Situația din Cipru

Proteste în fața parlamentului de la Nicosia, 21.03.2013

Angela Merkel a avertizat Ciprul să nu se joace cu răbdarea partenerilor din zona euro.
Guvernul Ciprului a cerut astăzi deputaților ciprioți să ia mai repede ”marile decizii”, ca insula din zona euro să nu se scufunde financiar. Dar dezbaterile începute vineri în parlament pe marginea unui noi pachet de salvgardare a sectorului bancar durează.

Acest pachet presupune reformarea băncilor și înființarea unui confuz Fond de Investiții de Solidaritate. Aici ar trebui să se adune bani pentru întoarcerea datoriilor Ciprului și evitarea falimentului.

Uniunea Europeană a cerut autorităților de la Nicosia să arate până luni că pot colecta 5,8 miliarde de euro ca să se califice pentru un ajutor de 10 miliarde, sau sectorul bancar cipriot va fi lăsat să se prăbușească.

La Berlin, vineri, cancelara Germaniei Angela Merkel a spus, potrivit DPA, că țara sa începe să-și piardă răbdarea cu liderii ciprioți. Aceștia n-ar mai fi comunicat de câteva zile cu creditorii internaționali, adică UE, FMI și Banca Mondială.

Nu au comunicat pentru că ministrul cipriot de finanțe, Michael Sarris, se afla la Moscova, sperând ca Rusia să extindă un credit mai vechi în schimbul unor facilități energetice și financiare în Cipru. Dar a trebuit să plece cu mâna goală.

Ministrul rus de finanțe Anton Siluanov a declarat că Rusia nu este interesată de propunerile ministrului de finanțe cipriot.

Potrivit relatărilor de presă, acum Sarris s-ar afla din nou în legătură cu europenii.

Iar parlamentul Ciprului dezbate propunerile de alternativă pentru ieșirea din criză, după ce tot el a respins săptămâna aceasta ideea foarte nepopulară a taxării depunerilor bancare.