Angela Merkel a continuat cursul ei strict în vederea stabilizării monedei euro şi depăşirea crizei.
La rubrica Jurnal de Corespondent, William Totok, de la Berlin, examinează cum a fost anul 2013 pentru cea mai puternică femeie a Europei, cancelara germană Angela Merkel și pentru țara pe care o conduce.
După ce în 2011, guvernul federal a fost obligat să se debaraseze de ministrul apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, poreclit Googleberger, din cauza unui plagiat, anul politic 2013 a început cu un scandal similar. De data aceasta în centrul atenţiei s-a aflat ministrul educaţiei, Annette
În afară de acest scandal care trebuia rezolvat pentru a nu afecta alegerile generale proiectate pentru septembrie, Angela Merkel s-a confruntat în anul 2013 şi cu numeroasele probleme legate de depăşirea crizei din zona euro. În ţările din sudul continentului, cancelara a devenit ţinta unor critici care susţineau că politica de austeritate promovată de guvernul federal ar provoca pauperizarea economică a unor ţări ca Spania, Grecia şi Portugalia.
Fără a se lăsa impresionată de aceste critici, Angela Merkel a continuat cursul ei strict în vederea stabilizării monedei euro şi depăşirea crizei, încercînd să liniştească şi adversarii politicii ei din Germania.
Cei mai înverşunaţi contestatari ai politicii pro-europene a guvernului
Dacă eşecul acestui partid a constituit pentru Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel un prilej de bucurie, dispariţia partenerului de coaliţie, adică a Partidului Liberal (FDP) din Parlamentul federal, a complicat aritmetica unor posibile alianţe guvernamentale. (Nici liberalii n-au mai reuşit să intre în Bundestag, după ce în cîteva landuri, ca de pildă, în Bavaria, suferiseră deja pierderi masive.)
După negocieri complicate, Uniunea Creştin-Democrată, Uniunea Creştin-Socială (bavareză – CSU) au fost obligate să încheie o alianţă cu Partidul Social-Democrat (SPD), formînd în decembrie cea de-a treia mare coaliţie din istoria Republicii Federale Germania (după cea din 1966-1969 şi cea din 2005-2009).
Avînd în vedere continuarea procesului de integrare şi stabilizare europeană, ea a pledat chiar şi pentru modificarea unor tratate, afirmînd:
„Ştiu că e dificil de a modifica în anumite ţări tratatele europene. Însă cine vrea mai multă Europa trebuie să fie de acord cu reglementarea nouă a anumitor competenţe.”
În încheierea acestui bilanţ sumar al anului 2013, să amintim şi de evenimentul cultural care a catapultat din nou cinematografia română în