Mihaela Martin: „pentru România era atrăgător faptul că succesele se răsfrîngeau și asupra țării, nu numai asupra mea personal.”
La Kronberg în Taunus, un mic oraș medieval situat nu departe de Frankfurt, se desfășoară în acest moment, așa cum se întîmplă în fiecare toamnă de aproape 20 de ani, cursuri de perfecționare pentru tineri instrumentiști de mare talent ai violoncelului, veniți anul acesta din 33 de țări. Academia de la Kronberg, cadrul în care sînt găzduiți și care le oferă șansa de a-și dezvolta arta și cunoștiințele în fața unor mari maeștri și pedagogi, o adevărată elită intelectuală - între care profesorul suedez Frans Helmerson, cel lituanian David Geringas sau cel german Jens Peter Mainz -, este o instituție muzicală privată de mare prestigiu a Germaniei.
Programul ei de studii, original și stimulator pentru generații de tineri muzicieni, a fost recunoscut oficial din 2007, cînd Academia
Academia Kronberg ar putea fi, în același timp, un model și
Desființarea canalului TVR Cultural, situația degradantă și incertă a sute de realizatori de televiziune și radio și a emisiunilor lor, intenția deturnării pînă și a puținelor fonduri acordate de stat culturii (așa cum o arată proiectul ordonanței guvernamentale ce privează, începînd de la 1 ianuarie 2013, Administrația Fondului Cultural Național de contribuția de 2% impusă din 2008 Loteriei Naționale) sînt toate simptome grave pentru cursul de viitor al dezvoltării culturale a României și a ponderii ei pe plan internațional în acest domeniu.
Revenind la Academia de la Kronberg, am remarcat la o ediție anterioară, consacrată perfecționării instrumentiștilor muzicii de cameră, absența totală a tinerilor din România, spre deosebire de cei din Rusia, Ucraina, Polonia, Serbia ș.a.m.d. O absență frapantă dacă se amintește cît de prezenți erau tinerii violoniști români și ce succese de prestigiu au obținut în anii '60-70 ai secolului trecut în epoca unui regim astăzi condamnat în bloc. La Kronberg am avut surpriza să o întîlnesc pe violonista Mihaela Martin, în prezent profesoară la Universitatea din Köln, și, într-un generos interviu acordat Europei Libere, să discut cu ea și pe această temă.
Europa Liberă: Cum ați explica astăzi unui tînăr care are o imagine despre o Românie izolată de restul lumii, conjunctura în care v-ați format?
Ce pot eu să spun și explica pe undeva tinerilor care s-au născut în alte timpuri decît timpurile în care am trăit eu, este că din punct de vedere cultural, educațional, eu am avut foarte multe avantaje în urma faptului că nu existau atîtea alte distracții în aceste timpuri. Dacă vroiai să te afirmi, aceasta era o cale sigură de a putea ieși dintr-un anonimat. Și
Concursurile la care eu am mers în acești ani erau concursuri foarte importante. In momentul în care iei premiul I sau premiul al II-lea la aceste concursuri mari toată lumea vorbește de țara de unde vine tînărul sau tînăra respectivă. E clar că pentru România era destul de atrăgător faptul că succesele acestea se răsfrîngeau și asupra țării, nu numai asupra mea personal.”
Europa Liberă: Cum se explică situația de astăzi, după 20 de ani de libertate, ani de presupusă inițiativă și destindere pe plan cultural ?
Mihaela Martin: „E trist, însă nu știu, cred că sînt foarte mulți și care au plecat din România, cei care sînt nu știu cît de mult fac această activitate pedagogică din pasiune...
Și ca profesor trebuie să ai o anumită ambiție pozitivă pe care să o transmiți elevilor și trebuie să ai această dorință de a ajuta, de a crea criterii în mintea acestor tineri... Deci este un subiect care mă depășește pentru că, efectiv, nu știu care sînt principiile care conduc acest sistem de educație muzicală, a viorii în special.”