Tenorul român Ștefan Pop „o culoare vocală peste așteptări”.
Cu două zile în urmă, la Londra, „Operalia”, unul din concursurile cele mai prestigioase din lumea operei internaționale, fondat de Placido Domingo, și-a serbat două decenii de existență. Printre cîștigătorii competiției reuniți la celebrare s-a aflat și un tenor român. O agendă culturală redactată astăzi de Victor Eskenasy:
Concursul Mondial de Operă, cunoscut îndeobște sub denumirea generic de Operalia, s-a născut în 1993, fondat de Placido Domingo care, în calitatea sa de dirijor și director general al Operei din Los Angeles, a simțit nevoia descoperirii și promovării unor talente vocale proaspete și
http://player.vimeo.com/video/21146964
Operalia Competition from Operalia Competition on Vimeo.
Nu au fost prezenți decît șapte dintre ei, Erwin Schrott fiind indisponibil, bolnav, dar, parcurgînd cronicile spectacolului, nimeni nu pare să fi fost nemulțumit. Și ar fi fost și greu, dat fiind că pe scenă s-au succedat personalități ca popularul tenor venezuelean Rolando Villazón și maltezul Joseph Calleja, sopranele Nina Stemme - cîștigătoarea primei ediții din 1993 -, mezzo-soprana americană Joyce DiDonato, soprana rusă Julia Novikova - unii își amintesc poate de transmisia live de la Mantova a operei Rigoletto în care a strălucit alături de Placido Domingo -, și Sonia Ionceva din Bulgaria.
L-am lăsat la urmă, pe cîștigătorul ediției 2010, tenorul român Ștefan Pop, despre care un critic muzical de la cotidianul The Independent scria
http://www.youtube.com/embed/-KT3hJUmv8U
Dacă toți cîștigătorii Operaliei, veniți la Londra, sînt astăzi staruri cu diverse grade de popularitate, criticii au distins totuși diferențele
Operalia este unul din concursurile cele mai prizate la care, anual, sînt primite pentru selecție, înregistrări ale aproape 1000 de soliști vocali. Juriul condus de Placido Domingo și compus din zece personalități ale operei alege dintre ei 40 de finaliști, ce se întrec în sferturile de finală ale, în fiecare an, altui oraș gazdă. Runda finală a concursului, la care participă zece aleși, se desfășoară sub forma unui Concert de gală cu o orchestră dirijată de Placido Domingo. In 1993, prima ediție s-a desfășurat la Opera Garnier, la Paris; anul acesta, ediția jubiliară a avut loc la Opera din Beijing, în China.
http://www.dailymotion.com/embed/video/xrsuiw
2012 Operalia Competition - Amartuvshin -... von medicitv
Distincțiile includ două premii întîi, în valoare de 30 de mii de dolari, cîte două premii doi, respectiv trei, alte două premii purtînd numele sopranei Birgit Nilsson, pentru roluri din repertoriul german, Richard Strauss și Richard Wagner, două premii pentru interpretarea cea mai bună a unei Zarzuele, formă populară spaniolă a operetei, două premii ale publicului (cîte un ceas de marcă oferit de Rolex, principalul sponsor oficial) și un premiu numit Culturarte acordat de o fundație din Puerto Rico.
In 2010, concursul, ale cărui premii întîi au fost cîștigare de Sonia Ionceva și Ștefan Pop (Pop obținînd și un premiu al publicului, iar Ionceva și pe cel al Fundației Culturarte), s-a desfășurat la Scala din Milano. Anul acesta la Bijing, în iunie, premiile întîi au fost culese de trei soliști, soprana americană Janai Brügger și două ex-aequo, contra-tenorul american Anthony Roth Costanzo și baritonul mongol Amartuvșin.
Este aproape superflu de adăugat că laureaților concursului Operalia li se deschide perspectiva unei cariere de excepție pe marile scene ale lumii, fapt ce dă și ponderea și faima internațională a concursului ce și-a serbat cei 20 de ani de existență.