Eurostat: România - țara cu cei mai mulți lucrători în agricultură și cei mai puțini în servicii

Aproape 30% din români lucrează in agricultură, față de 7% in Bulgaria si 1% în Anglia.


70% din lucrătorii din Europa, locul de unde a pornit revoluția industrială, lucrează astăzi in domeniul serviciilor, insa peisajul repartizarii sectoarelor muncii variază enorm de la un capăt la altul al continentului.

Aceasta e principala concluzie a ultimului raport privind munca in Europa al biroului de statistică al UE, Eurostat : 70% dintre europenii care lucrează (între ei fiind incluși si lucratorii independenti) sint angajați in sectorul serviciilor, cel mai mic procent intalnindu-se in România (43%), iar cel mai ridicat, dublu, 85%, in Luxemburg.

In comparație cu asta, numai 25% din europeni lucrează in industrie si construcții, si doar 5% in agricultură.

Deja impresionante în sine la nivel european, datele devin si mai revelatoare atunci când sint detaliate pe țări. Astfel, in cazul agriculturii, România se situează sus in vârful listei, depășind de departe toate celelalte țări. Aproape 30% din romani lucrează in agricultura, față de 7% in Bulgaria si abia 1% sau 2% in tari precum Anglia, Germania sau Belgia.

Invers, in industrie si construcții, cele mai ridicate procente, aproape 40%, se întâlnesc in țările central-europene si de veche tradiție industrială care sint Cehia si Slovacia.

Când se calculează cine lucrează cele mai multe ore, se constată mai întâi ca media europeană este cea asteptată, de 40 de ore pe săptămâna, ca cei care lucrează cel mai puțin sint danezii - 37 de ore- iar cel mai mult britanicii - 44 de ore. Francezii lucrează exact media, 40 de ore, si asta in ciuda faptului ca precedentul guvern socialist francez introdusese prin lege săptămâna de lucru de 35 de ore.

Disproportii uriașe se întâlnesc când se compara proporția lucrătorilor cu contracte pe durata limitată. In Polonia, Spania sau Portugalia in jur de un sfert (25%) din lucrători au contracte de durata limitată, pe când in România, caz extrem in Europa, procentul se arată a fi de mai puțin de 2%.

Raportul Eurostat nu trage concluzii din aceste cifre, insa procentul de 70% de lucratori in sectorul serviciilor reprezintă o progresie uluitoare față de deja foarte ridicatul 60% din anul 2000, si asta cu toate că între timp au intrat in UE 10 țări est-europene unde procentul lucrătorilor din sectorul serviciilor e mai mic decât in vest.