Un model de reconciliere

50 de ani de la vizita preşedintelui francez Charles de Gaulle în R.F.Germania.

În urmă cu 50 de ani, pe data de 4 septembrie 1962, preşedintele francez Charles de Gaulle a făcut un turneu istoric prin mai multe localităţi vest-germane. Cu doar două luni înainte de acest eveniment, cancelarul de atunci, Konrad Adenauer, a fost la Paris, cu intenţia de a normaliza relaţiile dintre cele două ţări.

Rivalităţile franco-germane datau din secolul al XIX-lea, cunoscînd o escaladare sîngeroasă în războiul din 1870/71. Atît Franţa cît şi imperiul german au încercat în următorii ani să-şi extindă aria de influenţă politică, diplomatică şi economică, ceea ce a creat alte tensiuni. În primul război mondial, cele două ţări se aflau pe baricade diferite, iar tratatul de pace de la Versailles a declanşat un val de revizionism în Germania care devenise o republică. Una din promisiunile regimului condus de dictatorul Hitler a fost „ştergerea ruşinii de la Versailles“.

Ocuparea Franţei de către trupele germane în al II-lea război mondial şi instalarea regimului pro-nazist al lui Pétain au contribuit la degradarea absolută a unor posibile relaţii normale între cele două popoare.

Cancelarul Konrad Adenauer în 1955 la intrarea Germaniei în Nato

Contactele politice dintre Adenauer şi de Gaulle, în 1962, au facilitat începerea procesului de reconciliere dintre cele două ţări.

Într-o cuvîntare rostită de preşedintele de Gaulle cu prilejul vizitei sale din septembrie 1962, acesta a apelat la generaţia tînără, cerînd să uite vechile conflicte şi să privească spre viitor.

Totodată, cei doi oameni politici, Adenauer şi de Gaulle, s-au pronunţat atunci pentru realizarea unui proiect comun, pe atunci vizionar. Preşedintele francez a vorbit despre o unificare a continentului european. Ca punct de pornire pentru acest proiect, de Gaulle îşi imagina crearea unui soi de uniune franco-germană.

Contactele la nivel înalt între cele două state, din 1962, au nivelat terenul diplomatic în vederea semnării tratatului de prietenie franco-german. Acordul a intrat în istorie sub numele de „Tratatul de la Élysée“ şi a fost semnat în ianuarie 1963. În preambulul tratatului se subliniază şi necesitatea strîngerii relaţiilor cu Statele Unite, Anglia şi ţările NATO, cît şi refacerea unităţii Germaniei.