„Nu se poate să punem etichetă cu preț pe cetățenia europeană“

Malta, vedere din satelit

Parlamentul European și rezoluția votată pe tema cetățeniei pentru investitori străini în Malta.


Din când în când unele țări din UE, sau măcar unele partide politice mai de dreapta din acele țări, acuză alte țări din Uniune că ar acorda prea ușor cetățeniile lor solicitanților din afară. A fost cazul României, cu cetățeniile pentru moldoveni și într-o măsură mai mică al Bulgariei, cu facilitățile pentru rudele macedonene. Acum în Parlamentul European se discută alt caz, ceva mai special: al Maltei, care... vinde investitorilor cetățenia ei și implicit a Uniunii. Relatează de la Strasbourg Iolanda Bădiliță.

Paradisul maltez...

Parlamentul European a votat astazi, la Strasbourg, o rezolutie pe tema controversatei scheme privind cetatenia malteză. Conform „programului investitorilor privati", strainii vor putea cumpara pasapoarte malteze, în anumite conditii, dar fără să fie obligati să fie rezidenti în Malta. In dezbaterea dintre grupurile politice a fost pomenita si România, criticata de unii europarlamentari pentru politica de acordare „din belsug“ a cetateniei române (si implicit a celei europene) cetatenilor moldoveni.

Ideea malteza nu este noua. In 2010, Letonia lansa un program similar cu scopul de a sustine revigorarea sectorului imobiliar. Programul leton acorda vize celor care investesc în Letonia cel putin 71 de mii de euro. Beneficiarilor li se cerea sa petreacă în Letonia numai o singură zi pe an

Vedere din Malta

ca să primească viza, limitare care in proiectul maltez nu exista. Unii deputati europeni au sustinut aseara, la Strasbourg, ca o astfel de schema ar trebuie să prespuna nu doar investitii, ci si rezidenta investitorilor in respectiva tara europeana.

Insa vicepresedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a fost categorică. „Nu se poate sa punem eticheta cu pret pe cetatenia europeana“, a spus aceasta, amintind ca desi cetatenia unui stat e reglementata de legile nationale, obtinerea acesteia implica pana la urma toate statele europene, de vreme ce aduce o data cu ea si cetatenia europeana, care vine la pachet cu intreaga pleiada de drepturi europene, de la dreptul la libera circulatie la dreptul de a vota si de a fi ales.

„Dragi colegi, ma tot gandesc cum sa le explic concetatenilor mei români, ca in timp ce noi suntem tinuti in afara spatiului Schengen, desi indeplinim
Renate Weber: Unii lideri europeni, in loc să se pronunțe împotriva comerțului maltez cu cetățenia europeană, au încercat să distragă atenția asupra acordării cetățeniei române unor cetățeni din R. Moldova.”
criteriile de aderare, un cetatean din afara Uniunii daca are bani poate cumpara cetatenia malteza, adica europeana, si toate beneficiile care decurg din aceasta“, a intervenita eurodeputata liberala Renate Weber, a carei pozitie a fost sustinuta de mai toate grupurile politice.

„Asa ceva este inacceptabil. Unii lideri europeni, in loc sa se pronunte impotriva comertului maltez cu cetatenia europeana, au incercat sa distraga atentia asupra acordarii cetateniei române unor cetateni din Republica Moldova. Probabil le e mai usor sa uite deciziile istorice tragice, si sa blameze restaurarea unui drept pierdut, desi alte tari au procedat la fel“, a mai spus Renate Weber.

Zilele trecute liderul Grupului Socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a pledat pentru reguli comune europene de acordare a cetateniei care sa nu fie lasate doar la competenta guvernelor nationale. Potrivit serviciului de presa al PPE, Swoboda ar fi criticat decizia presedintelui român Traian Basescu de a acorda cetatenie „«din belsug» moldovenilor”.

Insa europarlamentarul roman Theodor Stolojan, liderul delegatiei PDL in PE, a respins intr-o nota de presa abordarea liderului socialist, explicand că „majoritatea covarsitoare a cazurilor in care România a acordat cetatenie moldovenilor reprezinta cazuri de redobandire a cetateniei de catre persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor” .

In rezolutia adoptata astazi, Parlamentul cere Comisiei Europene să stabilească clar dacă scheme ca cea malteza si letona respectă litera și spiritul tratatelor europene si regulile UE privind nediscriminarea.