Serviciul de securitate națională (DANS) constată infiltrarea crimei organizate în sectorul energiilor neconvenționale.
Un raport al Serviciului de securitate națională (DANS) constată infiltrarea crimei organizate în sectorul energiilor neconvenționale. Puterea totală a centralelor fotovoltaice și eoliene în Bulgaria se apropie de 1 000 de megavați – cât un reactor al centralei atomoelectrice de la Kozludui. Investițiile aici garantează venituri sigure întrucât Compania națională de electricitate este obligată să achiziționeze energia produsă la prețuri preferențiale – de câteva ori mai mari decât cele pentru sursele energetice convenționale.
În perioada 2001-2008 agricultura a fost sectorul preferat de mafioții bulgari pentru spălarea banilor din narcotice și alte activități criminale. În ultimii ani însă banii murdari sunt investiți sub forma unor împromuturi din companii off-shore în parcuri eoliene sau fotovoltaice. În 2012 și în primul trimestru al 2013 a început anchetarea unor grupuri care au încercat să folosească sectorul pentru spălarea banilor murdari. Pînă acum însă nu a fost introdus la tribunal nici-un dosar spre deosebire de Italia de pildă unde au fost confiscate active ale mafiei în valoare de 1,67 de miliarde euro în companii pentru energie verde.
Tema însă rămâne în atenția Procuraturii generale. D-na Antoaneta Țoneva din Institutul pentru dezvoltarea mediului public a declarat că 160 de deputați din Parlamentul precedent au investit în sectorul energiilor neconvenționale. În curând va fi anunțată o listă cu politicienii care profită de pe urmă energiei verde.
Ex-premierul Boiko Borisov a anunțat că majorarea, cu 13%, a prețului kilowatorei care a provocat protestele ce au dus la căderea guvernului său, se datorează investitorilor în sisteme fotovoltaice și eoliene.
Borisov și-a acuzat predecesorul socialist Serghei Stanișev că prin adoptarea unei legi lobbiste a deschis energetica bulgară pentru profitorii și a obligat statul să plătească miliarde pentru energie verde. Stanișev a contraatacat prin argumentul că cei mai mari investitori sunt oameni de afaceri apropiați de partidul lui Borisov.