IKEA, marele trust suedez de mobilă, a ascuns fețele femeilor în cataloagele sale distribuite în Arabia Saudită.
Situația drepturilor omului in Europa nu este deloc roză, iar Rusia nu are lecții de primit de la UE în acest domeniu. Acesta a fost mesajul transmis presei internaționale din Bruxelles de către Konstantin Dolgov, responsabilul cu drepturile omului din guvernul rus.
Cu câteva săptămâni numai înainte de mult criticatele jocuri olimpice de la Soci, Rusia caută să distragă atenția pe principiul: „și la voi e la fel de rău“, așa încît a prezentat la Bruxelles un raport care se vrea devastator, intitulat: „Situația Drepturilor Omului în Uniunea Europeană“.
Prezentând raportul în fața presei străine, înaltul reprezentant rus pentru drepturile omului Dolgov părea că ia fiecare obiecția a ziariștilor ca pe o insultă personală.
Studiul e împărțit in 29 de capitole, câte unul pentru fiecare țară a Uniunii, iar unul pentru UE în general, ca entitate aparte.
Ce poate să spună, pentru a da un exemplu, un oficial rus despre drepturile omului în Suedia? Ei bine, următoarele: compania privată suedeză IKEA, marele fabricant de mobilă, a ascuns fețele femeilor în cataloagele sale distribuite în Arabia Saudită. „Aceasta“, spune raportul rusesc, „arată că uneori companiile suedeze nu iau în seamă drepturile femeilor și copiilor în țările în care operează, întrucât preferă să favorizeze avantajele comerciale.“
Ce ar fi apoi de găsit ca încălcare a drepturilor omului în Danemarca? Ei bine, raportul menționează „animozitate etnică și religioasă între comunitățile iudaice și musulmane din Danemarca“. Pentru a da seriozitate, se precizează că acestea sînt „mai frecvente în zonele cu populație densă“, și... e drept că nu sînt semnalate incidente etnice în Groenlanda.
La întrebarea în ce fel animozitatea endemică dintre islam și iudaism, mai ales dacă e vorba de imigranți de dată recentă, ar fi revelatoare pentru starea drepturilor omului în Danemarca, înaltul reprezentant Dolgov s-a supărat pe mine și aproape că m-a tratat drept cripto-nazist. „Dintr-o asemenea atitudine s-a născut Holocaustul“, le-a spus el, tremurând amenințător, celorlalți ziariști, „cu oameni precum colegul vostru care închide ochii în fața persecuțiilor și antisemitismului“.
Când am vrut să protestez, Dolgov m-a întrerupt. Rusia spune că nu are de luat lecții în domeniul drepturilor omului, doar că nu s-a obișnuit cu ideea că și ziariștii sînt oameni.