Econoclaștii și prostituția în PIB

Prostituate române fotografiate la un club de la Schoenefeld, în Germania

Începând de anul viitor, toate țările din UE vor afișa, în rubrici bine definite, cifrele prostituției și ale traficului de substanțe ilicite.


Saptamana trecută, disperați să umfle statisticile productivității economice, liderii UE au decis sa introducă pe viitor și activitățile economice ilegale in produsul intern brut (PIB) al țărilor Uniunii. Altfel zis, dat fiind că prostituția si traficul de droguri generează in mod evident venituri care sint reinserate in economie, a fost o eroare ca nu s-a ținut seama de ele pina acum.

Începând de anul viitor, așadar, toate țările din UE vor afișa, in rubrici bine definite, cifrele prostituției si ale traficului de substanțe ilicite.

In mod involuntar, liderii europeni au revenit la o veche teorie a econoclastului John Kenneth Galbraith, care insistase încă de acum multe decenii ca respectivele cifre sa fie avute in vedere la calculul PIB-ului real. Ba chiar, Galbraith mergea si mai departe: toate cifrele tradiționale in care e exprimat PIB sint false. Eu, de pilda, spunea el, sint profesor la Harvard si am un salariu de dimensiuni astrale fără să mă spetesc muncind; nevasta mea, insa, care depune o munca domestică enormă, nu e luată in seama cand se calculează PIB, pentru ca ea nu are un salariu. Or, a ignora munca neretribuită a nevestei este o eroare atat teoretica, cat si practica.

Asa încât, spunea textual Galbraith, pentru a umfla PIB-ul, trebuie inclusă in el munca necifrată a femeilor, inclusiv prostituția.

Ba mai mult, insista Galbraith, ar trebui incluse în PIB si prestațiile neretribuite ale amantelor.

E lesne de văzut de ce: dacă luăm in seamă efectul indirect pozitiv al prostituatelor asupra randamentului muncii reale a clienților care au avut recurs la ele si care se întorc satisfăcuți la birou, o amantă va avea un efect cel puțin similar, asa încât activitatea ei trebuie inclusă in factorii care stimulează productivitatea. Amantele fac bine la PIB-ul real.

Un lucru e cert: nu doar economistii, ci si sociologii, etnografii, filosofii si istoricii culturilor si mentalitatilor așteaptă acum cu nerăbdare anul viitor pentru a examina si interpreta cele doua rubrici: prostituție si droguri, în PIB-ul diferitelor țări din UE. O serie de clișee culturale privind moravurile anumitor națiuni nu vor mai fi atunci clișee, ci vor deveni certitudini economice.