Datornicii „Termocomului”...

Artiom Iarmolici: „numărul total al datornicilor este de peste 70 de mii de oameni.”

La finalul sezonului de încălzire, furnizorul de agent termic, Termocom își numără rău-platnicii, pregătindu-se să-i acționeze în justiție pe cei care nu-și vor achita toate facturile pentru căldură și nici nu vor încerca să-și reeșaloneze plățile. Corespondenta noastră Alla Ceapai a discutat despre datoriile consumatorilor cu Artiom Iarmolici, specialistul de imagine al Termocomului:

Artiom Iarmolici: „Dacă ar fi să facem o comparaţie în anul 2011 noi am avut aproximativ 68 de mii de datornici, în anul 2012 această cifră s-a majorat cu aproximativ 3 la sută, iar acum numărul total al datornicilor este de peste 70 de mii de oameni.”

Europa Liberă: De ce se acumulează datorii astronomice la consumul de energie termică?

Artiom Iarmolici: „În anul 2011, în februarie, apoi în luna octombrie a fost de două ori majorat tariful la energia termică. Noi înţelegem care este situaţia în Republica Moldova la momentul actual şi că tariful de 987 de lei pentru o gigacalorie este destul de mare. Din acest motiv noi încercăm să conlucrăm cu consumatorii noştri şi să-i ajutăm cumva să ieşim din situaţia creată. În acest sens noi avem o metodă de a încheia grafice de eşalonare a datoriei. Adică dacă consumatorul are datorie, această datorie poate să fie achitată în rate prin întocmirea graficului de eşalonare a datoriei. În cazul în care datornicul nu vrea să achite datorie, sau nu este de găsit acasă atunci gestionarul fondului locativ în conlucrare cu Termocom îi acţionează în judecată pe rău-platnici.”

Europa Liberă: Cine sunt cei mai mari datornici?

Artiom Iarmolici: „Datornici sunt atât agenţii economici, cât şi consumatorii casnici. Avem înregistrate datorii şi de peste 30 de mii de lei şi peste 50 de mii de lei.”

Europa Liberă: Dar din ce categorie fac parte, sunt oameni social-vulnerabili, sunt oameni mai bogaţi, că ştiu că Termocom merge din casă în casă atunci când trebuie să adune aceste datorii?

Artiom Iarmolici: „Da, sunt cazuri când întâlnim persoane care într-adevăr nu au posibilitate să achite facturile pentru agentul termic. În acest caz venim în întâmpinarea lor. Întocmim graficul de achitare eşalonată a datoriei. Le dăm un sfat să se adreseze către administraţia publică locală sau centrală să solicite un ajutor material, dacă e vorba de persoane social-vulnerabile, sau de vârstnici ajunși la vârsta pensionării.

Însă sunt cazuri când consumatorii sunt plecaţi peste hotare. Aceasta este o mare problemă, pentru că în principiu consumatorul are bani pentru a achita energia termică, probabil are şi dorinţa de a o face, însă nu are posibilitate să achite fiind plecat din ţară.

Sunt însă şi oameni care nu duc lipsuri, dar acumulează mari datorii şi nu ştim din ce motive nu le achită. Chiar am avut un caz în care un datornic a acumulat o datorie destul de mare şi s-a aplicat sechestru pe automobilul lui. Datornicul însă nu a vrut să plătească datoria şi automobilul a fost expus la licitaţie, ulterior, a fost vândut. A fost achitată datoria, iar diferenţa a fost restituită datornicului.”

Europa Liberă: Cum îşi recuperează rău-platnicii bunurile sechestrate?

Artiom Iarmolici: „Datornicul i se mai acordă un termen de achitare benevolă a datoriei, iar în cazul în care totuşi nu acceptă să-şi achite datoria, atunci bunurile lui pot ajunge chiar la licitaţie şi vândute. Suma datoriei se încasează la Termocom , iar restul se întoarce în contul datornicului.”

Europa Liberă: Dar dacă e să vorbim despre categoriile social-vulnerabile, la ele practic nu aveţi ce sechestra, atunci cum se procedează?

Artiom Iarmolici: „Dacă o persoană este acţionată în judecată şi n-are bunuri care pot fi sechestrate, de obicei, se pune sechestru pe apartament, ceea ce înseamnă că apartamentul nu poate fi vândut sau transmis altei persoane. Altă soluţie nu există, pentru că persoana şi aşa se află în situaţie foarte gravă.”

Europa Liberă: Dar dacă totuşi nu reuşeşte să-şi achite datoria, atunci ce se întâmplă, o daţi afară din casă?

Artiom Iarmolici: „Deocamdată nu am avut asemenea situaţii şi sper să nu ajungem.”

Europa Liberă: Anul trecut mulţi dintre datornici au ajuns în instanţele de judecată, la mulţi au fost sechestrate bunuri, maşini, le-a responsabilizat în vreun fel acest lucru sau şi în acest an nu îşi achită facturile pentru încălzire cam aceleaşi categorii de persoane?

Artiom Iarmolici: „Sunt şi aceleaşi categorii de persoane. După cum ştiţi, a fost schimbată legislaţia şi pe parcursul sezonului de încălzire consumatorul are dreptul să achite 40% din factură, iar restul până la 1 august, însă depinde de fiecare caz aparte. Noi întocmim graficele de eşalonare a datoriei şi în funcţie de sumă se decide. Dacă suma e destul de mare, atunci datoria poate fi achitată timp de 5, 7 sau chiar 10 luni.”