„Mandela ne-a arătat cum să iubim în loc să urâm”

Omagii internaționale la dispariția lui Nelson Mandela.


Cu steagurile coborâte în bernă sud-africanii au adus astăzi omagii memoriei fostului președinte Nelson Mandela, care a murit joi seara la vârsta de 95 de ani la casa lui din Johannesburg.

Trupul lui Mandela a fost transportat după miezul nopții la o morgă militară din capitala țării, Pretoria, în așteptarea funeraliilor la care vor participa lideri din lumea întreagă.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că exemplul de toleranță și reconciliere al lui Mandela ”este mai puternic decât moartea”.

Fostul arhiepiscop anglican Desmond Tutu a spus la un serviciu divin la Cape Town: ”Doamne, îți mulțumim pentru darul tău (Mandela)” și a subliniat că Mandela a ajutat sud-africanii să devină o națiune.

Adolescenta pakistaneză Malala, care a fost împușcată în cap de Talibani pentru că cerea dreptul fetelor la educație, a spus: „Aș vrea să trăiesc ca Nelson Mandela”.

Președintele american Barack Obama a spus că „Mandela a realizat mai multe decât se putea aștepta de la un singur om”, iar vicepreședintele Joe Biden a spus că lumea are nevoie de mai mulți oameni ca Mandela, mai ales în aceste vremuri de ”schimbări majore”.

Premierul britanic David Cameron a spus că „Mandela nu a fost doar un erou al timpurilor noastre, ci un erou al tuturor timpurilor”.

Regina Elisabeta a Doua a Marii Britanii a spus că Mandela a muncit fără răgaz pentru binele țării sale, iar rezultatul este ”Africa de Sud pașnică de astăzi”.

Legenda boxului american Muhammad Ali, o figură cunoscută a luptei pentru drepturi civile, a spus că Mandela ne-a învățat că „suntem cu toții frați, iar frații au de la natură culori diferite”.

Cântărețul rock irlandez Bono, solistul trupei U2, a spus: „Mandela ne-a arătat cum să iubim în loc să urâm, nu pentru că el n-ar fi fost cuprins niciodată de disperare și de violență, ci pentru că învățase că reușești mai multe iubind”.