatiei a devenit inaintea alegerilor generale din acest an un minister cu miza electorala, de aceea noua coalitie venita la putere si in special socialistii incearca sa exploateze situatia din teren. Anul trecut, din cauza conditiilor aspre, circa 150 de mii de tineri au cazut la examenul de Baclaureat. Atunci socialistii s-au plins ca adolescentii ar fi fost stresati de camerele de filmat montate in salile de examen pentru a opri copiatul, devenit endemic la examenele de maturitate din Romania. Chiar demisionarul Ioan Mang, pe atunci seful comisiei de invatamint din Senat, acuzat zilele acestea de plagiat, ameninta asta vara ca daca va veni partidul sau la putere camerele de filmat vor disparea.

Socialistii ar vrea sa schimbe totusi noile reguli intr-un fel sau altul, de aceea premierul roman incearca sa aduca in fruntea ministerului Educatiei o persoana maleabila, care sa inteleaga miza Bacalaureatului din 2012: 150 de mii de tineri de anul trecut plus inca aproape 150 de mii, care termina liceul anul acest, la care se adauga familiile lor. In total ar putea fi mai mult de un million de voturi, mai ales ca cei 150 de mii care au esuat la Bacalureatul de anul trecut, daca nu trec nici de data aceasta mai pot da examenul, potrivit legii, abia peste cinci ani.

O alta miza sint universitatile private, care vor regim preferential si repunerea in drepturi, dupa ce anii trecuti au fost desfintate o serie de linii de invatamint la distanta, care functionau ca un fel de fabrici de diplome. Si aici exista retele politice, nu doar prin cadrele didactice care sint si parlamentari, ci si prin legaturile financiare, fiind vorba despre o sustinere reciproca intre politicieni si universitatile private. Sistemul este destul de simplu si a mai fost folosit: citeva reclame prin care unele din facultatile private vor mentiona ca noua putere le va recunoaste diplomele celor care au absolvit in ultimii 15 ani va aduce de partea socialistilor si liberalilor romani o importanta masa de vot, inaintea scrutinului din luna noiembrie.

Asadar, Ministerul Educatiei este important in acest an electoral, de aceea premierul roman pare sa caute mai degraba un ministru ascultator, decit unul competent, iar in zilele urmatoare este asteptata cea de-a treia numire pentru acest portofoliu, in care si-au rupt gatul deja doi profesori universitari socialisti cu probleme de integritate.