Discuţii eterne despre hoţie

Furtul-mita-mişmaşul sînt nişte laitmotive ale discuţiilor zilnice


Există cîţiva ziarişti autohtoni care declară mereu, fără jenă, că guvernanţii moldoveni sînt nişte hoţi ordinari, puşi pe căpătuială, nişte indivizi cinici care obţin profituri prin mijloace frauduloase. Nu numai aceşti jurnalişti însă vorbesc despre hoţie. Furtul-mita-mişmaşul sînt nişte laitmotive ale discuţiilor zilnice dintre simplii muritori.

Din 1991 încoace, întîlnesc mai mereu oameni care îmi vorbesc despre hoţie. Cineva îmi povesteşte cu amărăciune despre taxele suplimentare pe care a trebuit să i le plătească unui medic opac pentru a-i cîştiga bunăvoinţa. Altcineva îmi descrie cu lux de amănunte cum le-a dat mită unor bravi reprezentanţi ai poliţiei rutiere. Şi despre corupţia în licee şi universităţi am auzit o sumedenie de poveşti sinistre. Un cunoscut era convins că judecătorii îşi înalţă castelele faraonice prin mită. Un omulean, care invoca surse demne de încredere, mi-a spus recent că la vămi au crescut taxele ilicite: de la 50 la 300 de euro.

Fireşte, nu bag mîna-n foc pentru veridicitatea acestor informaţii. Ceea ce vreau să scot în evidenţă e anume faptul că ani de zile masele vorbesc despre hoţia generalizată, că oamenii au demult impresia că aici, pe colinele mioritice, se fură ca-n codru.

De fiecare dată îi întreb pe aceşti interlocutori decepţionaţi dacă au încercat să lupte cu poliţiştii-cinovnicii-medicii-profesorii-vameşii corupţi. Cei mai mulţi spun că eforturile lor sînt zadarnice într-o ţară în care fraudele sînt muşamalizate cu uşurinţă. E şi asta o convingere care merită s-o reţinem, aceea că orice efort e inutil.

Cîteva întrebări se impun de la sine. Într-o ţară în care se discută atîta despre mită şi hoţie, există oare pe bune mita şi hoţia? Sau poate pur şi simplu ziariştii şi masele au o fantezie debordantă? Dar cum se integrează în Europa o societate în care discuţiile despre hoţie au un loc aparte?

Şi mai e ceva. Să presupunem că eşti un om care nu a văzut niciodată hoţia. Însă auzi mereu, ani de zile, o sumedenie de oameni discutînd despre asta. Ce se întîmplă oare în mintea ta? Ce gînduri îţi trec prin cap?