În România liderii politici și-au făcut un obicei din a promite mai ales la începutul mandatului că țara va avea în sfârșit autostrăzi de nivel european.
Premierul român Victor Ponta a promis ca nu va mai candida la nicio functie dacă tronsonul de autostrada dintre Comarnic si Brasov nu va fi terminat pina in 2016. Primul ministru a pariat ca lucrarile vor fi gata pina la anul.
Romania a inceput sa construiasca autostrazi abia din 2005, dar pina acum nu a reusit sa aiba mai mult de 600 de kilometri si nici sa lege Estul tarii de iesirea spre Occident pe Culoarul IV pan-european. Primul ministru, socialistul Victor Ponta a promis, insa, ca pina in 2016 va fi gata tronsonul Comarnic-Brasov, o portiune destul de dificila, care urmeaza sa parcurga Valea Prahovei, dar care nu face parte din proiectul eurpean. Primul ministru roman declara ca daca autostrada de pe Valea Prahovei nu va fi gata in urmatorii trei ani, nu va mai candida pentru nici o alta functie politica. Specialistii de la Expert Forum atrag, insa, atentia ca pentru proiectul autostrazii Comarnic-Brasov nu exista bani, nici de la bugetul autohton, nici de la Uniunea Europeana si ca guvernul roman ar trebui sa termine ceea ce a inceput inainte sa faca promisiuni care nu pot fi puse in practica. Pe de alta parte acest tronson Comarnic-Brasov ar fi extrem de util, fiindca traverseaza zona montana cea mai turistica din Romania: Sinaia, Azuga, Busteni, Predeal, Poiana Brasov. In acest fel Capitala Romaniei ar fi legata direct de toate statiunile de la poalele Muntilor Bucegi, fiindca autostrada Bucuresti-Ploiesti a fost data deja in folosinta anul trecut. Urmatoarea prioritate a guvernului Ponta este tronsonul Pitesti-Craiova, o promisiune mai veche facuta de autoritatile romane investitorilor de la uzinele Ford din Craiova, care au nevoie ca de aer atit de infrasctructura rutiera, cit si de cea feroviara pentru a-si transporta autoturismele in afara tarii.
Totusi aceste prioritati anuntate de premier nu fac parte din proiectele pentru care exista deja finantare si care ar putea fi terminate rapid. Analizele facute de Expert Forum scot in evidenta, pe de alta parte, citeva realitati dure: faptul ca niciunul dintre guvernele de la Bucuresti nu e interesat sa termine lucrarile incepute, ci porneste altele noi pentru a-si servi proprii clienti, dar si ideea de a folosi parteneriatele public-privat, nu ca modalitate de eficientizare a lucrarilor, ci pentru a ocoli licitatiile si cerintele de transparenta enuntate de Comisia Europeana.
Anul trecut in Romania s-au construit cei mai mulți kilometri de autostrada, 140, terminindu-se in sfirsit bucata Bucuresti-Constanta, inceputa in urma cu 25 de ani in perioada regimului Ceausescu. Investitorii, dar si Bruxelles-ul asteapta finalizarea asa numitului culoar IV pan-european, angajament pe care Romania si l-a luat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Este vorba despre autostrada care va lega Istambulul de Nuremberg prin Constanta-Bucuresti-Pitesti-Sibiu-Arad-Budapesta-Viena-Praga, cu unele ramificatii (Dresda/Nuremberg-Praga-Viena-Bratislava-Gyor-Budapesta-Arad-Bucuresti-Constanta// Craiova-Sofia-Salonic/Plovdiv-Istambul)
Culoarul IV pan-european nu intra in prioritatile guvernului roman nici de data aceasta, desi citeva tronsoane din acest proiect urmeaza sa fie finalizate in perioada 2012-2014 astfel incit, de pilda, distanta Sibiu-Arad sa poata fi data in folosinta. Intrebarea este daca executivul va avea bani pentru aceste investitii, in conditiile in care programele sociale au fost mult mai importante pentru cabinetul condus de Victor Ponta, decit proiectele de infrastructura.