Liderul Partidului Socialiştilor în dialog cu Valentina Ursu.
Europa Liberă: Domnule Dodon, iarăşi sunt foarte multe discuţii despre o posibilă criză politică în societatea moldavă. V-aţi răspuns la întrebarea ce se întâmplă?
Igor Dodon: „Da. Un singur cuvânt – bardak. Bardak şi show politic. Este regretabil că clasa politică a ajuns să joace un joc murdar, profitând de un caz tragic. Poziţia socialiştilor este cunoscută: toţi, absolut toţi, care au participat la această vânătoare, trebuie să fie demişi. Unii din ei sancţionaţi, inclusiv cu dosare penale. Gravitatea acţiunii lor va fi depistată în urma activităţii Comisiei de Anchetă pe care am votat-o unanim în Parlament. Trebuie de pus punct şi gata.”
Europa Liberă: A fost demis procurorul. Ce trebuie să se întâmple în continuare?
Igor Dodon: „Noi vedem că Partidul Comuniştilor încearcă pin toate metodele să provoace alegeri anticipate. Noi vedem că partidele din Alianţă încearcă să se învinuiască reciproc, pentru a obţine o repoziţionare şi a obţine unele pârghii
Scopul PCRM este provocarea alegerilor anticipate...
de influenţă politică. De aceea cred că vom avea următoarele scenarii: Partidul Comuniştilor, Vladimir Voronin va încerca să-l utilizeze pe Filat şi să joace pe frustrările acestuia şi pe orgoliul acestuia, pentru a penaliza PD-ul şi pe Plahotniuc. Ei nu spun că ei nu trebuie să fie penalizaţi. Scopul va fi să utilizeze fracţiunea PLDM într-un vot comun, pentru a destabiliza situaţia din actul de guvernare.”
Europa Liberă: Se va da PLDM-ul utilizat?
Igor Dodon: „Văzând ultimele acţiuni, din ultimele zile, cred că se va da. După aceea PCRM-ul, obţinând acest joc din partea PLDM-ului, va face jocul împreună cu PD, împreună cu Plahotniuc, pentru a-l demite pe Filat. Scopul PCRM-ului este provocarea alegerilor anticipate. Alegerile anticipate, în aceste condiţii, pot fi provocate, conform Constituţiei, doar prin demisia Guvernului, benevolă, sau prin votul a 51 de deputaţi. În caz dacă continuă tot aşa, în luna
Voronin va încerca să-l utilizeze pe Filat pentru a penaliza PD-ul şi pe Plahotniuc. După aceea PCRM va face jocul împreună cu PD, împreună cu Plahotniuc, pentru a-l demite pe Filat...
martie, începutul lui aprilie, ar putea fi demisia Guvernului. Importat: demisia Guvernului, în aceste condiţii, nu poate fi fără votul socialiştilor, pentru a demite Guvernul şi a merge în alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Ce faceţi dumneavoastră?
Igor Dodon: „Până la acea etapă, se va încerca să se facă un joc comun între PCRM şi PLDM, pentru a demite sau prim-vicepreşedintele Parlamentului, prin modificarea legislaţiei, care deja s-a făcut publică de către fracţiunea PLDM, sau prin demiterea speaker-ului.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi vota pentru destituirea domnului Lupu din funcţia de speaker?
Igor Dodon: „Socialiştii au fost acei care, acum un an de zile, au dat o şansă acestei ţări, nu lui Filat, nu lui Plahotniuc. Au dat o şansă ţării să se mişte în condiţii de stabilitate politică, au votat un preşedinte care este amorf. Mie m-e ruşine de aşa preşedinte al ţării care în aceste situaţii tace. Ia atitudini! Nu lua partea unui sau altuia. Prin poziţia pe care o ai, demite-i pe toţi, cere demisia tuturor! Constituţia îţi permite. A luat apă în gură. Însă noi am putut să provocăm alegeri anticipate, anul trecut. Însă noi am dat o şansă acestei ţări. Vedem haosul care se întâmplă. Vedem bardakul care se întâmplă. Şi atunci îmi pun întrebarea: dar care este sensul în această stabilitate, atunci când cetăţeanul, agenţii economici, toţi noi simţim că situaţia se înrăutăţeşte? Pentru ce noi trebuie să mai tolerăm acest lucru?”
Europa Liberă: Şi declanşarea alegerilor anticipate ar fi soluţia cea mai bună, domnule Dodon?
Igor Dodon: „Eu nu exclud că cei 4 deputaţi, Partidul Socialiştilor vor avea un rol decisiv pentru a schimba această situaţie. Această situaţie poate fi schimbată în două direcţii: sau reformatarea esenţială a guvernării, venirea tehnocraţilor.”
Europa Liberă: Ce înseamnă reformatarea aceasta?
Igor Dodon: „Permiteţi-mi să finalizez gândul.”
Europa Liberă: Dar vreau să ne explicaţi.
Igor Dodon: „Schimbarea mai multor instituţii şi mecanisme care funcţionează în stat. Sau vor fi alegeri anticipate. Eu nu exclud că socialiştii ar putea să participe
Eu nu exclud că socialiştii ar putea să participe în demisia tuturor capilor AIE...
în demisia tuturor funcţionarilor şi capilor acestei Alianţe pentru Integrare Europeană. A tuturor.”
Europa Liberă: Cine sunt aceştia?
Igor Dodon: „De la Lupu până la Filat. Eu nu exclud acest lucru, în caz dacă lucrurile merg tot aşa.”
Europa Liberă: Cu cine votaţi?
Igor Dodon: „Vor fi suficiente voturi, pentru a provoca alegeri anticipate prin vot în Parlament.”
Europa Liberă: Ale cui vor fi voturile?
Igor Dodon: „Haideţi să aşteptăm puţin, să vedem ce se va întâmpla. Însă dezamăgirea în clasa politică este la limită. Dezamăgirea în actuala guvernare nu a fost niciodată atât de mare. Din ce în ce mai mult auzim: alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Şi dacă în Parlament vin aceleaşi partide, ce se schimbă, domnule Dodon?
Igor Dodon: „În cazul alegerilor anticipate, din acest an, va avea de pierdut Alianţa pentru Integrare Europeană, toate vor avea de pierdut. Acest lucru va fi
În cazul alegerilor anticipate, din acest an, va avea de pierdut AIE. Următoarea guvernare va fi de centru-stânga...
bine pentru ţară. După alegerile parlamentare anticipate va fi o coaliţie de centru-stânga. Sau va fi un partid singur.”
Europa Liberă: Partidul Comuniştilor? Ar putea, a propos, PCRM-ul să revină la putere cu voturile AIE?
Igor Dodon: „În cazul alegerilor anticipate, în acest an, următoarea guvernare va fi de centru-stânga. S-ar putea repeta scenariul Georgiei, când opoziţia a obţinut un rezultat impunător împotriva guvernării lui Saakaşvili susţinută de asemenea de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii, exact cum avem acuma şi în condiţiile Republicii Moldova. În caz dacă se va ajunge la alegeri anticipate sau va fi un bloc unic al partidelor de stânga împotriva Alianţei. Ar fi logic, eu sunt de acord cu aşa o abordare. Sau a doua: vor fi două mari forţe de stânga, una comunistă, una necomunistă, care vor merge separat, care ar putea mai târziu să facă o coaliţie de centru-stânga.”
Europa Liberă: Dumneavoastră vă regăsiţi, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate într-o coaliţie cu PCRM-ul şi PD-ul?
Igor Dodon: „Noi nu vom face coaliţie cu Partidul Liberal al lui Ghimpu.”
Europa Liberă: Dar cu PD-ul şi cu PCRM-ul?
Igor Dodon: „Ceea ce ţine de alte forţe politice, vom discuta atunci când va fi necesar.”
Europa Liberă: Domnule Dodon, situaţia de astăzi este comparabilă cu cea din 1999, atunci când a fost detronată Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, în ajunul reuniunii de la Helsinki. Acum suntem în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Igor Dodon: „La capitolul ambiţii, frustrări, orgoliu ale liderilor Alianţei, situaţia este asemănătoare. În interiorul ţării economic, social, situaţia este similară. Atunci era după criza din ’98, criza regională, era o conjunctură foarte nefavorabilă, agenţii economici în faliment. Acum avem o situaţie poate nu atât de gravă, însă similară. Conjunctura internaţională e foarte proastă: criză în Europa, criză la nivel global. Situaţia socială în Moldova este foarte gravă. Însă este puţin diferită această situaţie faţă de sfârşitul anilor ’90, reieşind din susţinerea externă pe care o are guvernarea acum şi pe care o avea atunci. Atunci guvernarea, ADR-ul nu avea aşa susţinere masivă din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii. Acuma vedem o susţinere deschisă. Însă în geopolitică sunt mai mulţi jucători.”
Europa Liberă: Pe cât de determinat este acum factorul geopolitic? Probabil, cunoaşteţi, la Moscova a fost liderul comuniştilor, Vladimir
Săptămâna viitoare, împreună cu doamna Greceanîi vom avea o vizită de lucru la Moscova...
Voronin. Chiar am înţeles că aţi putea şi dumneavoastră, săptămâna viitoare, să ajungeţi în capitala Federaţiei Ruse.
Igor Dodon: „Săptămâna viitoare împreună cu doamna Greceanîi vom avea o vizită de lucru la Moscova.”
Europa Liberă: De ce mergeţi la Moscova?
Igor Dodon: „Vom avea întrevederi şi cu unii funcţionari din conducerea diferitor instituţii de stat din Federaţia Rusă”
Europa Liberă: Să înţelegem că miza Moscovei ar fi şi Partidul Socialiştilor în Republica Moldova, în eventualitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate?
Igor Dodon: „Nu vreau să vorbesc despre mize. Geopoliticul la sigur urmăreşte foarte atent ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Vedem Uniunea Europeană, Statele Unite care au făcut un avans destul de mare guvernării de la Chişinău, sub forme de aprecieri de istorii de succes care nici pe departe nu este istorie de succes. Au făcut avansuri la nivel de susţineri financiare
Geopoliticul urmăreşte foarte atent ceea ce se întâmplă în Republica Moldova...
importante: credite, granturi, care se utilizează neeficient. De exemplu, reparaţia drumurilor. Uitaţi-vă ce se face în Chişinău. Uitaţi-vă ce se face în ţară. Se fură în ziua mare, ca în codru. Au făcut avansuri sub diferite feluri de vizite importante la Chişinău: Merkel, Barroso, alţii, foarte importante. Aceasta e susţinere guvernării. Şi acuma vedem că aceştia o dau în bară. Cu toată această susţinere, nu sunt buni de nimic.”
Europa Liberă: Şi acum ar putea veni un avans pentru partidele de stânga din partea Federaţiei Ruse?
Igor Dodon: „Aceasta este o deducere a dumneavoastră. Timpul va arăta.”
Europa Liberă: Vă întreb pe dumneavoastră.
Igor Dodon: „Cred că este prematur să vorbim despre avansuri din altă parte. Avem la moment o guvernare proeuroepană la Chişinău, temporară, deoarece sau în acest an, în urma alegerilor anticipate, sau mai târziu, în urma alegerilor ordinare, va fi altă situaţie la Chişinău.”
Europa Liberă: Poate Moscova schimba vectorul politicii externe a Republicii Moldova, din moment ce avem totuşi acest summit din toamnă al Parteneriatului Estic de la Vilnius?
Igor Dodon: „Nu poate schimba Moscova vectorul extern. Vectorul extern al Republicii Moldova îl schimbă cetăţenii Republicii Moldova şi politicienii care au
Nu poate schimba Moscova vectorul extern, dar cetăţenii R.Moldova şi politcienii care au mandatul cetăţenilor...
mandatul cetăţenilor. Mesajele din Moscova, din Bruxelles, din Uniunea Europeană sunt doar mesaje. Deciziile le luăm noi, aci, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Parcursul european este unul ireversibil sau poate totuşi să fie schimbat pe un alt parcurs, cel de integrare în Uniunea Euroasiatică?
Igor Dodon: „Sondajele. O bună parte a populaţiei devine din ce în ce mai sceptică faţă de perspectivele integrării europene şi nu este sigură că acolo este viitorul Republicii Moldova. Şi atunci de ce să credem că o grupă de politicieni care au majoritatea temporar în Parlamentul Republicii Moldova şi aspiraţiile sunt pentru UE îşi vor păstra această majoritate, atunci când populaţia pledează pentru un alt vector? Ca răspuns la întrebarea dumneavoastră: „Este ireversibil sau nu?” Nu este ireversibil, pentru că cetăţenii Republicii Moldova, la următoarele alegeri anticipate sau ordinare, ar putea să dea vot de încredere altor partide care vor veni cu alte mesaje şi cu alţi vectori.”
Europa Liberă: Dar alte partide le-au promis tot aceeaşi eurointegrare.
Igor Dodon: „Despre care partide vorbiţi?”
Europa Liberă: Partidul care a fost la guvernare 8 ani, al cărui exponent aţi fost şi dumneavoastră, Partidul Comuniştilor a oscilat între Est şi Vest.
Igor Dodon: „Partidul Comuniştilor nu a fost sincer niciodată nici cu Estul, nici cu Vestul. Partidul Comuniştilor, care declară acuma şi încearcă să promită Moscovei, probabil, un vector euroasiatic îşi păstrează în statutul Partidului Comuniştilor pe prima pagină că vectorul politicii externe este integrarea europeană. De aceea sunt şi alte partide, nu doar Partidul Comuniştilor în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Am înţeles. De ce domnul Voronin la Moscova? De ce dumneavoastră? Nu exclud că ar putea să meargă şi cineva de la PD la Moscova.
Igor Dodon: „Îi întrebaţi pe moscoviţi când o să aveţi această posibilitate.”
Europa Liberă: Răspunsul dumneavoastră care e?
Igor Dodon: „Abordarea este destul de pragmatică, abordarea ţine de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, ţine de mesajele cu care vin unele partide de centru-stânga. De exemplu, noi pledăm pentru neutralitate, noi pledăm pentru federalizare, pentru rezolvarea problemei cu Transnistria în baza federaţiei. Din
Unul vrea să obţină alegeri anticipate pentru că speră că va veni cu majoritate în Parlament şi atunci îi va pune pe toţi la dubă, altul încearcă să obţină funcţia de procuror şi să diminueze pârghiile celuilalt Vlad, celălalt încearcă să supravieţuiască...
ce în ce mai multe voci spun acest lucru că va fi federaţie sau nu va fi deloc. Probabil, toate aceste acţiuni stau la baza lor, de aceea se discută cu anumite forţe. Însă eu vreau să vă spun că noi avem un dialog destul de bun şi cu oficialii europeni. Planific pentru luna februarie o vizită la Bruxelles şi la Strasbourg, unde vreau să am întrevederi cu oficialii europeni, inclusiv pe bilaterala de colaborare cu internaţionala socialistă.”
Europa Liberă: Rădăcina răului suprem unde e şi cine e?
Igor Dodon: „Ambii Vlazi au fost şi au devenit Vlazi pe timpul altui Vlad şi acest lucru trebuie să-l recunoaştem. Toţi trei Vlazi, care acuma încearcă să facă jocurile acestea şi fac nişte jocuri murdare. Şi nu le fac în interesul cetăţeanului. Nimic din acţiunile lor, acestor trei, nu are ca finalitate interesele omului simplu, de acolo că să primească salarii mai mari sau nu ştiu ce. Ei fac joc politic. Se poziţionează. Unul vrea să obţină alegeri anticipate pentru că speră că va veni cu majoritate în Parlament şi atunci îi va pune pe toţi la dubă, altul încearcă să obţină funcţia de procuror şi să diminueze pârghiile celuilalt Vlad, celălalt încearcă să supravieţuiască. Acesta este jocul acum şi e un joc murdar şi nu este în interesele oamenilor.”
Europa Liberă: Când se va alege noul procuror?
Igor Dodon: „Este foarte greu de spus.”
Europa Liberă: La Chişinău este aşteptat în vizită preşedintele României Traian Băsescu. Ce aşteptări aveţi legate de această vizită?
Igor Dodon: „Important este cu ce mesaj vine. Eu cred că scopul este de a încerca să întărească poziţiile aici a celor care văd vectorul pro-român. Va încerca să aibă unele întrevederi şi, probabil, şi unele declaraţii va obţine din partea preşedintelui Timofti, care spune ce îi scriu consilierii care sunt de asemenea pro-români şi sunt unionişti în suflet şi este regretabil pentru un preşedinte al ţării să ai astfel de consilieri. De aceea vedem când vine domnul Băsescu şi cu ce mesaj vine. Noi vom fi destul de atenţi. Vom urmări atât mesajele dânsului cât şi acţiunile ce vor avea loc la Chişinău.”