Forumul mondial pentru democraţie de la Strasbourg

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon (stânga), şi laureata premiului Nobel pentru pace, Tawakkol Karman, la ceremonia de deschidere a Forumului mondial pentru democraţie de la Strasbourg. 8 octombrie 2012

Tema primei zile a conferinţei: Au nevoie pieţele de democraţie? Dar democraţia, are nevoie de pieţe?

La initiativa Consiliului Europei, intre 5 si 11 octombrie se desfasoara la Strasbourg „Forumul mondial pentru democratie”. Evenimentul reuneste figuri politice la cel mai inalt nivel, dar si castigatori ai premiului Nobel pentru pace, oameni de stiinta si activisti ai societatii civile.

Prima zi a Forumului a fost centrata in jurul intrebarii: „Au nevoie pietele de democratie? Dar democratia, are nevoie de piete?”

Potrivit ministrului de finante german Wolfgang Schäuble, democratia are nevoie de piete, insa acestea trebuie serios supravegheate si reglementate.

„Reforme institutionale si integrare politica, de aceasta are nevoie Europa pentru a iesi din criza financiara. Este necesara crearea unor structuri supra-nationale de guvernare care sunt pasul logic catre o unitate europeana”.

Ceea ce se intampla cu Europa, care tinde sa adopte un model de guvernare supra-national, este in acord cu globalizarea a aratat si Daniel Tarschys, fost secretar general la COE, profesor de stiinte politice la Universitatea din Stockholm.

„Actorii de pe piata sunt la distante mari unul de celalalt si relatia dintre acestia nu poate fi reglementata de guvernele nationale, ci de mai multe guverne in cooperare. Se pune intrebarea cum se pot dezvolta noi forme de guvernanta internationala si inter-guvernamentala asa cum, de pilda, se experimenteaza la niveul UE. Democratia pe care am castigat-o poate fi pierduta, daca nu reinventam democratia la un nivel mai inalt decat statul national”.

Statistica arata ca, in general, acolo unde este prosperitate este si democratie. Insa tari precum China contrazic acesta ipoteza, a aratat Mashiro Kawai, presedinte si director general al Asian Development Bank Institute.

„Este democratia o conditie necesara pentru dezvotarea economica? Dintr-o perspectiva asiatica, nu! China este un astfel de exemplu, dar mai putem vorbi de exemple asemanatoare in America Latina, Caraibe sau chiar Africa.”

Cu toate acestea, pentru o dezvoltare economica este nevoie de o piata si de institutii care sa sustina aceasta piata: stat de drept, justitie si servicii publice functionale. Democratia pare sa aduca prosperitate.

„Cu cat venitul pe cap de locuitor este mai mare, cu atat tarile au un index democratic mai mare.”

Lupta pentru democratie a dus la pierderea a numeroase de vieti omenesti in nordul Africii si in Orientul Mijlociu a spus in discursul sau Ban Ki- moon, secretar general al ONU, care a facut apel la gasirea unei solutii politice in Siria.

„De aproape doi ani oamenii si-au dat viata pentru democratie, in Orientul Mijlociu in Nordul Africii, dar si in alte parti. Setea de democratie este universala si legitima. Europa este un exemplu de ce se poate face cu ajutorul democratiei. Cat priveste Siria fac apel la toti cei responsabili sa abandoneze utilizarea violentei si sa seindrepte catre o solutie politica. Acesta este singura cale de iesire din aceasta criza. Facem apel pentru crearea conditiilor unei tranzitii politice care sa intruneasca aspiratiile legitime ale cetatenilor sirieni”, a spus la Strasbourg secretarul general la ONU.

Fundamentul democratiei este respectarea drepturilor fundamentale si a demnitatii umane. Pentru unele guverne, acestea sunt vorbe in vant, a spus Tawakkol Karman, reprezentanta a societatii civile din Yemen, castigatoarea premiului Nobel pentru pace in 2011.

„Ne lipseste un cadru institutional, un mecanism regional si international care sa oblige guvernele sa respecte drepturilor omului. In numele suveranitatii nationale, guvernele nu accepta ca organismele internationale sa intervina pentru a impune respectarea acestor drepturi. Trebuie regandit conceptul de suveranitate nationala pentru aceste situatii.”

Forumul Mondial al Democratiei se va desfasura pe parcursul intregii saptamani in Palatul Europei de la Strasbourg, Franta.