Agravarea crizei economice din România. Trei motive

Proteste antiguvernamentale şi pro-democraţie la Bucureşti.

Criza economică europeană, vremea neprielnică şi „turbulentele politice”…
Criza politică are şi efecte economice importante, într-un moment în care Uniunea Europeană continuă să aibă probleme majore legate de criza datoriilor. Mai multe, de la Sabina Fati, corespondenta noastră la Bucureşti.

2012 devine un an complicat din punct de vedere economic, nu doar din pricina crizei constitutionale si politice din Romania, ci si din alte doua cauze obiective, care prevesteau probleme inca de la inceputul anului: persistenta crizei elene si cele doua perioade de seceta care au afectat recoltele din acest an, cea din toamna trecuta plus ultimele trei saptamini de canicula.

O suma de peste doua miliarde de euro a fost retrasa din Romania in luna mai, imediat dupa caderea guvernului de centru-dreapta si instalarea actualului executiv condus de socialistul Victor Ponta, dar si pe fondul discutiilor referitoare la iesirea Greciei din zona euro. In Romania exista patru filiale ale unor importante banci grecesti, care au o cota de piata de aproape 25 la suta, iar in conditiile deteriorarii peisajului financiar elen, unii oficiali romani se asteapta ca retragerile sa continue. Dincolo de presiunile externe, exista insa si derapaje interne: astfel in prima jumatate a acestui an cheltuielile bugetare au fost cu aproape 9 la suta mai mari decit in aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce in luna mai, de pilda, guvernul roman a cheltuit cu aproape 11 la suta mai mult decit in luna mai din 2011 astfel incit multi specialisti se asteapta ca Romania sa depaseasca tinta deficitului bugetar de 2,2 la suta din Produsul Intern Brut, stabilita cu Fondul Monetar International. Recoltele modeste de pina acum vor accentua deficitul, dupa ce anul trecut agricultura a adus 1 la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei. Practic, agricultura a contribuit in economia autohtona cu 20 de miliarde de euro. In schimb, anul acesta ferimierii vorbesc de o scadere a productiei de porumb cu cel putin 50 la suta, iar la griu cu pina la 40 la suta mai putin decit in 2011, mai ales din cauza secetei, fiindca in Romania sint irigate doar 300 de mii de hectare dintr-un total de 7 milioane, adica mai putin de 5 procente din totalul terenurilor agricole.

Economistii se asteapta la scumpiri ale produselor de baza in a doua parte a acestui an din motive climatice, in vreme ce produsele de import se scumpesc de la o zi la alta, din cauza caderii leului romanesc in raport cu euro.

Criza economica europeana si vremea neprielnica ramin problemele de baza ale economiei romanesti, dar lor li se adauga intr-o masura agravanta “turbulentele politice” cum le numeste agentia de rating Moody’s, care avertizeaza ca aceste evenimente ar putea pune in pericol consolidarea fiscala a Romaniei din ultimii trei ani. Ratingul de credit dat de Moody’s Romaniei (Baa3) este cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung. In Raportul Moody’s dat astazi publicitatii se precizeaza ca “incertitudinile economice” si “temerile din piata” privind suspendarea presedintelui Romaniei sint “generate partial” si de faptul ca PDL, formatiunea din care provine Traian Basescu a fost asociata consolidarii fiscale din ultimii ani. Agentia de rating sustine ca incertitudinile politice s-ar putea prelungi pina dupa alegerile parlamentare din noiembrie, ceea ar putea afecta reformele programate in domeniul companiilor de stat. In plus expertii de la Moody’s considera ca o alta consecinta negatia este data de ingrjorarile Bruxelles-ului fata de Romania, iar acest lucru ar putea pune sub semnul intrebarii “o sursa importanta de sprijin institutional si financiar pentru tara”.

Asadar pentru Romania criza economica are trei componente: una globala, care tine de criza economica europeana si regionala, o alta naturala, care are legatura cu agricultura autohtona atit de dependenta de conditiile meteo si o a treia, cea mai grava, care este data de criza politica si de inclacarile regulilor statului de drept, principala investitie a Occidentului in Romania.