Observatorii internaţionali au criticat dur modul în care au decurs alegerile parlamentare din Ucraina

Observatorii internaţionali au criticat dur modul în care au decurs alegerile parlamentare de duminică din Ucraina.

Şefa delegaţiei misiunii de observare a OSCE, Walburga Habsburg Douglas, a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev că alegerile au „întors îndărăt” procesele democratice din Ucraina.

Ea a învinuit autorităţile de utilizarea resurselor administrative, de faptul că nu au asigurat reflectarea echidistantă a campaniei electorale în presă şi transparenţa în finanţarea partidelor politice.

Observatorii OSCE şi ai Consiliului Europei şi-au exprimat regretul că lidera opoziţiei, Iulia Timoşenko şi Iuri Luţenko, aflaţi în detenţie, nu au putut participa la alegeri. Pe de altă parte, misiunea observatorilor din CSI a declarat alegerile din Ucraina drept libere şi democratice.

Potrivit ultimelor date oficiale, Partidul Regiunilor al preşedintelui Victor Ianukovici a acumulat 34 la sută din voturi. Pe locul doi s-a situat Partidul Patria (Batkivşina) al fostul premier Iulia Timoşenko – 23%. Urmează Partidul Comuniştilor – cu 15%. Numărătoarea incompletă mai arată că vor intra în Parlament Partidul Udar al campionului la box Vitali Klișiko și partidul naționalist „Svoboda”, cu câte 13% și respectiv 8%, ambele fiind în opoziție față de președintele Ianukovici.

Rezultatele finale ale alegerilor în Rada Supremă de la Kiev urmează a fi anunţate după 11 noiembrie.