Partidul Liberal Reformator după congres

Igor Boţan: „Este un partid pro-european şi subliniază acest lucru. A salvat vectorul european al Republicii Moldova. Este un partid filoromân, dacă putem spune aşa.”

Deputatul Ion Hadârcă a fost ales duminică preşedinte al noului Partid Liberal Reformator. La Congresul de constituire a partidului, Hadârcă a primit 969 de voturi, triplu față de singurul contracandidat, ministrul apărării Vitalie Marinuţă. Partidul Liberal Reformator a fost înființat de șapte deputați care s-au desprins din Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu în timpul crizei politice din primăvară. Spre deosebire de Ghimpu, liberalii reformatori au sprijinit Guvernul Leancă și fac parte din coaliția de guvernare. Despre ce ar putea aduce nou acest partid pe scena politica din Moldova a stat de vorba Vasile Botnaru cu analistul politic Igor Boţan:

Igor Boţan: „Partidul Liberal Reformator şi-a ţinut congresul ieri, la Chişinău, într-o atmosferă solemnă, cu participare demnă de invidiat, pentru a puncta trei lucruri. Unu: acest partid este cu actele în regulă. Doi: acest partid este salvatorul cursului european al Republicii Moldova. Trei: acest partid are identitate şi este cel care, de fapt, a generat, dacă putem spune aşa, hotărârea Curţii Constituţionale privind limba română. Dacă se mergea la alegerile anticipate, având deja societatea polarizată, divizată dramatic, revenirea Partidului Comuniştilor era ca şi cum certă. Iar revenirea Partidului Comuniştilor ar fi însemnat schimbarea vectorului politicii externe.”

Europa Liberă: Exact aceasta a încercat să sublinieze Ion Sturza, în discursul său, când a zis că nu era Republica Moldova în punctul în care a ajuns. A propos, se aştepta că Ion Sturza va fi invitat chiar să conducă acest partid. Care e acuma relaţia cu Ion Sturza?

Igor Boţan: „Ion Sturza, ca şi cum este în afara politicului, dar, de fiecare dată, când există, în Republica Moldova, evenimente de rezonanţă, domnul Ion Sturza le comentează. Iată că a ajuns să fie sunat şi invitat la congres, a participat şi aceasta, fără îndoială, înseamnă un suport din partea domnului Ion Sturza pentru Partidul Liberal Reformator.”

Europa Liberă: De ce nu a acceptat portofoliul de preşedinte al partidului?

Igor Boţan: „Cred că este prematur să facă acest lucru. Toată lumea îşi aminteşte că modul în care a guvernat domnul Ion Sturza a fost contestat de către alegători. El a făcut reforme foarte-foarte dureroase, adevărată terapie de şoc, după care Republica Moldova s-a relansat ca stat, ca economie, cu toate problemele pe care le are. Deci, domnul Ion Sturza, chiar în public, a spus că a plătit un preţ foarte-foarte înalt. Probabil, crede domnia sa că încă nu s-au şters din memoria cetăţenilor atitudinile negative faţă de terapia de şoc, care a fost foarte-foarte necesară şi foarte multă lume subliniază că, fără acea terapie de şoc, Republica Moldova, probabil, ar fi colapsat.”

Europa Liberă: Cineva spune că Partidul Liberal Reformator nu l-ar putea suficient de repede propulsa acolo unde îşi doreşte.

Igor Boţan: „Şi acest factor trebuie luat în consideraţie, dar, dacă Ion Sturza este animatorul din umbră al Partidului Liberal Reformator, nu doar din punct de vedere ideologic, dar şi din punct de vedere financiar, lucru pe care domnul Ion Sturza poate să şi-l permită. Dacă luăm în consideraţie şi modul fastuos în care a fost organizat congresul, putem presupune că a fost nevoie şi de un efort financiar destul de consistent. De aceea, putem spune că Ion Sturza este, într-un fel, naşul de botez al Partidului Liberal Reformator, ceea ce este o resursă extraordinar de importantă pentru această formaţiune.”

Europa Liberă: Dacă tot vorbiţi de naşul de botez, haideţi să vorbim de identitatea, de metrica pe care şi-a obţinut, ce identitate îşi acreditează sau şi-a acreditat, prin acest congres?

Igor Boţan: „Este un partid pro-european şi subliniază acest lucru. A salvat vectorul european al Republicii Moldova. Este un partid filoromân, dacă putem spune aşa. Doamna [Ana] Guţu a fost cea care a sesizat Curtea Constituţională care, la rândul său, a dat acea hotărâre din 5 decembrie. ”

Europa Liberă: Dar nu şi unionist.

Igor Boţan: „Probabil, este un partid unionist, dar al unioniştilor moderaţi, dacă luăm în consideraţie că, în Republica Moldova, există câteva tipuri de unionişti: unionişti care îşi doresc unirea acum şi aici – conduşi, probabil, de doamna Pavlicenco – şi există unionişti moderaţi, care cred că unirea s-ar putea face, pas cu pas, prin procesul de integrare europeană, prin punerea în agendă în permanenţă a identităţii româneşti, ca să fie discutată, înţeleasă, asimilată. Este un partid anti-autoritar, hai să zicem aşa, pentru că, atunci când s-a despărţit de Partidul Liberal propriu-zis, a invocat comportamentul autoritar al liderului acestuia şi este un partid, care, în premieră – mă refer la un partid parlamentar şi de guvernare – care în premieră şi-a organizat un congres la care şi-a ales organele de conducere, prin vot secret şi cu mai multe candidaturi. ”

Europa Liberă: Simplu vorbind, pe ce electorat contează reformatorii?

Igor Boţan: „Eu cred că poate conta doar electoratul de dreapta, unionist, mai mult unionist. Deşi există o suprapunere a mulţimilor de votanţi unionişti şi pro-europeni, dar cred că va încerca să atragă de partea sa electoratul Partidului Liberal. Cea mai mare parte va încerca şi, aşa cum spuneam, are destule argumente, pentru a face acest lucru. Nu este bătut în cuie că va putea face acest lucru, oricum partidul domnului Mihai Ghimpu rămâne văzut cu ochi buni. Are structuri şi îl are pe Dorin Chirtoacă, care este un fel de purtător al flamurii. Concluzionând, putem spune că Partidul Liberal Reformator va fi cel pe care îl cunoaştem din ziua de 12 aprilie 2013.”