Rămân în vigoare toate sancțiunile financiare și economice împotriva regimului sirian, din cauza refuzului acestuia să pună capăt războiul.
Uniunea Europeană a semnalat că va pune capăt săptămâna aceasta embargoului armelor în Siria, pentru a-i putea ajuta pe rebeli. Decizia de luni a miniștrilor europeni de externe, pe care nu toți o acceptă cu inima ușoară, a survenit într-un moment în care Statele Unite și Rusia încearcă să aducă rebelii și guvernul sirian la masa negocierilor, la o conferință internațională pentru pacea în Siria.
„Nu este o sarcină ușoară. Este o misiune grea, dar sper că, atunci când Statele Unite și Federația Rusă își asumă o asemenea inițiativă, șanse de succes există. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a folosi aceste șanse și a le face să se realizeze”.
Guvernul sirian al președintelui Bashar al-Assad a spus că este gata să participe la conferință. Opoziția, măcinată de dispute interne, încă nu a adoptat o opinie comună. În trecut, opoziția respinsese orice negocieri dacă regimul lui Assad nu promite să plece de la putere.
Eforturile de a organiza conferința survin pe fundalul îngrijorărilor că, la peste doi ani de război civil soldat cu 80 de mii de morți, în Siria sunt folosite arme chimice, așa cum se acuză reciproc guvernul și rebelii.
Aceste îngrijorări au fost exprimate din nou, după convorbirile cu Serghei Lavrov, de către secretarul de stat american, John Kerry.
„Ambii am exprimat îngrijorări comune în legătură cu vreo potențială folosire a armelor chimice și necesitatea de a aduna probe și evalua ceea ce s-a întâmplat în această privință. Dacă au fost folosite, și Rusia, și Statele Unite protestează foarte hotărât”.
În afară de divergențele din sânul opoziției siriene, o altă dificultate în privința conferinței de pace se referă la participarea Iranului, un aliat de frunte al regimului sirian. În timp ce Rusia insistă ca Iranul să ia parte, țările occidentale care sprijină rebelii se opun.
Franța este oponentul cel mai vocal. Împreună cu Marea Britanie, Parisul a exercitat presiuni la reuniunea de luni a miniștrilor europeni de externe ca să se pună capăt embargoului european la furnizarea armelor pentru rebelii sirieni. Embargoul care expiră la sfârșitul lunii nu va mai fi prelungit.
Hague a adăugat totuși că țara sa, chiar dacă a exercitat presiuni pentru ridicarea embargoului, nu are planuri imediate de înarmare a rebelilor.
Nu toți europenii sunt bucuroși de decizia de luni. Unii sunt îngrijorați că, în caz de furnizare a armelor europene în Siria, acestea pot ajunge pe mâna extremiștilor anti-occidentali. Alții, ca ministrul de externe al Austriei, Michael Spindelegger și-au exprimat îngrijorarea că ridicarea embargoului va duce la o cursă a înarmărilor în Siria.
O declarație a Uniunii Europene precizează, însă, că nu s-a luat deocamdată vreo decizie comună despre furnizarea armelor pentru rebeli și că asupra acestei chestiuni se va reveni la 1 august.
Diplomați europeni au spus că atât ridicarea embargoului, cât și amânarea unei decizii europene despre înarmarea rebelilor au scopul să întărească poziția de negociere a opoziției siriene în caz că vor avea loc negocierile de pace cu guvernul, la conferința promovată de Statele Unite și Rusia.