Valentina Ursu în dialog cu șeful Delegației Europene la Chișinău Dirk Scheubel.
Europa Liberă: Dle ambasador despre Parteneriatul Estic putem vorbi ca despre un aranjament care se misca lent, increzator sau totusi, greu?
Dirk Schuebel: Pot vorbi doar despre Moldova pentru că am de-a face în special cu relațiile cu Moldova în calitate de ambasador în Moldova și în ceea ce ține de R. Moldova eu cred că Parteneriatul Estic funcționează destul de bine. Avem stabilite relații foarte apropiate și folosim foarte eficient cadrul pe care îl oferă Parteneriatul Estic. Asta se referă la negocierile ce țin de Acordul de asociere și ACLCA (DCFTA) dar și cele ce țin de dialogul legat de regimul de vize și am plăcerea să menționez că Moldova a utilizat și alte posibilități, și anume, colaborarea regională cu alte țări state membre ale UE, cu alte state-partener la Parteneriatul Estic.
Europa Liberă: Daca la summitul de la Vilnius vor fi semnate cele doua acorduri moldo-comunitare, care stabilesc condiţiile cooperării cu tara parteneră, ma refer la Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător si Acordul de Asociere la ce trebuie sa se astepte republica Moldova si cetatenii ei in continuare, dupa semnare?
Europa Liberă: Dle Schuebel cunoasteti ca unii politicieni spun transant ca agricultura Moldovei va avea mult de pierdut in urma semnarii Acordului de Liber Schimb. Mesajul lor este unul credibil?
Dirk Schuebel: Am mai menționat cu numeroase ocazii exemplul Poloniei. Polonia este în egală măsură cu Moldova dependentă de agricultură, acesta este domeniul principal de care depinde țara. Agricultorii polonezi erau foarte și foarte sceptici și se temeau de această Uniune Europeană, că toate companiile aveau să falimenteze din cauza concurenței cu agricultori mai eficienți din alte state membre ale Uniunii Europene. Rezultatul este că agricultura poloneză a folosit toate posibilitățile oferite de Uniunea Europeană, foarte rapid și în favoarea lor, și-au modernizat economia, au devenit foarte profitabili și de succes. Eu cred că puteți auzi doar foarte puține plîngeri de la agricultorii polonezi. Probabil că Moldova poate lua aceasta drept exemplu de urmat și aceasta la fel este o șansă, o sansă de modernizare. Nu trebuie să existe frica de concurență. Aceasta cu siguranță le va ajuta consumatorilor, dar sunt sigur că le va ajuta și producătorilor.
Europa Liberă: Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Štefan Füle a spus recent la Strasbourg ca chiar dacă Moldova este privită ca o poveste de succes în cadrul Parteneriatului Estic, în ţară mai există încă multe probleme legate de supremaţia legii. Care sunt aceste problem la care s-a referit dl Fule?
Dirk Schuebel: În Moldova desigur există probleme pe partea internă. Aceasta ține de procesul de reformare în ansamblu, care ar putea fi mai rapid decît este și eu sper foarte mult că dezbaterile interne în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană nu vor împiedica continuarea reformelor și că desfășurarea lor poate chiar va fi accelerată. Problema de ansamblu desigur este combaterea corupției și de aceasta sunt legate multe alte reforme, cum ar fi reforma sistemului judecătoresc și reforma instituțiilor de drept și toate condițiile pentru investitori, condițiile economice, toate acestea sunt interconectate și noi considerăm că toate aceste reforme trebuie făcute în paralel și dacă acest lucru ar fi garantat, atunci eu sunt sigur că Moldova va fi pe calea cea dreaptă.
Europa Liberă: Dle ambasador, despre ritmul reformelor ce ne ne spuneti, intarzie sau e cel pe care il asteptati?
Dirk Schuebel: Aceasta depinde de Moldova, eu nu stiu, sper că reformele nu vor fi tărăgănate, de altfel nu vom putea să ne atingem obiectivele ambițioase pentru Vilnus și în general pentru viitor. De aceea, sper foarte mult că reformele vor coninua în felul în care au fost începute și că poate chiar vor fi accelerate.
Europa Liberă: Aceasta coalitie de guvernare poate finalize procesul de reforme?
Dirk Schuebel: Desigur, reformele au fost demarate de Alianța pentru Integrare Europeană. Liderii AIE au demonstrat că sunt capabili să realizeze aceste reforme și sunt sigur că ei le pot continua și încheia cu succes. Dar pentru aceasta este nevoie de unire, e nevoie de o abordare comună, și efortul trebuie să fie pus asupra reformelor și nu asupra disputelor bilaterale.
Europa Liberă: Stiu ca ati mai raspuns la intrebarea care vreau sa v-o adresez, dar mai insist o data. Ce e mai bine acuma, in situatia de criza, adancirea reformelor sau alegeri anticiopate?
Dirk Schuebel: Nu cred că alegerile anticipate ar fi o soluție pentru această țară. În acest an, care este atît de important pentru Republica Moldova din punct de vedere al integrarării sale treptate în Uniunea Europeană, este important să se concentreze doar pe aspectele care urmează să fie finalizate și anume, negocierile pe marginea Acordului de asociere, negocierele DCFTA și dialogul ce ține de regimul de vize. Din păcate, alegerile anticipate ar devia de la acest subiect și politicienii s-ar concentra doar asupra dezbaterilor electorale și ar încerca să obțină cît mai multe voturi posibile pentru propriile partide, iar reformele ar fi lăsate la o parte.
Europa Liberă: Si aceasta confruntare care dureaza de ceva timp in cadrul AIE, cum e vazuta de demnitarii de la Bruxelles?
Dirk Schuebel: Evident, că aceasta nu oferă o imagine de ansamblu și este regretabil că s-a produs o astfel de situație, fiindcă impresia mea era că odată cu alegererea președintelui în martie anul trecut situația este mai stabilă în interiorul Alianței și că atenția trebuie focusată pe ceea ce trebuie de făcut pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale populației R. Moldova.
Europa Liberă: Un posibil scrutin parlamentar anticipat cum s-ar rasfrange asupra negocierilor in problema transnistreana?
Dirk Schuebel: Cred că aceasta ar avea un impact negativ ca și asupra procesului de reforme pe malul drept, cred că concentrarea nu va fi asupra acestui subiect care este de necesitate stringentă, noi ne aflăm în procesul de pregătite a întîlnirii „5+2” din acest an care va avea loc la 18 și 20 februarie la Liov, Ucraina, și aș spune că începutul a fost unul promițător, primele discuții neoficiale, și sper că vom putea realiza ceva productiv la Lvov, dar și în tot restul anului. Pentru aceasta, desigur, este necesară susținerea din partea întregii Alianțe și poate chiar și din partea opoziției.
Europa Liberă: Cineva dintre liderii politici isi afisa nedumerirea ca in cadrul consiliului AIE despre problematica transnistreana nici o data nu s-ar fi discutat. E o greseala?
Dirk Schuebel: Acest lucru nu vă pot spune, dacă nu au avut loc discuții, nu cred ca nu s-a vorbit despre problematica transnistreana. Pot spune că avem un viceministru al integrării foarte capabil, dl. Carpov, dar desigur știu că speakerul Parlamentului are un consilier și desigur că și Președintele tarii are un consiler pentru problema transnistreană și eu cred că ei sunt în contact, vorbesc unul cu altul și desigur este și Guvernul care face politica, deci este clar că dl. Eugen Carpov trebuie să joace rolul principal.
Europa Liberă: Dar ce probleme ar trebui sa fie incluse pe agenda de negocieri in formatului „5+2”?
Dirk Schuebel: Evident, pe parcursul anului trecut noi am realizat progrese în aspectele economice și sociale. Știm că conducerea Transnistriei este interesată să se axeze pe aceste domenii. Eu nu neg că noi am dori să vedem și alte probleme puse în discuție, am dori să deschidem așa-numitul cel de-al treilea coș în cadrul întîlnirii din Ucraina la Oficiul Președintelui OSCE și sper că acest lucru ne va reuși. La prima întîlnire din acest an eu cred că în primul rînd vom discuta unele aspecte socio-economice, sper că vom putea ajunge la niște rezultate concrete și că ambii lideri, dl. Filat și dl. Șevciuc se vor putea deplasa la Liov pentru a oferi ceva semnificativ pentru cele doua părți care să aducă avantaje concrete pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului.
Europa Liberă: Tiraspolul insista pe idea deschiderii unui consulat rusesc in regiune. Ar fi un subiect de actualitate?
Dirk Schuebel: Aceasta este totalmente decizia suverană a Guvernului R. Moldova în luarea căreia noi nu am vrea să intervenim.
Europa Liberă: Opozitia comunista regreta tergiversarea problemei sistarii postului de televiziune NIT. Completul de judecată al Curţii de Apel Chişinău, care examinează dosarul NIT vs CCA, a amânat, din nou şedinţa, fără a motiva cumva această decizie, asa spun deputatii comunisti. Ce finalitate ar trebui sa aiba acest dosar?
Dirk Schuebel: Evident că noi suntem îngrijorați de toate aceste tărăgănări în luarea unei decizii de către Curtea de Apel. Probabil prima dată a existat un motiv, pentru că NIT a oferit informații suplimentare și după cîte sunt eu informat, după cîte sunt familiarizat cu procedura legală, trebuie să existe o anumită amînare care a depășit ultima dată pentru care a fost planificată ședința anterioară, pentru a comenta asupra acestor documente noi, de aceea aceasta probabil a servit drept un bun motiv pentru amînare de această dată. Insă ceea ce ține de ședința din 11 februarie nu cred că mai există justificări de a nu adopta nicio decizie cu privire la acest caz, oricare ar fi această hotarare. Deci noi vom urmări îndeaproape acest caz și ceea ce se va întîmpla pe 11 februarie. Aceasta va avea impact asupra viitorului relațiilor noastre, asta pot să o spun. De asemenea vreau să anunt în acest context că comisarul Füle, după ce ieri a aflat noutatea că companiei Moldnews i s-a refuzat a doua oară licența solicitată pentru televiziune prin cablu, Comisarul a plasat online, pe Twitter o informație prin care își exprimă îngrijorarea în privința acestei decizii, dar și cu privire la întîrzierea adoptării unei decizii cu privire la NIT.
Europa Liberă: Dle ambasador care ar fi pentru moment trei prioritati pentru clasa politica de la Chisinau?
Dirk Schuebel: Cred că cele trei priorități sunt clare. În primul rînd finalizarea negoicerilor cu privire la Acordul de asociere și DCFTA, în cel mai scurt timp posibil. În al doilea rînd, concentrarea asupra faptului ca prima fază a dialogului cu privire la regimul de vize să fie încheiată cu success la fel cît de curînd posibil. Și în cel de-al treilea rînd, să mergem în plină viteza înainte cu reformele interne, reforma sistemului judecătoresc și reforma organelor de drept.
Europa Liberă: Credeti ca Moldova va avea de curand un nou Procuror general?
Dirk Schuebel: Sper foarte mult, deoarece procuratura are foarte mult de lucru înainte. Este o instituție foarte importantă și are nevoie de un conducător bun și responsabil și sper că noul conducător al procuraturii va fi ales curînd, printr-o procedură transparentă, prin care să căștige cu adevărat cel mai bun specialist și nu cel care susține cel mai bine un partid sau altul.
Europa Liberă: Dar pentru dvs, care reprezentati UE, va este clar ce s-a intamplat la vanatoarea din Padurea Domneasca?
Dirk Schuebel: Incidentul de la vînătoare desigur a fost o istorie nefericită. Eu cred că cît nu ar fi de trist faptul că cineva a decedat în acest incident, acest lucru putea să se întîmple oriunde în lume. Întrebarea a constat în faptul cum acest subiect a fost tratat ulterior și desigur noi deja ne-am exprimat îngrijorarea că a durat două săptămîni pînă acest incident a devenit cunoscut. Și acum, din cele ce citesc, din cele ce a stabilit Comisia de anchetă, într-adevăr, cîteva lucruri au mers greșit. Cu toate acestea, eu cred că au avut loc urmările corecte. Dl. Zubco mai întii s-a autosuspendat din funcție, iar ulterior și-a dat demisia. Și vicepreședintele Curții de Apel la fel și-a dat demisia. Acum cred că trebuie să așteptăm rezultatele Comisiei de anchetă, după care desigur cei care se fac vinoveți de neinformarea conductărilor respectivi trebuie să fie trași la răspundere, dacă acestea vor fi rezultatele anchetei. Dar de asemenea eu cred că cu aceasta trebuie să încheiem acest caz și din nou să revenim la reforme. Trebuie să spun că în acești trei ani eu am văzut scandaluri mai mari decît acesta. Nu a fost un incident agreabil, dar de asemenea trebuie să fim gata, după încheierea investigațiilor, și după pedepsirea celor care se fac responsabili, să revenim la normalitate și să continuăm procesul de reformare.
Europa Liberă: Si care ar trebui sa fie lectia pentru politicienii moldoveni?
Dirk Schuebel: Foarte mult sper că, iarăși, aceasta este ceva din care liderii R. Moldova să aibă de învățat, ce a mers greșit, și că desigur așa ceva nu trebuie să se întimple într-o democrație matură. Însă Moldova se află încă la începutul dezvoltării sale democratice și cred că se poate de învățat din toate astfel de incidente.
Europa Liberă: Despre relatia putere-opozitie ce ne puteti spune? Dar si despre iniţiativa privind oferirea conducerii Procuraturii Generale, Curţii de Conturi şi Comisiei Electorale Centrale reprezentanţilor opoziţiei, care a fost anunţată de prim-vicespeakerul Vlad Plahotniuc, a intrat în procedură legislativă. Ce parere aveti despre aceasta initiativa?
Dirk Schuebel: Ceea ce ține de conlucrarea dintre coaliție și opoziție, am spus-o de mai multe ori, și nu contează cine este în opoziție și cine este la guvernare. Evident că opoziția are dreptul să critice guvernarea, după necesitate, dar aceasta trebuie să fie critică care să propulseze țara înainte, ceea ce înseamnă opoziție constructivă, și nu doar critică obstructivă. Refetitor la propunrea dlui Plahotiuc de a oferi trei posturi opoziției, aceasta în sine desigur nu este o propunere rea. Întrebarea este dacă are sens de a face acest lucru în mijlocul unei perioade legislative, asta fiind prima întrebare. A doua întrebare este că problema nu constă în oferirea acestor posturi opoziției, dar în alegerea unor perosoane cu adevărat neutre și apolitice în aceste posturi ale unor instituții care sunt de importanță crucială, dar unde este necesară neutralitate absolută și respectarea legii și nimic altceva. Eu cred că este important ca pentru persoanele care conduc aceste instituții importante (Procuratura generală, Comisia Electorală Centrală și Curtea de Conturi) unicii lor șefi, dacă putem spune așa, trebuie să fie legislația și nimeni altcineva.