Manevre militare ruse fără precedent în Extremul Orient

Manevrele reprezintă a treia verificare inopinată a capacității de luptă a armatei ruse în acest an și vin după remanieri ample în conducerea forțelor militare rusești, provocate de scandaluri persistente de corupție.

În Extremul Orient au loc cele mai mari exerciții militare din istoria post-sovietică a Rusiei. Manevrele au fost ordonate pe neașteptate de președintele Vladimir Putin vinerea trecută și vor dura până la 20 iulie.

Potrivit presei ruse, la exerciții participă peste 160.000 de militari, 1000 de vehicule blindate, 130 de avioane și 70 de nave de război din Flota Pacificului.

Într-o declarație de presă făcută duminică seară, ministerul rus al apărării a spus că manevrele s-au desfășurat până acum potrivit programului și nu au fost înregistrate nici un fel de incidente neprevăzute.

La exerciții participă Districtul Militar Estic al Federației Ruse, care este una din cele patru comenzi strategice ale forțelor armate rusești. Districtul a fost format în 2010 însumând teritoriile fostelor districte militare ale Extremului Orient și Siberiei și își are cartierul general la Habarovsk.

Manevrele reprezintă a treia verificare inopinată a capacității de luptă a armatei ruse în acest an și vin după remanieri ample în conducerea forțelor militare rusești, provocate de scandaluri persistente de corupție.

În luna mai președintele Vladimir Putin a declarat că va continua verificarea neanunțată dinainte a capacității de luptă, spunând că este un mod ideal de a menține forțele armate „în formă”. Agenția Itar-Tass relatează că Putin va merge mâine și poimâine în Extremul Orient rusesc, având pe agendă printre altele să asiste la câteva din exerciții.

Potrivit relatării Interfax viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov urma să se întâlnească astăzi cu atașații militari la Moscova din țările OSCE și din alte țări vecine pentru a-i informa oficial despre „inspecția” neașteptată din Districtul Militar Estic.

Noile manevre au început la o zi după încheierea exercițiilor navale comune ruso-chineze, planificate din timp și ținute în perioada 5-12 iulie în apropierea portului rusesc Vladivostok.

Potrivit AFP, acele manevre au stârnit oarecare îngrijorare în Japonia, al cărei guvern a spus că duminică navele chineze participante la exerciții au trecut în premieră prin strâmtoarea dintre insula rusească Sahalin și cea japoneză Hokkaido. AFP scrie că exercițiile comune ruso-chineze au avut loc într-o perioadă când puterile regionale asiatice, dar și cele occidentale, urmăresc cu atenție creșterea puterii maritime a Chinei, țară angajată în dispute teritoriale cu Japonia și alți vecini.