Finanțarea obținută este cu aproape un miliard de euro pe an mai mare decât contribuția Bulgariei la bugetul Uniunii.
Noul guvern bulgar a reușit să realizeze un salt calitativ în absorbția fondurilor europene. În ultimele șase luni gradul de aprobare a plăților în cadrul programelor operaționale a crescut cu 15% atingând 46%. Bulgaria nu mai este penultima în cadrul Uniunii după gradul de absorbție, după ce în octombrie a depășit Italia și România.
Viceprim-ministrul Zinaida Zlatanova a declarat că integrarea europeană contribuie la dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei. Metroul din Sofia și sistemul național de autostrăzi sunt finanțate în proporție de 80% din programele operaționale. 46% din fondurile europene se îndreaptă spre sectorul social. Finanțarea obținută este cu aproape un miliard de euro pe an mai mare decât contribuția Bulgariei la bugetul Uniunii. Țara se pregătește de pe acum pentru următoarea perioada de program care va începe pe data de 1 ianuarie.
În următorii ani vor fi finalizate importante proiecte precum autostrăzile Sofia – frontierele cu Turcia, Grecia și Serbia, și modernizarea căilor ferate. Va fi reluată construcția autostrăzii Sofia-Varna. Va fi construit diametrul trei al metroului sofiot. O atenție specială va fi acordată sectorului companiilor mici și mijlocii.
Lideri ai opoziției de dreaptă însă au avertizat că 2014 va putea deveni un an zero în privința absorbției cea ce va putea duce la un deficit mai mare de cele 1,8% prevăzute în proiectul de buget.
„Bulgaria riscă să piardă 1,5 miliarde din fondurile europene”, a avertizat ex-comisarul Meglena Kuneva. Au fost sistate plăți în cadrul programelor „Mediu” și „Dezvoltarea regiunilor rurale”.
Viceprim-ministrul Zlatanova a văzut în acuzațiile opoziției începutul campaniei pentru alegerile europene din luna mai 2014.
Între timp, la Sofia a sosit o misiune a Direcției generale „Piața internă” care va analiza aplicarea Legii concursurilor publice. „Experții europeni vor discuta propunerile guvernului prin care se urmărește încurajarea concurenței și combaterea corupției”, a declarat Chantal Hughes, purtatorul de cuvânt al Comisiei europene pentru servicii financiare. Astfel de tratative au loc și cu România.