Rosa Parks - memoria unei militante antisegregație

Rosa Parks în 1955

O femeie care a sfidat destinul și legile nedrepte și și-a trăit viața în demnitate.

La Capitoliul din Washington, sediul legislativului Statelor Unite, a fost dezvelită miercuri în prezența președintelui Barack Obama statuia Rosei Park, unul din simbolurile luptei pentru egalitate și împotriva segregării rasiale. Mircea Țicudean a pregătit o relatare despre ceremonia din capitala americană și despre amintirea Rosei Parks.

Rosa Parks a devenit cunoscută în America întreagă după ce la 1 decembrie 1955 a refuzat să cedeze locul în autobuz unui bărbat alb, încălcând regula segregării rasiale din statul Alabama. Parks a fost arestată, dar gestul ei a declanșat o mișcare de protest fără precedent: mii de oameni din Montgomery, Alabama, au boicotat luni de-a rândul autobuzele cu secțiuni separate, anunțând începutul luptei pentru drepturi civile conduse de reverendul Martin Luther King Jr.

Rosa Parks a murit în anul 2005, la vârsta de 92 de ani, după o viață închinată în bună parte activismului politic, apucând să vadă o societate în care egalitatea făcuse progrese mari față de anii tinereții ei segregate.

Miercuri la Washington, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus la ceremonia dezvelirii statuii activistei că fără Rosa Parks nici el nu s-ar afla unde se află acum.

„În această dimineață – a spus Obama – cinstim memoria unei croitorese de statură mică, dar cu un curaj enorm. O femeie care a sfidat destinul și legile nedrepte și și-a trăit viața în demnitate.”

Prin ceremonia de la Washington, Rosa Parks a devenit prima femeie afro-americană care are o statuie în Sala Statuară a Capitoliului, alături de statuia lui Frances Willard, cea mai cunoscută luptătoare pentru dreptul la vot al femeilor americane în ultimii ani ai secolului XIX.

Rosa Parks este înfățișată în statuie așezată – întocmai ca în autobuzul din Alabama – ținând în poală o poșetă sub mâinile împreunate.