Preşedintele Parlamentului german, plagiator?

Norbert Lammert în mijlocul parlamentarilor

Universitatea din Bochum cercetează teza de doctorat a lui Norbert Lammert.


Un vînător de plagiatori care se ascunde în spatele pseudonimului „Robert Schmidt” a dat publicităţii mai multe pasaje din teza de doctorat al creştin-democratului Norbert Lammert, preşedinte al Bundestag-ului (Parlamentul federal), al doilea om în stat, după preşedinte. Cu pasajele postate pe internet sub titlul de Lammertplag, „Robert Schmidt” încearcă să demonstreze că Lammert a încălcat normele academice pe 42 de pagini.

Acolo sunt indicate 21 de surse preluate, respectiv citate greşit. De aici el a dedus că Lammert nu a citit lucrările indicate în bibliografie, preluînd din terţe surse anumite citate (inclusiv greşeli!), fără a indica asta corect în teza de doctorat.

Citarea dintr-o sursă secundară trebuie indicată ca atare. În caz contrar se crează impresia falsă că autorul a citit o anumită lucrare.

Lammert a obţinut titlul de doctor în sociologie în anul 1975, susţinînd la Universitatea
din Bochum o teză în care a analizat structurile organizatorice locale ale Uniunii Creştin-Democrate din bazinul Ruhr (titlul original: „Lokale Organisationsstrukturen innerparteilicher Willensbildung. Fallstudie am Beispiel eines CDU-Kreisverbandes im Ruhrgebiet”). Teza cuprinde 224 de pagini şi a fost publicată ulterior de către Fundaţia „Konrad Adenauer“.

Vînătorul de plagiatori, „Robert Schmidt“ a declarat ziarului „Die Welt“ că nu doreşte să-şi dezvăluie identitatea. Totodată, el a mai spus că nu are vreo intenţie politică, făcînd publice cazuri de plagiat.
Potrivit postului naţional de radio Deutschlandfunk, Universitatea din Bochum a anunţat că va re-analiza teza. Potrivit aceluiaşi post de radio, Norbert Lammert a respins acuzaţiile.

Deocamdată, reacţiile unor politicieni faţă de acuzaţia de plagiat sunt extrem de reţinute. Pînă şi opoziţia a dat dovadă de prudenţă. Candidatul social-democraţilor la funcţia de cancelar, Peer Steinbrück, a declarat că-l respectă pe Lammert. Tot el a cerut respectarea prezumţiei de nevinovăţie. Într-un mod similar s-a pronunţat şi candidata ecologiştilor, Katrin Göring-Eckardt, care a declarat televiziunii (ARD), să se aştepte rezultatele analizei pe care însuşi preşedintele parlamentului, Lammert, a cerut-o din partea universităţii.

Tot „Robert Schmidt” a fost cel care a dezvăluit plagiatul creştin-democratei Annette Schavann, care pînă-n februarie deţinuse portofoliul educaţiei în guvernul federal (vezi: „schavanplaghttp://schavanplag.wordpress.com/). Universitatea din Düsseldorf i-a retras titlul de doctor, iar Schavan a fost nevoită să demisioneze. Reverificarea tezei de doctorat de către o comisie a Universităţii „Heinrich Heine” încă nu s-a încheiat.

Un alt caz celebru de plagiator dovedit a fost cel ministrului apărării, baronul creştin-social (bavarez) Karl-Theodor zu Guttenberg, poreclit Googleberger, obligat şi el să părăsească guvernul.

Dacă acuzaţiile în cazul Lammert vor fi confirmate, galeria politicienilor plagiatori – între care se află şi ex-preşedintele Ungariei, Pál Schmitt, premierul României, Victor Ponta, primarul din Craiova, Olguţa Vasilescu, vicepreşedinta Parlamentului European şi liberala Silvana Koch-Mehrin – se va „îmbogăţi” cu încă un nume sonor.