România a reușit să șocheze UE, a provocat formulări fără precedent în Raportul de monitorizare a justiției (ziare.com)

Accidentul aviatic din Munții Apuseni (Curentul).


Cotidianul Adevarul colaboreaza cu site-ul adevarul.ro la realizarea unui serial multimedia pe tema unirii Republicii Moldova cu Romania. In editia de astazi, sunt grupate opinii ale adversarilor politici ai unirii. Secretarul general al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Iurie Muntean, se declara convins ca Moldova va ramane pentru totdeauna un stat independent. si ca tema este alimentata de interese electorale din Romania. De asemenea, de interesul unor cercuri moldovenesti de a distrage atentia populatiei de la privatizarea activelor statului. Igor Dodon - fost membru al Partidului Comunistilor, dupa cum precizeaza reporterii - este un pro-rus convins. Crede ca doar aceasta relatie este profitabila: 68% din banii trimisi acasa de moldovenii care lucreaza in strainatate vin din Rusia. Igor Dodon viseaza la recastigarea unitatii statului moldovean, prin rezolvarea problemei transnistrene. De aceea, propune sa se acorde cetatenie moldoveneasca românilor de pe malul românesc al Prutului, se mai arata in Adevarul.

La Chisinau, politicienii pro-rusi considera ca protestele violente de la Kiev sunt incitari ale Occidentului. Pe site-ul lapunkt, politologul român Ioan Stanomir reaminteste insa ca Ucraina este parte a „unui parcurs central- european, jalonat de tragedii şi de iluzii spulberate. [...] De la Berlin până la Budapesta, Praga şi Varşovia, spune Stanomir, un drum al suferinţei traversează ţinuturile peste care s-a întins umbra [...] dominaţiei sovietice”. Curajul protestatarilor ucraineni recupereaza chiar onoarea natiunii lor, scrie comentatorul, care incheie spunand ca „inima Europei bate la Kiev, iar bătaia ei se poate auzi până la Bucureşti”.

Expertul Laura Stefan comenteaza ultimul raport al Comisiei Eurpene, de control si monitorizare a justitiei din Romania. In interviul acordat la ziare.com contrazice concluzia ministrului român de justitie - si anume ca raportul ar fi mai bun decat cel anterior. De fapt, România a reusit sa socheze Uniunea Europeana, a provocat formulari fara precedent in acest document. Dar ele trebuie descifrate prin intermediul codurilor diplomatice, ceea ce politicienii puterii de la Bucuresti nu au niciun interes sa faca. Europenii au inteles insa ca politicienii români „vor merge pana la capat. Sunt oameni care au foarte mult de pierdut, in termeni de libertate personala si de avere”.

In Romania se dezbate intens accidentul aviatic de luni, in care o echipa de medici si specialisti in transplant de organe se deplasa de urgenta spre Oradea. Avionul s-a prabusit in Muntii Apuseni si doi din cei sapte pasageri au murit, nu se stie daca de pe urma ranilor, sau pentru ca autoritatile au ajuns la ei abia dupa cateva ore. In ziarul Curentul, Tia Serbanescu noteaza amar ca primul care a gasit epava avionului a fost un padurar. I-a trebuit o ora - foarte aproape de media de rezolvare a unor asemenea situatii in NATO: 45 de minute. Standardul a ramas insa departe pentru autoritati. Tia Serbanescu face un grupaj de justificari: Serviciul de Telecomunicatii Speciale, de pilda, nu a interceptat semnalul telefoanelor mobile pentru ca legea i-ar da voie sa faca acest lucru doar in cazul infractorilor. Fara comentarii.