Toate fotografiile i-au reuşit din prima. Portrete şi scene de stradă, peisaje şi eveninmente publice au fost prinse în imagini alb-negru tulburătoare.
O femeie singuratică a făcut fotografii, vreme de 50 de ani, de la începutul anilor '20 pînă la începutul anilor '70. O chema Vivian Maier şi cam atît se ştie despre ea. A fost guvernantă dar de meserie a fost anonimă. N-a lăsat lumea să-şi bage nasul în viaţa ei şi a făcut fotografii în fiecare zi, la New York unde a trăit şi a murit.
Nimeni nu i-a văzut fotografiile în timpul vieţii. Le-a depozitat într-un spaţiu închiriat şi acolo au rămas. După moartea ei, samsarii de mărunţişuri au cumpărat sute de cutii, cu sute de mii de fotografii, pe nimic. Cîţiva fotografi profesionişti le-au văzut şi au înţeles imediat că se află în faţa unor capodopere.
Vivian Maier e acum faimoasă şi venerată. O reproducere la prima mînă a fotografiilor ei se vinde cu pînă la 10 000 de dolari bucata. Toată viaţa a folosit un aparat bun, dar nu cel mai bun. N-a reluat şi n-a ezitat. Toate fotografiile i-au reuşit din prima. Portrete şi scene de stradă, peisaje şi eveninmente publice au fost prinse de Vivian Maier în imagini alb-negru tulburătoare.
Volumele de reproduceri şi expoziţiile curg una după alta şi pun o întrebare serioasă unei epoci în care nimeni nu mai are curajul să fie anonim şi toată lumea face fotografii tot timpul, cu toate telefoanele şi oriunde. Fără să reţină ceva.