Un Crăciun muzical cu J.S. Bach

La muzeul Bach din Eisenach (Germania)

Un program muzical special cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun.


La microfon Victor Eskenasy care vă urează sărbători fericite și, ca în fiecare an, vă invită la un interludiu muzical pe care vi-l dedicăm cu ocazia Crăciunului.

Ideea acestui program mi-a dat-o o carte intitulată „Muzica în
castelul raiului. Un portret al lui Johann Sebastian Bach”, un volum apărut la acest sfîrșit de an, sub semnătura unuia dintre cei mai cunoscuți dirijori ai muzicii lui Bach ai timpului nostru, John Eliot Gardiner.

Muzicologul și șeful de orchestră britanic este bine cunoscut pentru înregistrarea live, cu orchestra sa The English Baroque Soloists și cu Corul Monteverdi, a aproape a tuturor cantatelor lui Bach, întreprinsă într-un turneu mondial în anul 2000, la aniversarea a 250 de ani de la moartea compozitorului. Cu acel prilej, Gardiner a cîntat cele mai multe cantate la data și sărbătoarea religioasă pentru care au fost scrise sau la data primei lor interpretări și, în măsura posibilului, în bisericile în care a oficiat Bach.



Rezultatul este o splendidă colecție de cantate, în 27 de volume, fiecare cu două discuri, publicate de compania creată de dirijor și denumită sugestiv „Soli Deo Gloria” (Spre gloria exclusivă a lui Dumnezeu). Dar, să facem loc muzicii și cîtorva dintre ariile și corurile cele mai frumoase din cantate compuse pentru sărbătoarea Adventului, luna ce precede sărbătoarea nașterii lui Isus, fie pentru cele din zilele de Crăciun propriuzis.

O arie în care soprana, pe urmele libretistului lui Bach, intonează că

La Eisenach portrete ale familie Bach în muzeul dedicat compozitorului

Dumnezeu poate fi venerat chiar cu voce supusă, joasă, fiindcă deși ea răsună doar în sufletele noastre, El o aude în ceruri. Cantata, intitulată „Schwingt freudig euch empor” cu numărul 36 în catalogul lucrărilor lui Bach, a fost cîntată pentru prima oară la 2 decembrie 1731, iar aria pe care ați ascultat-o în interpretarea sopranei Joanne Lunn, cu acompaniament de vioară, are alura unui cîntec de leagăn.

„Tot ce El a făcut pentru noi este pentru a-și manifesta marea lui dragoste, să ne bucurăm întreaga creștinătate și să-i mulțumim etern. Kyrie eleison!”, proclamă un coral dintr-o altă cantată, de data aceasta din ciclul celor scrise special pentru Crăciun și datînd din 1725...

Corul Monteverdi și English Baroque Soloists sub bagheta lui John Eliot Gardiner în coralul cantatei BWV 64. Și continuăm programul

La Muzeul Bach de la Eisenach

special muzical transmis din studioul Europei Libere de la Praga, cu una din cele mai frumoase cantate de Crăciun ale lui Johan Sebastian Bach, compusă tot în 1725 pe un text de Georg Christian Lehm. O cantată ce se deschide cu o arie pentru soprană, acompaniată de flaut și coarde, cu un oboi d'amore dublînd apoi primele viori. „Dulce plăcere. Isus al meu vine, Isus este acum născut! Inima și sufletul se bucură...” Ascultați-o:

Soprana Katharina Fuge și Soliștii ansamblului dirijat de John Eliot Gardiner, o înregistrare live din concert, din Pelerinajul Bach, realizată la 27 decembrie 2000, în biserica Sf. Bartolomeu, la New York.

Și încheiem această trecere succintă prin muzica lui Bach scrisă pentru sărbătoarea de Crăciun cu o arie pentru contralto din aceeași cantată catalog 151, una, vă spuneam, dintre cele mai magice creații ale compozitorului, aici în interpretarea aleasă a solistei suedeze Birgit Finilä. Și nu-mi rămîne decît să vă urez, încă odată, Sărbători fericite și La mulți ani!