USAID își închide birourile din Rusia la cererea lui Vladimir Putin

Argumentul Moscovei este ca țara nu are nevoie de ajutor din străinătate.

Cotidianul american „The Washington Post” scrie despre decizia Moscovei de a sista activitatile Agentiei Americane de Dezvoltare Internationala in Rusia. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Anuntind inchiderea misiunii USAID in Rusia, purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a spus „Sintem foarte mindri de ceea ce Agentia Americana de Dezvoltare Internationala” (USAID) a realizat in Rusia, in ultimele doua decenii”.

Biroul doamnei Nuland a dat publicitatii o trecere in revista a succeselor agentiei, in special programe pentru contracararea maladiei SIDA si tuberculozei, precum si ajutorarea organizatiilor care doresc un guvern mai deschis si mai onest, in Rusia. Nuland a explicat ca Vladimir Putin a trimis o scrisoare la Washington, saptamina trecuta, cerind inchiderea misiunii USAID.

Argumentul Moscovei este ca țara nu are nevoie de ajutor din strainatate, fiind dezvoltata si mai curind o furnizoare de ajutor, decit un recipient. Aceasta decizie este o lovitura data politicii lui Obama de resetare a relatiilor cu Rusia, desi drepturile omului nu au facut de la bun inceput obiectul resetarii, Statele Unite continuind sa sprijine societatea civila in acea tara, in ciuda opozitiei Kremlinului.

Washington Post aminteste ca in cursul verii, Parlamentul de la Moscova a aprobat o lege care cere organizatiilor non-profit care primesc fonduri din strainatate si urmaresc obiective politice, sa se inregistreze ca agenti straini. Ce inseamna „interese politice” a ramas vag. NGOuri din Rusia au protestat, la vremea respectiva, stiut fiind faptul ca in afara finantarii externe, sursele de venit sint foarte limitate.

Analistii sustin ca decizia opririi activitatilor agentiei americane este indreptata impotriva organizatiilor finantate de USAID, intre care Golos, care monitorizeaza violari ale procesului electoral. De-acum de o vreme, USAID nu mai finanta programe integral ci mai curind facuse parteneriate cu entitati locale.

In august, ziarul Izvestia anunta ca activitatile USAID vor fi oprite si ca decizia ar apartine Washingtonului. David Kramer, presedintele Freedom House a spus ca daca USAID paraseste Rusia doar pentru ca asa cere Putin este o tradare a sprijinului oferit pina acum aparatorilor drepturilor omului, dezvoltarii si domniei legii, in Rusia ca si asistentei oferite sistemului de ingrijire a sanatatii si protectiei mediului.

Din 1992 incoace, USAID a investit in Rusia 2.6 miliarde de dolari. Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat a spus ca inchiderea birourilor USAID nu inseamna diminuarea preocuparii pentru drepturile omului in Rusia. In Iunie, o grupare latino-americana, Alianta Bolivariana pentru Populatiile Americii a cerut statelor membre sa opreasca activitatea USAID, intre semnatari numarindu-se Bolivia, Cuba, Ecuador, Republica Dominicana, Nicaragua si Venezuela. Dar pina acum declaratia nu s-a materializat.