Horă canină în dricul nopţii

Atîta timp cît problema maidanezilor e lăsată în voia sorţii de către guvernanţi, eu unul nu mai am de gînd să le ascult poveştile mobilizatoare-patriotice.

Ieri, în dricul nopţii, la ora 02.45, am fost trezit din somn de nişte urlete şi lătrături înfiorătoare. Cu ochii împăienjeniţi de somn, am ieşit la balcon şi m-am uitat pe geam. Pe drumul dintre blocul nostru de locuinţe şi mai multe case la sol hămăiau opt cîini vagabonzi, miţoşi, masivi, agresivi. În mod firesc, toţi cîinii din curţile oamenilor au început a lătra şi ei şi zgomotul i-a catapultat din aşternuturi pe mai mulţi locuitori ai cartierului.

Haita de cîini zburda în voie pe drum, hămăia la gardurile oamenilor, doi dulăi se întorlocaseră impardonabil. O femeie trezită din somn a ieşit în curte şi a încercat să-i alunge, strigînd şi fluturînd ameninţător din mîini, dar cîinii au ignorat-o cu desăvîrşire. În sfîrşit, un bărbat, în chilot şi în tricou, a ieşit dintr-o casă, şi a început a arunca pietre în hora cîinilor. Tot circul ăsta a durat vreo jumătate de oră, de la 02.45 pînă la 03.15, apoi dulăii au plecat să urle prin alte cartiere. Nu am mai putut să adorm după asta, iar dimineaţa, mergînd spre troleibuz, am remarcat încă două haite de cîini. Una care numără vreo 8-10 maidanezi s-a pripăşit de ani de zile în parcul de lîngă strada Sarmizegetusa, cealaltă se plimbă nestingherit între piaţa agricolă şi staţia de troleibuze. E ca şi cum ai trăi într-o grădină zoologică, nu într-o capitală europeană.

Eu iată ce vreau să zic. Atîta timp cît problema asta a maidanezilor e lăsată în voia sorţii de către guvernanţi, eu unul nu mai am de gînd să le ascult poveştile mobilizatoare-patriotice. Problema cîinilor vagabonzi nu e deloc una minoră, insignifiantă, cum ar putea să pară la prima vedere. Ea ţine de confortul nostru de zi cu zi şi, dacă vreţi, de securitatea cetăţenilor. Şi dacă ani de zile nimeni nu poate face nimic în această direcţie, fie că e edil sau apărător al drepturilor animalelor, e evident că sîntem într-o mare mocirlă a decăderii morale. Şi acesta e doar un aspect care ne face viaţa dificilă şi îi obligă pe mulţi să plece de aici. Alte zeci de aspecte similare pot fi găsite fără prea mare trudă.