Ce ar putea învăța politicienii moldoveni de la studenţii facultății de politologie

Angela Merkel la Forumul Economic de la Davos, ianuarie 2012

Utopia studiului.


Dacă politicienii moldoveni s-ar comporta urmând măcar câteva dintre sfaturile recomandate de studenţi în lucrările lor ştiinţifice, cred că Moldova ar deveni o ţară prosperă şi ne-am putea mândri şi noi cu un cancelar ca Angela Merkel sau cu un preşedinte de talia lui Barak Obama.

La această concluzie am ajuns discutând cu mai mulţi studenţi, de la facultatea de politologie a USM, despre tezele lor de licenţă. Studentul Ilie Leahu şi-a propus să scrie o lucrare ştiinţifică despre alianţele politice ca instrument de guvernare, măcar şi de aceea că Republica Moldova este guvernată de AIE:

„Este o temă care merită atenţie. În practica Republicii Moldova este deja a doua alianţă după ADR din anii 90. Şi am înţeles că suntem chiar şi printre primele ţări din fosta Uniune Sovietică care are acest sistem de alianţă.”

Studenta Violeta Luca este interesată de relaţia între putere şi opoziţie. Dece, aflăm chiar de la ea:

„Aş vrea să arăt foarte clar ceea ce trebuie să fie şi ceea ce la noi nu este. Şi vedem că este o discordanţă între ceea ce ar trebui să fie între putere şi opoziţie şi ceea ce avem azi. Fiecare merge paralel. Puterea are unele viziuni şi opoziţia cu totul altele.”

Un alt student Constantin Bârcă şi-a propus să scrie despre felul în care se duce lupta pentru putere în Republica Moldova. El crede că arena de luptă s-a transferat în studiourile de la radio sau de la televiziune. Însă despre delicateţea dezbaterilor televizate, Constantin crede că politicienii moldoveni ar avea multe de învăţat de la cei francezi sau americani:

„Americanii sunt mai pragmatici. În prim plan în acţiunile politice apare liderul. Adică care lider va fi mai carismatic, mai puternic acela va câştiga. Dar societatea noastră nu este adaptată la noile realităţi din lumea modernă, noi încă mai aşteptăm de la stat să ne rezolve toate problemele. Şi vedem că partidele îmbină acelaşi mod sovietic de abordare a politicii, în care promit că vor aduce marea şi sarea.”

Studentul Sergiu Vatamaniuc şi-a propus să descopere imaginea liderilor politici moldoveni:

„Imaginea liderilor politici din Republica Moldova de multe ori este umbrită sau nu iese în evidenţă. Eu cred că am să studiez mai multe elemente, cum ar fi calităţile, imaginea, elementele oratorice, adică un complex de valori pe care trebuie să le deţină un lider politic. ”

Dar crezi că dacă poate nu politicienii, dar consilierii acestora ar arunca o privire peste sutele de teze ale studenţilor ar avea ce învăţa din ele?

„Studenţii acum nu au o prioritate. Dacă nu încerci să te promovezi singur să-ţi creezi un blog unde să-ţi publici teza sau să o expui într-o dezbatere atunci nu mai cred că ai sorţi de izbândă, rămâne la facultate, undeva în umbră şi acoperită de praf.”

Înclin să-i dau dreptate lui Sergiu Vatamaniuc, de obicei lucrările ştiinţifice studenţeşti indiferent de cât de bune ar fi, ajung să se prăfuiască în arhivele universitare. O posibilă soluţie ar fi să fie publicate sub formă de carte, aşa cum se întâmplă în multe state, inclusiv în România. Dar nici aici nu am avea siguranţă că nu s-ar prăfui pe rafturile librăriilor.