Ce cred oamenii de rînd, ce cred cei din fruntea statului.
Lupta cu corupţia şi reforma justiţiei sunt unele din probele pe care Republica Moldova trebuie să le depună în dosarul său european. Vor reuşi oare autorităţile de la Chişinău să accelereze această reformă juridică?
Recent Transparency International Moldova se arăta îngrijorată de reformarea sistemului judiciar şi a cerut reprezentanţilor tuturor ramurilor puterii să demonstreze voinţă în reformarea reală a sistemului judiciar, să susţină cadrele profesionale şi integre din acest domeniu, sporind credibilitatea şi imaginea acestuia.
De ce lipseşte această încredere în organele de drept? Am răspuns de la trecătorii întâlniţi ocazional pe străzile din oraşul Ungheni.
– „La televizor se transmite: am prins un „corupţioner” „700 de lei a luat, un învăţător”. Măi, măi, măi, ce corupţioner!!! Dar acei care iau cu milioanele ?”
– „Nivelul corupţiei, procentual, dacă ţinem cont de populaţie, cred că e cam jumătate.”
– „Конечно, это надо кончать! Как? Это должны сделать только, только власть. Должен быть строгий закон. И закон должен выполняться.”
– „Aceasta e o boală naţională. Ca să putem noi exclude problema aceasta, trebuie să angajăm miniştri din altă ţară.”
– „Există peste tot corupţie, peste tot. Aceştia cu poşetele mari, aceştia sunt cu corupţia mai mare, că cu peceţi, au legi. Dar pentru noi legea e egală cu zero.”
– „De la şefi e toată corupţia.”
– „E nedreptate în toate.”
– „Corupţia merge, cum n-ai da.”
– „Care iau banii cuiva şi-i pun la dânşii în buzunar, asta eu ştiu vă e corupţie.”
– „Cel care dă şi cel care ia, influenţează să fie sistemul aşa.”
– „Care dă e prost. Dapoi ce? E hâtru, dacă el dă?”
– „Dreptate nu a fost şi nici nu va fi. Eu socot că omul e ca animalul, dacă el dorâvaetsya do vlasti, ajunge la putere, se gândeşte pentru dânsul şi pentru rudele lui.”
– „Corupţia e mituirea oamenilor, se face ceva ilegal, adică sub mâna legii, numaidecât. E răspândită peste tot locul. Asta poate e o moştenire de la comunism, tot era aşa ceva. A luat amploare, trebuie să dăm mită, dacă trebuie să facem ceva.”
– „Da, dacă dai banul, se rezolvă mai repede, asta e corupţia.”
– „Коррупция? Воровство! У какой кормушке кто стоит, где поближе можно взять.”
– „Pentru că iau mită peste tot locul, de atâta credem că există. Da, e o obişnuinţă.”
– „Şi la noi în Moldova corupţia încă nu se va termina mulţi, mulţi ani la rând.”
– „Republica noastră este o ţărişoară micuţă. Când ai căta, aproape toţi sunt rude unul cu altul şi ştiţi, cumătrismul e prea... Şi cred că asta nu se va rezolva degrabă. Peştele de la cap se strică, dar nu trebuie de uitat că se mai curăţă şi de la coadă câteodată.”
– „Până nu intrăm în Europa, aici adevăr nu va fi. Când vom intra în Europa, îi vor impune să îndeplinească legile, să stârpească corupţia.”
***
Premierul Iurie Leancă regretă că reforma justiţiei, poliţiei, procuraturii şi combaterea corupţiei a bătut pasul pe loc. El a adăugat, într-un interviu cu Europa Liberă că, din acest motiv, Moldova are nevoie de un sprijin european şi mai mare.
Europa Liberă: Dar, la modul practic, impactul acestor reforme nu se face simţit sau, din contra, se mai fac auzite voci care spun că reformele se mimează.
Iurie Leancă: „Reformele, în cele mai multe domenii, nu au fost duse la un anumit sfârşit logic. Şi atunci, sigur, este mult mai greu să simţi efectele pozitive.
Europa Liberă: Totuşi lupta cu corupţia, lupta cu marea corupţie nu arată că cineva ajunge după gratii, chiar şi dacă se cunoaşte în societate că există nu numai peştişori, dar şi cineva mai cu pondere care e bănuit, a fost demonstrat că e corupt, dar puşcăria mai aşteaptă.
Iurie Leancă: „În ultimii, dacă nu mă înşel, 4-5 ani, niciun caz de corupţie nu s-a soldat cu o sentinţă a instanţei, prin care cel care era bănuit de respectivul flagel ar fi pedepsit cu întemniţarea. Ceea ce denotă sau că nu avem corupţie – ceea ce nu este adevărat – sau că nu este eficient sistemul. Trebuie să acţionăm, foarte prompt, şi problema e că nu doar guvernul are, în acest sens, responsabilităţi. Atunci când ne-am întâlnit cu conducerea justiţiei moldoveneşti, le-am spus că totuşi cea mai mare responsabilitate stă pe umerii lor şi ei trebuie să dea dovadă de înţelegere a responsabilităţii şi de capacitate de autosanare a corpului.”
Europa Liberă: Dar se pare că mulţi din sistem chiar se opun acestor reforme şi atunci este mult mai greu să aşteptaţi rezultatele.
Noi trebuie să demonstrăm că această simpatie se bazează nu doar pe anumite situaţii de moment, pe o anumită conjunctură, ci pe faptul că promovăm politici orientate pe realizarea unor obiective foarte clare.
***
Despre vulnerabilitatea independenţei justiţiei în Moldova şi de ce este atât de complicat să fie asanat unul dintre cei mai importanţi piloni ai unei democraţii am discutat cu politicianul Nicolae Andronic, fost vicepreşedinte al Parlamentului, fost vicepremier în guvernul Sturza.
Nicolae Andronic: „Ceea ce s-a anunţat acum, că se face reformă, eu nu cred că aceasta ar putea fi o reformă amplă. Legislaţia Republicii Moldova trebuia adusă la nişte standarde europene, ca apoi să fie aplicate, să dăm, în primul rând, celor care lucrează în aceste instituţii mecanismele necesare. Iare, pe urmă, să vedem care corespund legislaţiei
Spre regret, la etapa actuală s-a început cu totul invers.
Europa Liberă: Cu o declaraţie făcută Europei Libere...
Europa Liberă: Dar unde ar fi bine să fie?
Nicolae Andronic: „Aceasta depinde de voinţa politică, de acceptarea unor sisteme clasice, care sunt în diferite ţări ale Europei şi, de exemplu, dacă s-ar duce în Consiliul Superior al Magistraturii, mă gândesc, acolo unde trebuie să ai experienţă, cum vor deveni magistraţi cei tineri, care au un an de lucru? Şi multe, multe alte alte întrebări. Dar acestea trebuiesc discutate, nu ceea ce am auzit eu, cum s-ar spune: muntele a născut un şoarece. Deunăzi, când noul procuror general a anunţat că viitorul procuror general va fi înaintat în funcţie de către Consiliul Procurorilor. Aceasta este o bătaie de joc faţă de cei care cunosc ceva în jurisprudenţă. Întâi, trebuia să se spună unde pleacă această Procuratură şi atunci, clar, că acest Consiliu Superior al Procurorilor dispare şi rămâne un organ, de exemplu, Consiliul Superior al
Și europenii spun că noi întârziem cu reforma de drept.
Europa Liberă: Domnule Nicolae Andronic, la acest microfon al Europei Libere, ambasadorul american William Moser spunea că nu ar şti ce să spună despre magistraţii moldoveni, însă cei americani sunt conştienţi de faptul că sunt angajaţii statului şi sunt obligaţi să servească interesul public. Judecătorii din America sunt foarte conştienţi că este de datoria lor să asigure un proces de judecată echitabil şi corect, astfel încât decizia luată să se bazeze, în primul rând, pe fapte. De ce în America se poate, dar în Republica Moldova nu?
Europa Liberă: Dar şi acea constatare că bugetul judecătoriilor din Moldova este de 20 de ori mai mic faţă de cel mediu din ţările membre ale Consiliului Europei...
Nicolae Andronic: „Bine. Dar uitaţi-vă care este pensia cetăţeanului de la noi şi pensia cetăţeanului de acolo. Nu poţi să iei în parte, să rupi sistemul judecătoresc din sistemul bugetar al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar, poate, şi judecătorii nu sunt protejaţi de presiunea politică nejustificată?
Nicolae Andronic: „Dar judecătorii au un mecanism acum: ei sunt întăriţi pe viaţă, sunt inamovibili ş.a.m.d. Adică, ei şi-au primit şi s-au asigurat cu instrumentele de inamovibilitate, dar cetăţeanul nu vede că el este independent. Aceasta este problema mare şi discrepanţa mare – cetăţenii, businessmaul nu simt asupra lor schimbările. În principiu, unui businessman sau cetăţean din Republica Moldova i-ar fi indiferent
La noi, la moment, spre regret, este o încercare de a mulge şi de a smulge nişte bani din Uniunea Europeană pentru a acoperi nişte goluri bugetare.
Europa Liberă: Şi de ce nu s-a schimbat?
Nicolae Andronic: „Pentru că nu s-a schimbat mentalitatea, pentru că nu sunt nişte mecanisme care ar permite autocurăţirea dinăuntru a acestui sistem judiciar. Ori, în cadrul CSM, este şi o aşa subdiviziune, instituţia de examinare a plângerilor asupra judecătorilor, care, de fapt, ar trebui să facă recomandări dacă el este bun sau nu. Nimic. Tot ce a fost înaintat în acest Consiliu disciplinar a fost muşamalizat, deoarece în acest Consiliu stau nănaşii şi cumătrii judecătorilor. Când vine dosarul şi plângerea cetăţeanului sau a cuiva pe judecător, ca să-şi spună părerea, ca să poată fi examinat dosarul la Consiliul Superior al Magistraturii, ei îşi spală mâinile şi uită de toate. Adică, dacă să vorbim de judecată, cu toate că avem organe formate, avem bani repartizaţi, nu a început să lucreze acest organ de autoadministrare a sistemului judiciar. Şi dacă vine un politician sau un cetăţean spune ceva despre lucrul prost al acestor organe, atunci spune că noi ne implicăm în sistemul judiciar. Dar nu poţi să stai aşa, pur şi simplu, să te sectarizezi, ca să nu vezi că societatea este contra acestui sistem.”
Europa Liberă: Şi totuşi summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius bate la uşă, lupta cu corupţia şi reforma justiţiei sunt unele din probele care Moldova trebuie să le depună în dosarul său european. Are Moldova cu ce să se laude?
Nicolae Andronic: „Doamnă Valentina, cunoaşteţi vreun proces ce ar fi pus la punct, cei care corup acest stat şi cei care îl prejudiciază?”
Europa Liberă: De ce nimeni nu ajunge după gratii, domnule Andronic?
Europa Liberă: Dar această armată a magistraţilor are mustrări de conştiinţă că, uite, atâtea dosare ar fi ajuns în instanţe şi nu există niciun vinovat pentru marea corupţie?
Nicolae Andronic: „Nu poţi să intri în sufletul lor ca să ştii dacă au vreo mustrare. Dar cred că guvernul Leancă ar putea găsi voinţa.”
Europa Liberă: În ce constă voinţa politică?
Nicolae Andronic: „Această voinţă constă în faptul că guvernul trebuie să prezinte în Parlament proiectele de legi. Da, treaba Parlamentului. Dar eu vreau să cred că domnul Leancă este bine dispus şi o să cred aceasta, atunci când o să văd în Parlament mai multe proiecte de legi.”
Europa Liberă: Dar sunt rezerve la capitolul eficienţa justiţiei în Republica Moldova, din moment ce aşa şi nu mai cunoaştem adevărul despre 7 aprilie 2009, adevărul despre cazul de la Pădurea Domnească, adevărul despre încă atâtea multe alte dosare?
Nicolae Andronic: „Aceste lucruri stau nu numai pe obrazul justiţiei, dar şi pe obrazul politicienilor.”
Europa Liberă: Deci nota pe care o daţi activităţii organelor de drept?
Nicolae Andronic: „Nu pot să spun. Eu nu pun note organelor de drept. Guvernanţii trebuie să impună, prin mecanismele care le sunt date de Constituţie, prin proiecte de legi, prin modificarea legilor, nişte reguli mai clare de lucru a acestor judecători.”
Europa Liberă: Şi dacă din interior sistemul se opune?
Nicolae Andronic: „Cum credeţi, în ’94 era uşor?”
Europa Liberă: Dar au trecut 20 de ani?
Nicolae Andronic: „Cine s-a mai gândit atunci că poate fi vreodată un proces contradictoriu, când şi avocatul are aceleaşi drepturi cu procurorul? Dar eu, omul care am fost procuror, şi am introdus acest principiu, trei ani în urmă, când aveam trei dosare penale deschise şi mergeam în judecată, am înţeles că până astăzi judecătorul este la cheremul procurorului. El se uită în gura procurorului şi crede că avocatul care mă apără şi mă reprezintă, şi eu tot, trebuie să-l vînd şi să-l apăr pe procuror, cu toate tâmpeniile pe care le spune procurorul. Iată care este situaţia reală. Când aceşti procurori vor fi puşi în nişte condiţii conform legislaţiei despre care am vorbit eu, că ei nu sunt mai presus decât judecătorii şi nu le pot încurca să fie, de exemplu, numiţi pe viaţă sau altceva, atunci ei vor fi independenţi. Ori, sistemele din Uniunea Sovietică de influenţă a procurorilor asupra judecătorilor, a politicienilor asupra judecătorilor şi această loialitate a judecătorilor faţă de politicieni că, poate, vreodată, vor nimeri a rămas până acum şi de aceea aceasta poate fi schimbată numai prin legislaţia care ar spune „nu” sistemului vechi.”