Igor Boţan: „Partidul Socialiştilor nu este agreat nici de Partidul Comuniştilor care se consideră principala forţă de opoziţie, nici de Alianţa de guvernare care datorează socialiştilor aflarea la putere.”
Recent, liderul partidului socialiștilor Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, William Moser. Domnul Dodon susține că politica partidului său este de opoziţie constructivă. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boţan tocmai despre poziţia socialiştilor moldoveni în acest moment, în opoziţia moldovenească.
Igor Boţan: „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi-a convocat cel de-al XI-lea congres pentru a transmite câteva mesaje clare societăţii. În primul rând, şi-a demonstrat atitudinea faţă de guvernare – pe care a salvat-o (actuala guvernare), atunci când a contribuit la alegerea şefului statului – şi şi-a exprimat nemulţumirea că nu a putut fi cooptată în noua guvernare, după destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Aceasta ca stânga, în general, să nu acuze partidul de „ştreibeherism”?
Igor Boţan: „Pentru că aceasta a fost principala acuzaţie la adresa Partidului Socialiştilor din partea Partidului Comuniştilor, că a fost, de fapt, salvatorul actualei coaliţii de guvernare. Un alt mesaj pe care a vrut Partidul Socialiştilor să-l transmită electoratului deja este că suntem în faza preparatorie pentru alegerile parlamentare ordinare. Am văzut că liderul Partidului Liberal Democrat a declarat că, probabil, alegerile vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, peste un an şi câteva luni. De aceea suntem în această etapă a preludiului pentru alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Şi socialiştii şi-au anunţat vehiculul pe care au de gând să-l încalece?
Igor Boţan: „Da. Şi, din punctul meu de vedere, lucrurile au fost spuse de o manieră foarte clară şi răspicată. Mesaje au fost transmise atât pentru electoratul Partidului Comuniştilor, care a fost angajat într-o luptă împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi pentru cei din coaliţia proeuropeană. Primul lucru pe care l-au anunţat este că pregătesc un program de alternativă pentru 10 ani, adică ceea ce vine să parieze, într-un fel, pe „Strategia 2020” a actualei guvernări. Acest program trebuie să ofere Republicii Moldova o perspectivă de dezvoltare alternativă acelei pe care o promovează coaliţia proeuropeană.”
Europa Liberă: Înseamnă aceasta că socialiştii au ambiţia să ajungă şi să guverneze?
Igor Boţan: „Ei au ambiţia, cel puţin, cea declarată, de a depăşi pragul electoral. Acesta este programul minimum. Sigur că îşi doresc să vină la guvernare. Prin acest mesaj, cu programul de alternativă, ei se adresează şi către electoratul comuniştilor, spunându-le că, de fapt, Partidul Comuniştilor nu are deocamdată elaborat un program de guvernare alternativ celui al Alianţei, pentru că Partidul Comuniştilor nu s-a ocupat cu altceva decât cu confruntarea directă cu Alianţa pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Adică socialiştii mizează pe faptul că şi alegătorii comuniştilor, atraşi de un asemenea program şi de vectorul euroasiatic anunţat de socialişti, ar putea să-i voteze?
Igor Boţan: „Da, corect. Ei nu au o nişă electorală încă şi nu pot miza pe o altă nişă decât cea de stânga, iar nişa de stânga, până în prezent, este controlată de Partidul Comuniştilor.”
Europa Liberă: Întrebarea firească: de ce comuniştii până acum nu i-au prea agreat pe socialişti? Doar din ranchiuna că sunt fugari?
Igor Boţan: „Este corect. Sunt fugari. Ei au coparticipat la scindarea fracţiunii Partidului Comuniştilor. Să ne amintim că, practic, toată fracţiunea Partidului Comuniştilor a fost obligată, în februarie 2011, să semneze un fel de declaraţie de loialitate formaţiunii care i-a promovat în Parlament. Dl Dodon şi dna Greceanîi (ex-premierul), dna Abramciuc au încălcat această declaraţie solemnă şi, de aceea, Partidul Comuniştilor îi consideră trădători. În replică, Partidul Socialiştilor îi acuză că sunt neconstructivi. Cei din Partidul Comuniştilor s-au încăierat cu alianţa de guvernare şi nu au produs niciun document de alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Simplificând lucrurile, voi constata că socialiştii, pe de o parte, pretind că au creier, iar comuniştii au forţă motrice. Sinteza se va întâmpla în toamnă?
Igor Boţan: „Diagnosticul pe care l-aţi menţionat este corect. Însă Partidul Socialiştilor nu este agreat nici de Partidul Comuniştilor care se consideră principala forţă de opoziţie, nici de către Alianţa de guvernare care datorează socialiştilor aflarea la putere, după criza cu alegerea şefului statului.”
Europa Liberă: Deci paria politică?
Igor Boţan: „Da, paria politică. Înţelegem că au o situaţie dificilă. Al doilea obiectiv, care a fost enunţat la congres, a fost cel legat de depăşirea crizei în care se află Republica Moldova în reglementarea transnistreană.”
Europa Liberă: Prin federalizare...
Igor Boţan: „Prin federalizare. Aici accentele se pun foarte clar în contrast cu ceea ce îşi doreşte şi opoziţia comunistă, şi Alianţa pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Mai sunt simpatizanţi ai federalizării. Pe cine mai contează socialiştii?
Igor Boţan: „Ei se consideră singurii care au lansat, încă în 2011, ideea de federalizare a Republicii Moldova, ca o idee salvatoare pentru reintegrarea ţării. Îmi dau seama că şi ei înţeleg cât de dificilă este această presupusă soluţie pentru că bomondul politic sau clasa politică din Republica Moldova per total consideră că federalizarea Republicii Moldova nu este altceva decât transnistrizarea, dacă putem spune aşa, metaforic...”
Europa Liberă: ...sau legalizarea stării de fapt.
Igor Boţan: „Este mai mult decât legalizarea stării de fapt. Republica Moldova, după o eventuală federalizare, va fi practic totalmente sub controlul Federaţiei Ruse. Pentru că Transnistria, chiar dacă va avea un statut special, va avea rolul de a menţine Republica Moldova, cel puţin, ancorată de spaţiul euroasiatic, dacă nu chiar integrată.”
Europa Liberă: Şi atunci ce şansă are asemenea opţiune?
Igor Boţan: „Şansele, probabil, există, pornind de la faptul că, dacă ne uităm în sondajele de opinie, vedem că mai mult de jumătate din cetăţenii Republicii Moldova ar agrea aşa-zisa integrare euroasiatică. Şi aici trecem la cel de-al treilea mesaj al Partidului Socialiştilor: schimbarea cursului politicii externe şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică. Adică lucrurile se leagă între ele.”
Europa Liberă: Deci socialiştii vor să încalece, de fapt, un val de simpatii care este în creştere?
Igor Boţan: „Exact. Un val de simpatii, absolut distinct de ceea ce face coaliţia proeuropeană, dar mult mai nuanţat decât ceea ce îşi propune să facă Partidul Comuniştilor, căruia socialiştii îi fac o replică că nu sunt sinceri, atâta timp cât în programul politic al Partidului Comuniştilor este această clauză privind integrarea europeană...”
Europa Liberă: Proba de foc pentru socialişti va fi, probabil, colectarea de semnături în favoarea demiterii lui Dorin Chirtoacă?
Igor Boţan: „Da, acest proces este în derulare. Vedem aceste corturi în străzile principale din Chişinău, de colectare a semnăturilor. Îşi dau seama că nu vor reuşi, dar este o activitate politică care trebuie să consolideze rândurile Partidului Socialiştilor şi să demonstrez că această formaţiune are măcar suportul cetăţenilor, dacă nu şi al autorităţilor.”
Europa Liberă: Şi dacă nu vor reuşi, cu ce aşi vor convinge comuniştii că sunt importanţi?
Igor Boţan: „Ei vor să convingă opinia publică şi oponenţii politici prin numărul de semnături colectate. Deja ştim că autorităţile vor ridica piedici în realizarea acestui deziderat. Ei, probabil, îşi dau seama că nu vor reuşi să ducă acest lucru până la capă, până la organizarea şi desfăşurarea propriu-zisă a referendumului, dar vor să demonstreze că au câteva zeci de mii sau poate sute de mii de semnături care, în mod automat, îi vor numi drept susţinători ai formaţiunii.”
Europa Liberă: Victor Şelin a recurs la asemenea procedeu şi nu şi-a ridicat foarte mult rating-ul.
Igor Boţan: „Este adevărat, însă toate forţele politice serioase din Republica Moldova au recurs la acest truc, dacă îi putem spune aşa. Să nu uităm Partidul Comuniştilor, care, în 1998, a adunat jumătate de milion de semnături pentru anularea clauzei din Constituţie privind proprietatea privată.”
Europa Liberă: Este procedeul cel mai ieftin?
Igor Boţan: „Este un procedeu care permite comunicarea de la persoană la persoană, mesaje foarte speciale pentru cei care acceptă să semneze. Acelaşi lucru l-a făcut partidul domnului Vlad Filat, în 2008, atunci când a încercat să organizeze un referendum pentru alegerea directă a şefului statului.”
Europa Liberă: Şi, astfel, justifică, de fapt, începerea prematură a campaniei electorale?
Igor Boţan: „Părerea mea este că nu putem spune că e prematură. Cu un an de zile până la alegeri să începi pregătirile cred că este tocmai potrivit.”
Europa Liberă: Dar legea nu le permite. Şi atunci găsesc un tertip?
Igor Boţan: „Da, exact, se pregătesc, îşi consolidează rândurile, amintesc alegătorilor că există o astfel de forţă politică, care are idei, are mesaje şi care se deosebeşte, lucrul cel mai importat, de toate celelalte forţe politice: cele de la guvernare, cele din opoziţia parlamentară, dar şi din partidele extraparlamentare.”
Igor Boţan: „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi-a convocat cel de-al XI-lea congres pentru a transmite câteva mesaje clare societăţii. În primul rând, şi-a demonstrat atitudinea faţă de guvernare – pe care a salvat-o (actuala guvernare), atunci când a contribuit la alegerea şefului statului – şi şi-a exprimat nemulţumirea că nu a putut fi cooptată în noua guvernare, după destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Aceasta ca stânga, în general, să nu acuze partidul de „ştreibeherism”?
Igor Boţan: „Pentru că aceasta a fost principala acuzaţie la adresa Partidului Socialiştilor din partea Partidului Comuniştilor, că a fost, de fapt, salvatorul actualei coaliţii de guvernare. Un alt mesaj pe care a vrut Partidul Socialiştilor să-l transmită electoratului deja este că suntem în faza preparatorie pentru alegerile parlamentare ordinare. Am văzut că liderul Partidului Liberal Democrat a declarat că, probabil, alegerile vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, peste un an şi câteva luni. De aceea suntem în această etapă a preludiului pentru alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Şi socialiştii şi-au anunţat vehiculul pe care au de gând să-l încalece?
Igor Boţan: „Da. Şi, din punctul meu de vedere, lucrurile au fost spuse de o manieră foarte clară şi răspicată. Mesaje au fost transmise atât pentru electoratul Partidului Comuniştilor, care a fost angajat într-o luptă împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi pentru cei din coaliţia proeuropeană. Primul lucru pe care l-au anunţat este că pregătesc un program de alternativă pentru 10 ani, adică ceea ce vine să parieze, într-un fel, pe „Strategia 2020” a actualei guvernări. Acest program trebuie să ofere Republicii Moldova o perspectivă de dezvoltare alternativă acelei pe care o promovează coaliţia proeuropeană.”
Europa Liberă: Înseamnă aceasta că socialiştii au ambiţia să ajungă şi să guverneze?
Igor Boţan: „Ei au ambiţia, cel puţin, cea declarată, de a depăşi pragul electoral. Acesta este programul minimum. Sigur că îşi doresc să vină la guvernare. Prin acest mesaj, cu programul de alternativă, ei se adresează şi către electoratul comuniştilor, spunându-le că, de fapt, Partidul Comuniştilor nu are deocamdată elaborat un program de guvernare alternativ celui al Alianţei, pentru că Partidul Comuniştilor nu s-a ocupat cu altceva decât cu confruntarea directă cu Alianţa pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Adică socialiştii mizează pe faptul că şi alegătorii comuniştilor, atraşi de un asemenea program şi de vectorul euroasiatic anunţat de socialişti, ar putea să-i voteze?
Igor Boţan: „Da, corect. Ei nu au o nişă electorală încă şi nu pot miza pe o altă nişă decât cea de stânga, iar nişa de stânga, până în prezent, este controlată de Partidul Comuniştilor.”
Europa Liberă: Întrebarea firească: de ce comuniştii până acum nu i-au prea agreat pe socialişti? Doar din ranchiuna că sunt fugari?
Igor Boţan: „Este corect. Sunt fugari. Ei au coparticipat la scindarea fracţiunii Partidului Comuniştilor. Să ne amintim că, practic, toată fracţiunea Partidului Comuniştilor a fost obligată, în februarie 2011, să semneze un fel de declaraţie de loialitate formaţiunii care i-a promovat în Parlament. Dl Dodon şi dna Greceanîi (ex-premierul), dna Abramciuc au încălcat această declaraţie solemnă şi, de aceea, Partidul Comuniştilor îi consideră trădători. În replică, Partidul Socialiştilor îi acuză că sunt neconstructivi. Cei din Partidul Comuniştilor s-au încăierat cu alianţa de guvernare şi nu au produs niciun document de alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Simplificând lucrurile, voi constata că socialiştii, pe de o parte, pretind că au creier, iar comuniştii au forţă motrice. Sinteza se va întâmpla în toamnă?
Igor Boţan: „Diagnosticul pe care l-aţi menţionat este corect. Însă Partidul Socialiştilor nu este agreat nici de Partidul Comuniştilor care se consideră principala forţă de opoziţie, nici de către Alianţa de guvernare care datorează socialiştilor aflarea la putere, după criza cu alegerea şefului statului.”
Europa Liberă: Deci paria politică?
Igor Boţan: „Da, paria politică. Înţelegem că au o situaţie dificilă. Al doilea obiectiv, care a fost enunţat la congres, a fost cel legat de depăşirea crizei în care se află Republica Moldova în reglementarea transnistreană.”
Europa Liberă: Prin federalizare...
Igor Boţan: „Prin federalizare. Aici accentele se pun foarte clar în contrast cu ceea ce îşi doreşte şi opoziţia comunistă, şi Alianţa pentru Integrare Europeană.”
Europa Liberă: Mai sunt simpatizanţi ai federalizării. Pe cine mai contează socialiştii?
Igor Boţan: „Ei se consideră singurii care au lansat, încă în 2011, ideea de federalizare a Republicii Moldova, ca o idee salvatoare pentru reintegrarea ţării. Îmi dau seama că şi ei înţeleg cât de dificilă este această presupusă soluţie pentru că bomondul politic sau clasa politică din Republica Moldova per total consideră că federalizarea Republicii Moldova nu este altceva decât transnistrizarea, dacă putem spune aşa, metaforic...”
Europa Liberă: ...sau legalizarea stării de fapt.
Igor Boţan: „Este mai mult decât legalizarea stării de fapt. Republica Moldova, după o eventuală federalizare, va fi practic totalmente sub controlul Federaţiei Ruse. Pentru că Transnistria, chiar dacă va avea un statut special, va avea rolul de a menţine Republica Moldova, cel puţin, ancorată de spaţiul euroasiatic, dacă nu chiar integrată.”
Europa Liberă: Şi atunci ce şansă are asemenea opţiune?
Igor Boţan: „Şansele, probabil, există, pornind de la faptul că, dacă ne uităm în sondajele de opinie, vedem că mai mult de jumătate din cetăţenii Republicii Moldova ar agrea aşa-zisa integrare euroasiatică. Şi aici trecem la cel de-al treilea mesaj al Partidului Socialiştilor: schimbarea cursului politicii externe şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică. Adică lucrurile se leagă între ele.”
Europa Liberă: Deci socialiştii vor să încalece, de fapt, un val de simpatii care este în creştere?
Igor Boţan: „Exact. Un val de simpatii, absolut distinct de ceea ce face coaliţia proeuropeană, dar mult mai nuanţat decât ceea ce îşi propune să facă Partidul Comuniştilor, căruia socialiştii îi fac o replică că nu sunt sinceri, atâta timp cât în programul politic al Partidului Comuniştilor este această clauză privind integrarea europeană...”
Europa Liberă: Proba de foc pentru socialişti va fi, probabil, colectarea de semnături în favoarea demiterii lui Dorin Chirtoacă?
Igor Boţan: „Da, acest proces este în derulare. Vedem aceste corturi în străzile principale din Chişinău, de colectare a semnăturilor. Îşi dau seama că nu vor reuşi, dar este o activitate politică care trebuie să consolideze rândurile Partidului Socialiştilor şi să demonstrez că această formaţiune are măcar suportul cetăţenilor, dacă nu şi al autorităţilor.”
Europa Liberă: Şi dacă nu vor reuşi, cu ce aşi vor convinge comuniştii că sunt importanţi?
Igor Boţan: „Ei vor să convingă opinia publică şi oponenţii politici prin numărul de semnături colectate. Deja ştim că autorităţile vor ridica piedici în realizarea acestui deziderat. Ei, probabil, îşi dau seama că nu vor reuşi să ducă acest lucru până la capă, până la organizarea şi desfăşurarea propriu-zisă a referendumului, dar vor să demonstreze că au câteva zeci de mii sau poate sute de mii de semnături care, în mod automat, îi vor numi drept susţinători ai formaţiunii.”
Europa Liberă: Victor Şelin a recurs la asemenea procedeu şi nu şi-a ridicat foarte mult rating-ul.
Igor Boţan: „Este adevărat, însă toate forţele politice serioase din Republica Moldova au recurs la acest truc, dacă îi putem spune aşa. Să nu uităm Partidul Comuniştilor, care, în 1998, a adunat jumătate de milion de semnături pentru anularea clauzei din Constituţie privind proprietatea privată.”
Europa Liberă: Este procedeul cel mai ieftin?
Igor Boţan: „Este un procedeu care permite comunicarea de la persoană la persoană, mesaje foarte speciale pentru cei care acceptă să semneze. Acelaşi lucru l-a făcut partidul domnului Vlad Filat, în 2008, atunci când a încercat să organizeze un referendum pentru alegerea directă a şefului statului.”
Europa Liberă: Şi, astfel, justifică, de fapt, începerea prematură a campaniei electorale?
Igor Boţan: „Părerea mea este că nu putem spune că e prematură. Cu un an de zile până la alegeri să începi pregătirile cred că este tocmai potrivit.”
Europa Liberă: Dar legea nu le permite. Şi atunci găsesc un tertip?
Igor Boţan: „Da, exact, se pregătesc, îşi consolidează rândurile, amintesc alegătorilor că există o astfel de forţă politică, care are idei, are mesaje şi care se deosebeşte, lucrul cel mai importat, de toate celelalte forţe politice: cele de la guvernare, cele din opoziţia parlamentară, dar şi din partidele extraparlamentare.”