Iurie Ciocan: „orice procedură electorală trebuie să se bazeze pe lege şi pe încredere.”
Chiar dacă până la alegerile ordinare parlamentare mai e peste un an, Comisia Electorală Centrală a anunţat de pe acum mai multe modificări ale regulilor de joc în viitorul scrutin. Nu se discută deocamdată despre votul prin corespondenţă, de pildă, dar votanţii vor fi număraţi electronic, se vor pune în aplicare anumite restricţii faţă de donatori şi mituirea alegătorilor se va pedepsi penal. Ce efecte pot avea noile reguli asupra viitorului scrutin şi de ce întârzie altele, poate mai aşteptate? Un interviu cu preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
Europa Liberă: Aşadar, vom avea un scrutin electoral toamna-iarna viitoare, cu răspundere penală pentru mituire sau tentativă de mituire a alegătorului, cu foarte posibile reguli mult mai stricte în raport cu donaţiile premise în raport cu partidele şi cu un registru electronic al alegătorului. În general, care sunt şansele ca toate aceste noutăţi să fie puse în aplicare deja la acest scrutin şi cum se pot răsfrânge asemenea măsuri asupra contingentului de votanţi?
Acum în Parlament se află pe rol un proiect de lege ce ţine de finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale, care prevede reguli mult mai stricte la capitolul acumulări de bani, utilizarea acestora şi proceduri de raportare. Suntem în plină fază de implementare a procedurilor de informatizare a legilor în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cel de-al doilea proiect privind finanţarea partidelor politice ce şanse are, din punctul Dvs. de vedere?
Iurie Ciocan: „Noi nu le vedem ca proiecte separate. Pentru noi este un domeniu care trebuie reglementat.”
Europa Liberă: Dar aveţi vreun dubiu că va trece?
Iurie Ciocan: „Nu cred că nu vor trece. Sunt absolut sigur că vor fi adoptate în Parlament, pornind de la faptul că proiectul de lege a fost foarte larg discutat, inclusiv şi în Parlament. Eu personal am participat la dezbateri publice în cadrul Parlamentului cu participarea fracţiunilor parlamentare. Trei comisii parlamentare deja au dat avize pozitive la acest proiect de lege şi îl recomandă plenului parlamentului spre adoptare.”
Europa Liberă: Haideţi să detaliem prevederile acestui proiect, dacă lucrurile stau aşa de sigur cum spuneţi Dvs. Donaţiile permise vor fi mult mai mici în raport cu cele care erau admise până acum.
Iurie Ciocan: „Plafonul donaţiilor se propune, în acest proiect, să fie micşorat. Dacă în redacţia actuală a legii cu privire la partidele politice se prevede că orice persoană fizică poate dona până la 500 de salarii medii pe economie şi în condiţiile anului viitor, din ceea ce vedem noi în planificarea bugetară, putem vorbi de o sumă de circa 2 milioane de lei. Iar o persoană juridică poate dona până la o mie de salarii medii pe economie.”
Europa Liberă: Este tocmai prevederea care a admis donatori fictivi descoperiţi în scrutinul trecut de presă şi de organele electorale.
Iurie Ciocan: „Întocmai. Să ştiţi că acest proiect care este acum pe rol în Parlament presupune 20 de salarii medii pe economie pentru persoane fizice ca plafon al donaţiilor şi 40 de salarii medii pentru persoane juridice.”
Europa Liberă: Deci de 25 de ori mai mici aceste donaţii vor fi.
Iurie Ciocan: „Dorinţa noastră este de a stimula apariţia şi creşterea în Republica Moldova a unor partide de masă, nu a unor partide ale unui lider.”
Europa Liberă: Nu se vor pomeni partidele fără bani?
Iurie Ciocan: „Nu cred. Eu sunt ferm convins că membrii partidelor politice sunt persoane active şi care vor ajuta financiar partidele din care fac parte prin donaţii şi cotizaţii de membru.”
Europa Liberă: Nu vom avea însă în acest scrutin, deja este absolut clar, votul prin corespondenţă. E chiar o sarcină peste puteri acest vot, domnule Ciocan?
Iurie Ciocan: „Depinde la ce vă referiţi prin votul prin corespondenţă.”
Europa Liberă: Votul care există în multe ţări, de exemplu, SUA, când cetăţenii aflându-se în altă parte pot vota prin computer, prin …
Iurie Ciocan: „Se votează şi prin computere prin intermediul reţelelor informaţionale, dar se votează în unele state şi prin poşta clasică. În Parlamentul Republicii Moldova astăzi este înregistrat un proiect la iniţiativa unui deputat care prevede introducerea în Republica Moldova a unui sistem de votare prin poşta clasică, adică cu plic. Nu ştiu care va fi reacţia Parlamentului la această iniţiativă care este înregistrată.”
Europa Liberă: Vă întrebam de ce lucrurile trenează în privinţa votului prin corespondenţă?
Iurie Ciocan: „Orice procedură de vot trebuie să întrunească mai multe condiţii. Pornind de la faptul că trebuie să fie o procedură legală, deci bine descrisă în lege, astăzi avem lipsa unei asemenea proceduri în lege. În al doilea rând, trebuie să fie o procedură absolut sigură. Nici un alegător, nici un concurent electoral, nu trebuie să aibă dubii vizavi de această procedură şi vizavi de rezultatele obţinute prin intermediul unor asemenea proceduri.”
Europa Liberă: Dar Dvs. dacă aşi fi întrebat, aţi opta pentru sau împotrivă? CEC are, în general, un cuvânt de spus în privința regulilor electorale?
Iurie Ciocan: „Noi tindem de fiecare dată să aducem plus valoare la orice proiect de lege care este în Parlament şi care vizează subiectul electoral. Dacă mă întrebaţi care este părerea mea personală. Răspunsul meu ar fi că orice procedură electorală trebuie să se bazeze pe lege şi pe încredere. Aceste două compartimente fac parte din cultura politică a unui cetăţean.
Nivelul meu de percepere a legilor, aşa cum le-am văzut eu în jurul globului pământesc, în jurul lumii, eu aş accepta şi cotul prin corespondenţă, pentru că eu am deja acel nivel de încredere în asemenea sistem.”
Europa Liberă: Ce şanse există ca imediat după acest scrutin să înceapă finanţarea din buget a partidelor politice?
Iurie Ciocan: „O asemenea prevedere este în acest proiect de lege şi presupune alocarea resurselor financiare din bugetul de stat pentru partide în baza rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare ordinare. Decizia aparţine Parlamentului. Vom vedea care va fi decizia. Trebuie să vă atrag atenţia la un detaliu că astăzi în lege este această prevedere, dar ea presupune finanţarea din buget a partidelor politice începând cu anul 2017.”
Europa Liberă: Deci legiuitorul a avut în vedere următorul scrutin?
Iurie Ciocan: „ …următorul după următorul. Noi cerem prin acest proiect de lege, şi mă bucur că am reuşit să-l trecem şi prin Guvern, şi prin comisiile parlamentare, şi prin cadrul unor dezbateri publice, inclusiv în cadrul unor conferinţe internaţionale, că asemenea finanţări ar trebui să apară în baza următoarelor alegeri ordinare parlamentare.”
Europa Liberă: Cote pentru femei, un alt subiect care se discută de foarte multă vreme, în partide. Vom avea până la scrutin acest gen de discriminare pozitivă în raport cu femeile?
Iurie Ciocan: „Cunoaşteţi probabil că avem un pachet întreg de legi ce vine să combată discriminarea în Republica Moldova, inclusiv Constituția stabileşte că toţi cetăţenii sunt egali în drepturi. Aici vorbim mai mult despre democraţia internă în partide. Prin acel proiect privind finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale încercăm să stimulăm creşterea democraţiei interne în partide prin alocarea unor resurse financiare suplimentare partidelor care vor întruni aşa zise condiţii de gender, unde doamnele vor fi reprezentate începând cu cel puţin în proporţie de o treime şi până la o egală măsură cu domnii. Dar iarăşi sunt mai multe criterii care urmează a fi întrunite.”
Europa Liberă: Au apărut mai multe discuţii când ar putea avea loc scrutinul, de câţi bani va fi nevoie. puteţi să ne daţi câteva repere, precizări în acest sens?
Iurie Ciocan: „Noi am aprobat proiectul devizului de cheltuieli a CEC pentru anul viitor în cadrul programului de planificare bugetară. Am remis Guvernului, am obţinut aviz pozitiv din partea Ministerului Finanţelor şi acum am remis şi Parlamentului acest proiect de deviz. Pentru alegerile parlamentare viitoare noi am bugetat 52 de milioane de lei.”
Europa Liberă: 52 de milioane plus sau inclusiv 30 pentru dotarea birourilor cu câte două computere.
Iurie Ciocan: „Acele 30 de milioane sunt în linie separată. 52 de milioane de lei se referă strict pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi nu ţine de achiziţie de tehnică de calcul.”
Europa Liberă: Cu cele 30 de milioane de lei lucrurile sunt clare?
Iurie Ciocan: „Sunt clare, ele se regăsesc în proiectul de buget inclusiv în avizul aprobat de Ministerul Finanţelor. Deci avem şi suport financiar. Să vă răspund şi la a doua întrebare privind eventuala dată a alegerilor. Într-adevăr se discută mult. În unele state chiar în Constituţie sau în legi organice sunt descrise clar data când pot avea loc alegerile. La noi în Republica Moldova se spune că la cel mult 90 de zile după expirarea mandatului. Mandatul expiră la 28 noiembrie 2014.”
Europa Liberă: Deci imediat după asta teoretic ar putea avea loc alegerile?
Iurie Ciocan: „Cu condiţia că ele vor fi numite în modul stabilit de lege cu cel puţin 60 de zile înainte.”
Europa Liberă: Ce modificări ar putea suporta sistemul electoral până la aceste alegeri? De exemplu, despre pragul electoral poate să se mai discute, poate să se mai schimbe? Ce modificări nu poate suporta sistemul electoral în acest an?
Iurie Ciocan: „Practic, legiuitorul are la dispoziţia sa toate instrumentele pentru a modifica orice lege, nu doar legislaţia electorală.”
Europa Liberă: Chiar şi sistemul de vot?
Iurie Ciocan: „Chiar şi sistemul de vot cu condiţia respectării unor recomandări, cum ar fi cele ale Consiliului Europei prin intermediul Comisiei de la Veneţia, care presupun că asemenea schimbări majore ar fi bine să aibă loc cel puţin cu 12 luni până la scrutin. Astfel încât şi organele de administrare a alegerilor, cum ar fi CEC, şi partidele politice să aibă suficient timp să explice cetăţenilor ce s-a schimbat, cum s-a schimbat şi care este noua formă de votare.”
Europa Liberă: Deci fără riscul de a fi priviţi cu ochi „răi” dinspre Europa nu se mai poate umbla la pragul electoral, la sistemul electoral, probabil.
Iurie Ciocan: „Pragul electoral este o problemă pur tehnică. ea nu ţine de sistemul electoral. În cazul dat, legiuitorul cred că poate la discreţia sa să vadă această problemă. Dar ceea ce ţine de sistemul electoral, aceasta este o schimbare majoră. Chiar dacă politicienii noştri vor dori să facă acest lucru trebuie să-l facă în timp rezonabil până la alegeri.”
Europa Liberă: Domnule Ciocan, nu pot să nu vă întreb, aveţi anumite probleme cu CNI. Cum aveţi de gând să procedaţi în raport cu constatarea că nu aţi declarat toate bunurile de care dispuneţi?
Iurie Ciocan: „Mie nu mi-au fost aduse deocamdată la cunoştinţă aceste constatări. Din păcate aflu mai multe lucruri din presă, decât printr-o procedură legală. Ceea ce personal mă deranjează. Voi proceda în strictă conformitate cu legislaţia şi îmi voi asuma toată responsabilitatea. Dar vreau să ştiu sigur ce s-a constatat şi în ce condiţii s-a constatat.”
Europa Liberă: Aţi afirmat anterior că acest control al CNI a fost pentru Dvs. o spălare de păcate. Ce aţi avut în vedere?
Iurie Ciocan: „Am avut în vedere că pentru orice om cinstit şi care respectă legea orice control este o anumită curăţare. Pentru că după acest control scapă de orice obiecţii şi de orice pretenţii.”
Europa Liberă: Dar aveţi sau nu averi nedeclarate?
Iurie Ciocan: „Tot ce se regăseşte în declaraţia mea. Eu am mai depus şi declaraţii suplimentare explicative la CNI. Pentru că într-adevăr s-a atras atenţia asupra unor nuanţe care ar ţine de terţe persoane cu care mă aflu în relaţii de rudenie. Eu le-am declarat şi pe acestea. Vă atrag atenţia că este pentru prima dată în Republica Moldova când se depun declaraţii în condiţii noi. Respectivele condiţii nu întru totul au fost bine aduse la cunoştinţă.”
Europa Liberă: Dvs. sugeraţi că e rezultatul unei neînţelegeri a condiţiilor legii?
Iurie Ciocan: „Nu doar, dar iarăşi revin la ceea ce am spus anterior. Până în prezent eu nu cunosc clar ce mi s-a invocat. Am spus şi în cadrul unor intervenţii anterioare că în orice stat care este democratic şi vrea să-şi dezvolte democraţia, inclusiv în Republica Moldova, justiţia trebuie făcută conform legii şi procedurii şi nu la televizor sau în mass-media. ”