Cazul Hodorkovski și redecorarea imaginii Rusiei

Președintele Vladimir Putin a semnat astăzi decretul de eliberare a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski.


Un scurt comunicat al președintelui rus Vladimir Putin afirma în cursul acestei dimineți că „ghidat de principii umanitare, am decretat ca Mihail Borisovici Hodorkovski [...] să fie eliberat din închisoare înainte de sfîrșitul pedepsei sale”. Aproape concomitent, o sursă neidentificată a agenției Interfax făcea cunoscut că în jurul orei 10.20 (ora Chișinăului), fostul magnat al petrolului și al companiei Youkos, ar fi părăsit deja ultimul său loc de detenție, colonia penitenciară din Karelia.

Anunțul președintelui, nu este, desigur, așa cum comentează deja analiștii presei internaționale, urmarea unor sentimente reale umanitare, ci reflectă, mai curînd, o doză de îngrijorare față de izolarea crescîndă a Rusiei și față de criticile la adresa Kremlinului, urmare a evoluțiilor de politică externă a Moscovei, în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Criticile acerbe, formulate mai mult sau mai puțin deschis de liderii Uniunii Europene și de Washington, în ultimele săptămîni, au vizat presiunile Rusiei la adresa statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv a Moldovei, atitudinea Kremlinului față de protestele anti-guvernamentale și pro-europene din Ucraina, anunțul instalării unor rachete cu rază medie de acțiune, cu capete nucleare, în regiunea Kaliningrad și, nu pe ultimul loc, față de politica homofobă promovată de Parlamentul rus și impulsul dat mișcării naționaliste conservatoare.

Pe de altă parte, anunțul grațierii lui Hodorkovski, după zece ani de detenție, nu este decît parțial o surpriză, eliberarea sa fiind „pregătită” de declarațiile din ultimele zile ale președintelui Putin.

Joi, la conferința sa de presă anuală, Vladimir Putin relata că ar fi primit o cerere de grațiere din partea lui Hodorkovski, spunînd: „nu de mult, el a făcut apel la mine pentru a-l ierta. Și-a petrecut deja zece ani în spatele gratiilor, ceea ce este o pedeapsă serioasă. [Hodorkovski] a menționat considerații umanitare, deoarece mama sa este bolnavă. Date fiind toatea acestea, ar trebui luată o decizie corectă și voi semna foarte curînd un decret pentru iertarea lui”.

Avocați a fostului oligarh rus au reacționat inițial spunînd că nu au cunoștiință de o asemenea cerere de grațiere, dar ulterior s-a aflat că Hodorkovski a fost vizitat de oficialități la închisoare, care i-ar fi atras atenția asupra degradării sănătății mamei sale și despre posibilitatea ca un nou caz juridic să fie pregătit împotriva lui, sfătuindu-l să semneze o cerere de grațiere.

Hodorkovski: o viață


Maria Hodorkovskaia, mama oligarhului a declarat astăzi, canalului de televiziune Russia Today: „Nu-mi revin, prea multe s-au întîmplat de ieri încoace. Pur și simplu nu-mi vine să cred.”

Cum cazul lui Hodorkovski nu intra sub incidența legii de amnistie votată de Duma de Stat și în baza căreia se așteaptă eliberarea celor două membre aflate în închisoare ale grupului punk Pussy Riot și a permisiunii de a părăsi Rusia pentru cei 30 de militanți ai grupului de ecologiști Greenpeace Arctic, clemența bruscă manifestată de Vladimir Putin este considerată de analiști drept o tentativă de a redecora imaginea Rusiei pe fundalul aproprierii Jocurilor Olimpice de la Soci.

Foarte probabil decizia anunțată de președinții Germaniei și Franței de a nu participa la deschiderea Olimpiadei, ca și semnalul primit de la Washington, de unde va pleca doar o delegație de rang secundar, cu misiunea de a exprima „diversitatea” din Statele Unite, au jucat un rol în decizia anunțată astăzi.

Hodorkovski a spus în mai multe rînduri că dacă și atunci cînd va fi eliberat, dorința sa este să-și petreacă timpul cu familia, dar nu este exclus ca, deși considerat de Kremlin un personaj ce nu mai primejduiește destinul prezidențial al lui Vladimir Putin, el să fie văzut de opoziție ca un eventual lider capabil să joace un rol unificator între cei ce i se opun președintelui rus.