Burse pentru studenții moldoveni în Rusia, Ucraina, Bulgaria și Turcia

Ludmila Pavlov: „În multe cazuri, nu toate locurile se acoperă dar solicitări sunt.”



România a pus la dispoziţia tinerilor moldoveni 5.000 de burse pentru studii superioare, din care într-o prima fază s-au atribuit numai 1.200
Un motiv este rezultatul slab la bacalaureatul de anul acesta – implicit numărul mai mic de absolvenţi. Alternative la studiile în România există în Rusia, Ucraina sau Bulgaria: nu aşa de multe şi in condiţii financiare diferite.


Absolvenţii liceelor din Republica Moldova au la dispoziţie bursele oferite de Rusia, Ucraina, Bulgaria sau Turcia. Fiecare dintre aceste state acordă în jur de 100 de burse, spune Ludmila Pavlov, şefa direcţiei Relaţii Internaţionale de la ministerul educaţiei. Chiar dacă autorităţile de la Chişinău preferă să instruiască, fie şi peste hotare, specialişti necesari pentru piaţa muncii din Republica Moldova, tinerii au avut libertatea să aleagă domeniile de instruire.

„Există domenii foarte diverse, şi domeniul social şi cel umanitar, toate domeniile se regăsesc. În multe cazuri, nu toate locurile se acoperă dar solicitări sunt.”

Reprezentanta ministerului precizează că în ultimii ani numărul doritorilor de a studia în Rusia nu depăşeşte oferta de burse acordate.

Selecţia finală a tinerilor a făcut-o fiecare universitate în parte, dosarele fiind depuse la ministerul Educaţiei. Admiterea la universităţile din Rusia, spune Ludmila Pavlov a fost organizată de Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Moldova iar candidaţii trebuiau să aibă o medie a notelor din ultimii ani mai mare de 7:

„Pentru Bulgaria, de exemplu se organizează concurs de selectare a candidaţilor aici, pentru Ucraina la fel, pentru Federaţia Rusă de asemenea, Centrul de Cultură rusă din Republica Moldova organizează acest concurs. Se depun dosarele şi se transmit pentru a fi confirmate sau acceptate dosarele de ministerele educaţiei şi respectiv universităţile care vor primi aceşti studenţi.”

Lista publicată pe site-ul centrului de cultură rusă arată că în anul de studiu 2013-2014, peste 140 de tineri moldoveni au fost admişi la 30 de universităţi din Federaţia Rusă .

Bogdan Golea studiază jurnalism internaţional la MGIMO. Tânărul spune că dorinţa de a cunoaşte un altfel de sistem educaţional şi de a obţine competenţe pe care să le poată valorifica cu succes când va reveni l-au motivat să meargă la studii anume în Rusia. Chiar dacă a obţinut o bursă tânărul a trebuit să treacă de examenele de admitere, întrucât cele de bacalaureat nu aveau nici o valoare:

„Sunt câteva criterii, în primul rând sunt notele obţinute, nu la bacalaureat, aici sunt şi examene de primire. În Moscova, când am dat aceste examene trebuia să aflu rezultatele de la bac, care absolut nu contau aici. La facultatea nea, jurnalistica internaţională, a fost foarte important să ai unele articole scrise în diferite ziare, reviste.”

Un alt tânăr, Petru Stratan, care îşi face studiile la aceeaşi universitate dar studiază economia crede că tinerii care aleg să plece au în vedere stabilitatea economică, politică şi socială din ţară. Fie că pleacă prin programe de schimb academic, pe cont propriu sau obţin burse aceştia caută soluţii realiste pentru a-şi asigura un viitor. Iată de ce, spune el, studenţii moldoveni îşi asumă cerinţele mai mari şi se străduie să facă faţă provocărilor, mai ales de ordin lingvistic:

„Am câţiva cunoscuţi care au venit aici şi în plus cred că educaţia şi învăţământul este mult mai puternic aici în Rusia. Au fost trei examene de intrare, engleza, rusa şi matematica. Cel mai uşor a fost engleza, restul au fost un pic mai complicate. Cerinţele sunt destul de înalte. În primul rând, dacă eşti străin, tare mult atrag atenţia să cunoşti destul de bine rusa şi respectiv a doua limbă, engleza.”

Tinerii cu care am vorbit mi-au spus că majoritatea celor care învaţă în Federaţia Rusă provin din familii de etnici ruşi şi au absolvit şcoli cu predare în limba rusă. Ceilalţi vorbitori de limbă rusă care rămân în ţară, pot alege să studieze în română. Sau în limba rusă, dacă se adună suficienţi candidaţi ca să se formeze grupe pentru predarea în rusă, practici aplicate de majoritatea universităţilor.